ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

«Ενσυναίσθηση vs Παιδοκεντρισμός» στο Ανοιχτό Παράθυρο

Διαδικτυακό σεμινάριο για γονείς και παιδαγωγούς με θέμα «Ενσυναίσθηση vs Παιδοκεντρισμός» θα υλοποιηθεί από το «Ανοιχτό Παράθυρο» την Τρίτη 12 Μαΐου, από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

«Ενσυναίσθηση και παιδοκεντρισμός, δύο έννοιες και πρακτικές πολύ διαφορετικές που συχνά συγχέουμε, θεωρώντας ότι σχετιζόμαστε με τα παιδιά σύμφωνα με την πρώτη ενώ έχουμε διολισθήσει στο πεδίο του δεύτερου. Πού σταματά λοιπόν η ενσυναίσθηση και πού αρχίζει ο παιδοκεντρισμός; Πώς βοηθάμε το παιδί να διαχειριστεί τις ματαιώσεις που συναντά, χωρίς να γινόμαστε αυταρχικοί ή να αποποιούμαστε τις ευθύνες μας; Ποιες οι ποιότητες της κάθε προσέγγισης / συνθήκης και ποιες οι εκφράσεις – αναγωγές των ποιοτήτων αυτών στη συναισθηματική ζωή, τη συμπεριφορά και την ανάπτυξη των παιδιών; Το αποτέλεσμα του παιδοκεντρισμού συχνά είναι μια φαινομενικά για τον γονιό ακατανόητη “οργή”, επιθετικότητα, έλλειψη στόχων στη ζωή και δυνατότητας αυτο-οριοθέτησης. Αντίθετα, η ενσυναίσθηση ουσιαστικά προσφέρει στο παιδί μια πυξίδα που θα κουβαλάει εφόρου ζωής, πορευόμενο με αυτοπεποίθηση για τις ικανότητες, τις αποφάσεις, ακόμα και τις αδυναμίες του, γιατί μεγάλωσε με σεβασμό, όχι φόβο, των αναγκών, επιθυμιών και συναισθημάτων του, μαθαίνοντας σταδιακά να ξεχωρίζει ανάγκη από επιθυμία, να αξιολογεί την καθεμία, και να δέχεται τη ματαίωση φυσιολογικά και με υγιή τρόπο, δίχως απωθημένα και στερήσεις», αναφέρει σχετικά η συντονίστρια Βίκυ Βάββα, MSc Ψυχικής Υγείας, δραματοθεραπεύτρια, παιγνιοθεραπεύτρια και σύμβουλος γονέων.
Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας zoom. Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής στο anoixtoparathiro.ioannina@gmail.com. Κόστος 12 ευρώ.

Σχετικά άρθρα

Ανοιχτή συζήτηση για τα όνειρα με τη Βίκυ Βάββα

Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα από το Ανοιχτό Παράθυρο

Ομάδα γονέων θετικής διαπαιδαγώγησης στο «Ανοιχτό Παράθυρο»