ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Κοινή απαίτηση η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων και Μικρασιατών τίμησαν οι τοπικοί φορείς με τις εκδηλώσεις που κορυφώθηκαν στο Μνημείο Αλησμόνητων Πατρίδων στην Ανατολή, την Κυριακή.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στο Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, χοροστατούντος του Mητροπολίτη Ιωαννίνων Μαξίμου και ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ενάντια στη διάδοση του κορωνοϊού.
Κάλεσμα σε όλους να γίνουν «ασπίδα απέναντι σε τέτοιου είδους βαρβαρότητες» απηύθυνε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις, στις οποίες παραβρέθηκαν ακόμη ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι βουλευτές Σταύρος Καλογιάννης, Μαρία Κεφάλα και Μερόπη Τζούφη, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο Διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.
Την απαίτηση για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων εξέφρασε ο περιφερειάρχης στην ομιλία του, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στη βαρβαρότητα που έζησαν οι Πόντιοι και Μικρασιάτες, αλλά και στη συμβολή τους στην αναγέννηση της πατρίδας, όταν επέστρεψαν. «Οφείλουμε τώρα που η ανθρωπότητα αναγνωρίζει τα εγκλήματα κατά των λαών, να εντείνουμε τις προσπάθειες για να δικαιωθεί η μνήμη τους, να υπάρξει άρνηση της λήθης», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου.
«Όπως κάθε χρόνο την ίδια ημέρα βρισκόμαστε στην Ανατολή για να τιμήσουμε τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Σε μια περίοδο που η προκλητικότητα της Τουρκίας είναι συνεχής απέναντι στην Ελλάδα, βρισκόμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι επιδιώκουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανάπτυξη της περιοχής μας, εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν ξεχνάμε την Ιστορία μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Σταύρος Καλογιάννης.
Για ημέρα «τιμής και χρέους απέναντι σε εκείνους που θυσιάστηκαν και εκδιώχθηκαν», έκανε λόγο η βουλευτής Μαρία Κεφάλα, ενώ τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, ώστε να δικαιωθεί η μνήμη των θυμάτων και να αποδοθούν οι απαράγραπτες ευθύνες, ζήτησε η βουλευτής Μερόπη Τζούφη.
Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν η περιφέρεια Ηπείρου, ο δήμος Ιωαννιτών, η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου και ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών-Σπουδαστών Ιωαννίνων.

Σχετικά άρθρα

Να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων

Πρόταση για συμβολικές φωταγωγήσεις στη μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων

Μια ημέρα θλίψης, πόνου και μνήμης

Ηπειρωτικός Αγών