ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Δακτυλίωση 53 νεοσσών πελαργών σε 16 φωλιές (φωτορεπορτάζ)

Συνολικά 53 νεοσσοί πελαργοί δακτυλιώθηκαν σε τέσσερις φωλιές εντός λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (Λογγάδες, Λαψίστα, Πετσάλι, Ροδοτόπι) και σε δώδεκα φωλιές στον δήμο Πωγωνίου (Παρακάλαμος, Καλπάκι), στο πλαίσιο δράσης δακτυλίωσης Λευκών Πελαργών (Ciconia ciconia) του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων.

Η δράση υλοποιήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη φορά στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και για πρώτη φορά στον δήμο Πωγωνίου, στις 22 και 23 Ιουνίου, από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης σε συνεργασία με τη συντονίστρια των δακτυλιώσεων λευκού πελαργού στην Ελλάδα Eva Stets και με τη συνδρομή της ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων και εθελοντών. Από τη διαδικασία εξαιρέθηκαν ορισμένες φωλιές λόγω δυσκολιών πρόσβασης ή λόγω του γεγονότος ότι οι νεοσσοί ήταν σε μέγεθος που δεν ενδείκνυται η δακτυλίωσή τους.
Η δακτυλίωση βασίζεται στην ατομική σήμανση των πουλιών και είναι η παλαιότερη και η πλέον διεθνώς διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους. Για τους πελαργούς η δακτυλίωση πραγματοποιείται την εποχή που βρίσκονται ακόμα στη φωλιά, πριν πετάξουν. Η διαδικασία έχει διάρκεια 15- 20 λεπτά και περιλαμβάνει την ασφαλή και ανώδυνη μεταφορά νεοσσών από τη κάθε φωλιά στο έδαφος, την τοποθέτηση δακτυλιδιού με μοναδικό κωδικό στο πόδι, τις μετρήσεις μήκους ράμφους, κεφαλής και βάρους και την άμεση επανατοποθέτηση τους στη φωλιά.
Παράλληλα με τη δακτυλίωση πραγματοποιήθηκε καθαρισμός των φωλιών από σκουπίδια (σπάγκοι, πλαστικές σακούλες, τσουβάλια, ρούχα κ.ά.), τα οποία μεταφέρουν οι πελαργοί ως μαλακά υλικά για την επισκευή της φωλιάς. Τα υλικά αυτά είναι πολύ επικίνδυνα για τους νεοσσούς καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ακρωτηριασμού ή παραμόρφωσης των άκρων των νεοσσών σε περίπτωση που μπλεχτούν σε αυτά κατά τις πρώτες 20 ημέρες της ζωής τους, διάστημα που πριν ακόμη σταθούν στα πόδια τους «μπουσουλάνε», καθιστώντας τα ανίκανα να σταθούν και καταδικασμένα σε βέβαιο θάνατο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος εντοπίστηκαν δύο νεοσσοί πελαργοί με σχοινιά-σπάγκους μπλεγμένα στα πόδια τους. Στον πρώτο νεοσσό ο σπάγκος είχε σφίξει το πόδι του, δημιουργώντας πληγή και πρήξιμο. Αφού αφαιρέθηκε ο σπάγκος και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ο νεοσσός στάλθηκε για περίθαλψη στον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής – ΑΝΙΜΑ. Στον δεύτερο πελαργό, ευτυχώς ο σπάγκος δεν είχε προλάβει να δημιουργήσει κάποια βλάβη και, αφού αφαιρέθηκε, ο νεοσσός επέστρεψε στη φωλιά του.

Σχετικά άρθρα

Νέες δακτυλιώσεις πελαργών και… καλά νέα

Γεωργία Χαλάτση

Θολό το τοπίο γύρω από το κλειστό ξιφασκίας

Αποστόλης Τζελέτας

Με ευχαριστίες και μηνύματα ο τελευταίος απολογισμός