Φωτογραφία: Κώστας Κομίνης
ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

«Πολιτισμός και Εθελοντισμός» το θέμα του φετινού Συμποσίου Γλυπτικής

Με στόχο να ενισχύσει τον ρόλο του ως ένα κέντρο εκπαίδευσης και καλλιέργειας του πολιτισμού, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων συνεχίζει και τη φετινή χρονιά τις δράσεις του, με το Συμπόσιο Γλυπτικής του 2023 να έχει ως θέμα «Πολιτισμός και Εθελοντισμός».

Αυτό έκανε γνωστό ο ομότιμος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης, κατά την ετήσια γενική συνέλευση και την κοπή της πίτας του Ομίλου φίλων του Μουσείου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, στην Αθήνα.
Ο κ. Παπαγιάννης περιέγραψε το σύνολο των δράσεων που έγιναν στη διάρκεια του 12ου Συμποσίου Γλυπτικής τον Αύγουστο του 2022 στον χώρο του μουσείου, καθώς και το σύνολο των παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συμποσίου το ίδιο διάστημα, ενώ προβλήθηκε και πρόσφατο ντοκιμαντέρ σχετικά με τις δράσεις του μουσείου.
Ο πρόεδρος του Ομίλου Βασίλης Παπαϊωάννου έκανε τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, αναφέροντας ότι μετά την οικονομική ενίσχυση του Ομίλου από τη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και από τις εισπράξεις των πωλήσεων έργων τέχνης, καταλόγων και βιβλίων, τα οικονομικά του Ομίλου είναι αρκετά ικανοποιητικά.
Ο αντιπρόεδρος Χρήστος Μασσαλάς αναφέρθηκε στο νέο εκπαιδευτικό του πόνημα με τίτλο «Εκπαιδεύοντας το μέλλον», σημειώνοντας πως θα αποσταλεί ηλεκτρονικά σε όλα τα σχολεία, δωρεάν, για να συμβάλει στην ανάπτυξη της καλλιτεχνικής παιδείας. Τόνισε, επίσης, ότι το Μουσείο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα κέντρο καλλιέργειας του πολιτισμού στην Ήπειρο, γεγονός που θα συμβάλει καθοριστικά στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική της ανάπτυξη.
Σε ευρωπαϊκά προγράμματα, που μπορεί να λάβει το μουσείο, αναφέρθηκε το μέλος του Ομίλου Λουίζα Αναστοπούλου, ενώ οι κ.κ. Μουτσόπουλος και Σκοπούλη υπέδειξαν με τη σειρά τους μια σειρά από δράσεις που το μουσείο, δια μέσου του Ομίλου Φίλων, μπορεί να διοργανώσει.
Τέλος, ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης παρουσίασε το βιβλίο με τίτλο «Στάσεις στον χρόνο», που συνέγραψαν οι κ.κ. Μασσαλάς και Παπαγιάννης και το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Νίκας», με έξοδα και ευθύνη του Ομίλου. Το βιβλίο περιγράφει παραστατικά τα κοινά βιώματα των δύο συγγραφέων στη διάρκεια των παιδικών τους χρόνων στις δυο απέναντι πλευρές του Αράχθου που χωρίζει τα χωριά.
Ακολούθησε ένα μουσικό αφιέρωμα με την πιανίστα Ιώ Κυριακίδου, ενώ τέλος, ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο ΕΚΠΑ Μάνος Σ. Στεφανίδης παρουσίασε το νέο βιβλίο με έργα του Θεόδωρου Παπαγιάννη, με τίτλο «Μύθοι και Σύμβολα». Αφορμή για την έκδοση του βιβλίου ήταν η έκθεση γλυπτικής «Minima Moralia» που φιλοξενείται στη γκαλερί Sianti Gallery, έως τις 28 Φεβρουαρίου.
Στη συνέχεια κόπηκαν οι δυο πίτες και το φλουρί κέρδισε ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Χρήστος Μασσαλάς.