ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

«Η Δύναμη των 4» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Ημερίδα με τίτλο «Η Δύναμη των 4» οργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμό από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας και αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου και στη συνέχεια η αρχαιολόγος της ΕΦΑ Ιωαννίνων Ελένη Βασιλείου θα μιλήσει για τη δράση «Η Δύναμη των 4», η οποία σχεδιάστηκε με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 και αφορά την ανταλλαγή εκθεμάτων μεταξύ των τεσσάρων αρχαιολογικών μουσείων της Ηπείρου.
Θα ακολουθήσουν σύντομες παρουσιάσεις των δανειζόμενων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων εκθεμάτων, με την κ. Παπαδοπούλου και την αρχαιολόγο της ΕΦΑ Άρτας Μαρία Νιάρου να παρουσιάζουν ένα λίθινο ενεπίγραφο βάθρο, στο οποίο γίνεται σαφής αναφορά στον βασιλιά Πύρρο και το οποίο προέρχεται από τη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, την προϊσταμένη της ΕΦΑ Πρέβεζας, αρχαιολόγο Ανθή Αγγέλη να παρουσιάζει τμήμα ρωμαϊκής σαρκοφάγου από την Καστροσυκιά Πρέβεζας και την τμηματάρχη Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της ΕΦΑ Θεσπρωτίας, αρχαιολόγο Γεωργία Πλιάκου να παρουσιάζει τα πήλινα σφραγίσματα των Γιτάνων.

Εργαστήριο για το πρόγραμμα TRANSFER

Μετά την ημερίδα, στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο με θέμα «Το Πρόγραμμα TRANSFER: Προς μία Στρατηγική Διαχείρισης των Αρχαιολογικών Χώρων γύρω από την Αδριατική», στο πλαίσιο συμμετοχής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ως εταίρος στο διακρατικό σχήμα υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου TRANSFER.
Ομιλητές θα είναι η ιστορικός-κοινωνική λαογράφος Γεωργία Κιτσάκη και ο οικονομολόγος στην «Ήπειρος Α.Ε.» Αριστοτέλης Σταγκίκας με θέμα «Η Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου και το έργο i-Thea: συνέργειες και συμπληρωματικότητες», καθώς και οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρ. Παπαδοπούλου, Π. Γιούνη, Ι. Κατσαδήμα, Ε. Βασιλείου, Τ. Στεριάδη με θέμα «Στρατηγική Διαχείρισης Αρχαιολογικών Πάρκων».

Σχετικά άρθρα

Μια έκθεση – αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Βασίλη Χαρίση

Επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (φωτορεπορτάζ)

Προχωρά η πιστοποίηση των Αρχαιολογικών Μουσείων της Ηπείρου