ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Αναδείχθηκαν οι προοπτικές της επεξεργασίας μαλλιού

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Επεξεργασία Μαλλιού: Παρόν και Μέλλον» διεξήχθη το απόγευμα της Δευτέρας στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Νεότερης Ιστορίας Σκλίβανης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Σκλίβανη 2022».

Ομιλητές ήταν ο γεωπόνος – ζωοτέχνης στο Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων Ιωαννίνων δρ. Γεώργιος Μπέλλος με θέμα «Ενέργειες ανάδειξης του μαλλιού από πρόβατα τοπικών φυλών της Ηπείρου» και η περιβαλλοντολόγος, ιδρυτικό μέλος του «Τhe Pokari Project» Ιωάννα Μάνδηλα με θέμα «The Pokari Project – Αναβίωση του ελληνικού πρόβειου μαλλιού». Είχε προηγηθεί επίδειξη ύφανσης στον όρθιο αργαλειό που λειτουργεί στο Μουσείο της Σκλίβανης.
Στην ομιλία του, ο κ. Μπέλλος εστίασε στη διαρκή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί από το 2014, μεταξύ διάφορων ελληνικών φορέων (Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων Ιωαννίνων & Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου) και του «ATELIER-Wools of Europe», που αποτελεί μια ευρωπαϊκή ένωση για τη μελέτη, την καινοτομία και την έρευνα στο μαλλί των αγροτικών ζώων. Επίσης αναφέρθηκε στις επιστημονικές έρευνες για την εκτίμηση της ποιότητας του μαλλιού από τρεις ηπειρώτικες φυλές προβάτων, στην εκπαιδευτική επίσκεψη ελλήνων κτηνοτρόφων στη Νότια Γαλλία και στις ενέργειες δημοσιοποίησης των δράσεων για το μαλλί, που έχουν προξενήσει το ενδιαφέρον τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στην κοινωνία.
Το «The Pokari Project» είναι μία ομάδα που αποτελείται από κτηνοτρόφους, χειροτέχνες και επιστήμονες, και στοχεύει στην αναβίωση του ελληνικού πρόβειου μαλλιού. Η κα Μάνδηλα αναφέρθηκε στις παρούσες αλλά και μελλοντικές δράσεις, όπως η μεταποίηση ακατέργαστου μαλλιού αυτόχθονων φυλών προβάτων σε νήμα και χρηστικά αντικείμενα, και η διοργάνωση ενημερωτικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν σεμινάρια μεταποίησης μαλλιού, το Θερινό Σχολείο Μαλλιού και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού τύπου εκπαιδευτική βαλίτσα.