ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Ένας νέος Άγιος με καταγωγή από τη Ζίτσα

Την αγιοκατάταξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιερεμία Α΄ (†1546), ο οποίος καταγόταν από τη Ζίτσα, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη συνεδρία της 10ης Ιανουαρίου, ορίζοντας τον εορτασμό της μνήμης του στις 13 Ιανουαρίου, ημέρα της κοιμήσεώς του.

Ο Ιερεμίας Α΄ υπήρξε Οικουμενικός Πατριάρχης από το 1522 ως το 1546, με μία διακοπή κατά τα έτη 1524-1525. Καταγόταν από τη Ζίτσα και εξελέγη Μητροπολίτης Σόφιας προ του 1513. Είχε περιορισμένη μόρφωση, αλλά ήταν πολύ δημοφιλής και είχε μεγάλες διοικητικές ικανότητες.
Κατά τη διάρκεια της Πατριαρχίας του κατάφερε να σώσει πολλές εκκλησίες, οι οποίες απειλούνταν να κατεδαφιστούν από τους Τούρκους. Τον Οκτώβριο του 1538 δώρισε μέρος της περιουσίας του στο Πατριαρχείο. Πατριάρχευσε μέχρι το 1546, οπότε ασθένησε. Παραιτήθηκε από τον Θρόνο, και πέθανε στην Βράτσα της επαρχίας Τυρνόβου στη Βλαχία, στις 13 Ιανουαρίου 1546.
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος εκφράζει τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, κάνοντας γνωστό ότι την προσεχή Παρασκευή 13 Ιανουαρίου θα τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου πανηγυρική αρχιερατική Θεία λειτουργία για τον πρώτο εορτασμό της μνήμης του Αγίου Ιερεμίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.
Ευχαριστήρια επιστολή απέστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος. «Με την απόφασή Σας αυτή μας δώσατε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, καθώς η Ζίτσα αποτελεί τον γενέθλιο τόπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιερεμία Α΄. Μεταφέροντας δε τα συναισθήματα της πλειοψηφίας των δημοτών και του χριστεπώνυμου πλήθους του Δήμου Ζίτσας, Σας δηλώνω πως αποτελεί για όλους εμάς ιδιαίτερη τιμή η αναγνώρισή Του ως Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας», σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή.
Για μια μεγάλη μέρα έκανε λόγο σε δήλωσή του ο κ. Πλιάκος, κάνοντας λόγο για ένα αίτημα ετών που δικαιώθηκε. Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα στην πανηγυρική αρχιερατική Θεία λειτουργία για τον πρώτο εορτασμό της μνήμης του και πρόσθεσε πως θα υπάρξει συνεννόηση με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων για να αποδώσει τις δέουσες τιμές και ο Δ¨ημος Ζϊτσας.