ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Μπήκαν οι βάσεις για μια πρώτη γενιά Γεω-ξεναγών

Με τη διαδικτυακή προβολή και ανάδειξη της περιοχής, καθώς και με ένα εντατικό σεμινάριο Γεωλογίας στα υψίπεδα του όρους Τύμφη, συμμετείχε στην «Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων» το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου ως ένα μέλος του δικτύου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.

Στο πλαίσιο αυτό και παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σπουδαστές της ειδικότητας «Συνοδοί βουνού» του Δ.ΙΕΚ Κόνιτσας με τους εκπαιδευτές τους, καθώς και συνεργάτες του Εργαστηρίου Γεωγραφικής και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συμμετείχαν στο γεωλογικό σεμινάριο με θέμα «Ασβεστόλιθοι και παγετώνες στα υψίπεδα της Τύμφης» που έγινε το προηγούμενο Σάββατο 13 Ιουνίου.
Οι 22 συμμετέχοντες, ακολουθώντας τη διαδρομή «Μικρό Πάπιγκο- καταφύγιο Αστράκας- Δρακόλιμνη», είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη μοναδική γεωλογική ιστορία της περιοχής και ιδιαίτερα για τα γεωλογικά φαινόμενα που έλαβαν χώρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, παρατηρώντας τα «αποδεικτικά στοιχεία» που είναι εμφανή στον χώρο, όπως τα υπολείμματα της δράσης των τελευταίων παγετώνων. Η παρουσίαση της γεωλογίας και των γεωτόπων έγινε από τον δρ. Γεωλόγο της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) Παναγιώτη Πάσχο και συμπληρώθηκε με στοιχεία του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος από τον δρ. Βιολόγο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ήπειρος ΑΕ Χαρητάκη Παπαϊωάννου.
Οι συμμετέχοντες απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις από το σεμινάριο και, με τις μεθοδικές και επιτυχημένες δράσεις του γεωπάρκου, δημιουργείται αφενός η πρώτη γενιά Γεω-ξεναγών που αναμένεται να συμβάλλει στην πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών της περιοχής, και αφετέρου εμπλουτίζεται στην πράξη το εκπαιδευτικό υλικό που δημιουργείται για πρώτη φορά από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Οι δράσεις για το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Βίκου- Αώου γίνονται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αναπτυξιακής Ηπείρου ΑΕ με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η «Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων»

Τον Ιούνιο κάθε χρόνου και τα 74 Ευρωπαϊκά Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO πραγματοποιούν ταυτόχρονα μια σειρά δράσεων προβολής και ανάδειξης των περιοχών τους. Οι δράσεις αυτές γίνονται πάντα κάτω από ένα διαφορετικό σύνθημα και εντάσσονται στον θεσμό που έχει πλέον καθιερωθεί ως «Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων».
Το 2020 είναι μια δύσκολη χρονιά από πολλές απόψεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Από την άλλη μεριά, έχοντας υπόψη ότι το 2020 αντιστοιχεί αφενός στα 20 χρόνια ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και αφετέρου στα 10 χρόνια ίδρυσης του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου, δεν ήταν δυνατό τα γεωπάρκα να παραμείνουν σε πλήρη αδράνεια.
Έτσι, το κεντρικό σύνθημα για φέτος, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, είναι «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO- περιοχές ανθεκτικότητας» και πιο συγκεκριμένα για την Ελλάδα και Κύπρο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας- Κύπρου: Ανακαλύψτε με ασφάλεια μνημεία της φύσης και του πολιτισμού», υποδηλώνοντας την ιδιαίτερη αξία αλλά και την δυναμική των περιοχών αυτών να «αντισταθούν» σε σοβαρές διαταραχές, μία από τις οποίες είναι η φετινή πανδημία του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό όλα τα Γεωπάρκα προσαρμόστηκαν στις υπάρχουσες συνθήκες και αποφασίστηκε η πλειονότητα όλων των σχετικών δράσεων να γίνουν διαδικτυακά, εκτός από λίγες εξαιρέσεις, αξιολογώντας τοπικά κάθε φορά την κατάσταση, όπως έγινε και για το εν λόγω σεμινάριο στα υψίπεδα της Τύμφης. Ήδη διαμορφώνεται και το σχετικό υλικό προβολής- ανάδειξης (βίντεο-spot, αφίσες κτλ).

Σχετικά άρθρα

Σεμινάριο επιμόρφωσης για εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Γεωπάρκο Βίκου-Αώου

Για πρώτη φορά δεδομένα για την Δρακόλιμνη

Ηπειρωτικός Αγών

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων η Δρακόλιμνη

Γεωργία Χαλάτση