38909188 - red puzzle heart with stethoscope on white wooden background
ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Δράση ενημέρωσης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια

Μια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια οργανώνει η Β’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων αύριο Παρασκευή, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καρδιακής Ανεπάρκειας.

Γιατροί, νοσηλευτές και φοιτητές του Ιατρείου και της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας θα βρίσκονται στον πεζόδρομο της οδού Μιχαήλ Αγγέλου, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, με στόχο να ενημερώσουν και να επιλύσουν τυχόν απορίες για μια πάθηση, που θεωρείται σύγχρονη επιδημία.
Στην Ελλάδα καταγράφονται κάθε χρόνο περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, ενώ ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από υπέρταση, εκ των οποίων μόλις οι μισοί λαμβάνουν αγωγή. Οι πάσχοντες από Καρδιακή Ανεπάρκεια στη χώρα εκτιμώνται σε 200.000, ενώ περισσότερα από 500 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μόνιμα κατειλημμένα από αυτούς τους ασθενείς.
Στο ΠΓΝ Ιωαννίνων λειτουργεί από τη Β’ Καρδιολογική Κλινική το πρώτο οργανωμένο Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας, μοναδικό στη Βορειοδυτική και τη Δυτική Ελλάδα, με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση της νόσου. Το Ιατρείο λειτουργεί από το 2014 και παρακολουθεί πλέον πάνω από 500 ασθενείς.
Οι ασθενείς με χρόνια Καρδιακή Ανεπάρκεια συχνά χρειάζονται στενή παρακολούθηση και εξειδικευμένη φροντίδα και για τον λόγο αυτό δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες δομές Υγείας. Για τη διευκόλυνσή τους, όσοι από τους ασθενείς είναι σε καλύτερη κατάσταση παρακολουθούνται από το Ιατρείο σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως ιδιώτες ιατροί, γενικοί ιατροί (σε Αγροτικά Ιατρεία ή Κέντρα Υγείας), καρδιολόγοι σε περιφερειακά νοσοκομεία της περιοχής, με τους οποίους έχουμε σχηματίσει ένα Δίκτυο Καρδιακής Ανεπάρκειας στην περιοχή. Οι ιατροί που συμμετέχουν στο Δίκτυο επικοινωνούν με το Ιατρείο στο 2651099847 και στο heartfailure.uhi@gmail.com
Το Ιατρείο συνεργάζεται με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, που είναι και το μοναδικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο της μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας, λειτουργούν Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας, Ιατρείο Βηματοδοτών- Αρρυθμιών, Εργαστήριο Εργοσπιρομετρίας- Καρδιοαναπνευστικής κόπωσης, Ιατρείο Κληρονομικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων- Μυοκαρδιοπαθειών, Ιατρείο Σοβαρής Καρδιακής Ανεπάρκειας & Πνευμονικής Υπέρτασης, Post- covid Καρδιολογικό Ιατρείο, που στοχεύουν στην παροχή εξειδικευμένων και εξατομικευμένων υπηρεσιών φροντίδας. Οι ασθενείς μπορούν να κλείσουν ραντεβού στα τηλέφωνα 2651099504/99505/99847.
Υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% περίπου των ασθενών που νοσηλεύονται στη Β’ Καρδιολογική κλινική, πάσχουν από Καρδιακή Ανεπάρκεια, αυξάνοντας δραματικά τις ανάγκες για καρδιολογικές κλίνες. Η μέση διάρκεια νοσηλείας αυτών των ασθενών στην κλινική του ΠΓΝΙ φθάνει τις εννέα ημέρες. Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με Καρδιακή Ανεπάρκεια νοσηλεύεται και σε άλλες κλινικές – κύρια παθολογικές.
Για περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία του Ιατρείου και της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής http://www.bcardio.gr/index.php/el/.

Σχετικά άρθρα

Χτύπησαν καμπανάκια για καρδιακή ανεπάρκεια και υπέρταση