Η χρήση της γεωμετρικής γλώσσας, ένα στοιχείο απαραίτητο για το ζωγραφικό αποτέλεσμα, που βλέπουμε στην εικόνα. Πάντα με την προσωπική ματιά, τους συνειρμούς και τη φαντασία της δημιουργού. Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης με την Τίνα Δογορίτη αριστερά και την Έλενα Δογορίτη δεξιά.  
Καθημερινά

Το Μέκειο στον χώρο και στον χρόνο

Ήταν μια εκδήλωση ανάλογη με το ύφος και την πορεία της Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών «Ζωοδόχος Πηγή» του γνωστού μας Μεκείου, που προσφέρει τις υπηρεσίες του όλα τα χρόνια στην πόλη μας. Το πρώτο γυναικείο σωματείο των Ιωαννίνων γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τιμώντας γυναίκες της πόλης.

Ήταν μια εκδήλωση ανάλογη με το ύφος και την πορεία της Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών «Ζωοδόχος Πηγή» του γνωστού μας Μεκείου, που προσφέρει τις υπηρεσίες του όλα τα χρόνια στην πόλη μας. Το πρώτο γυναικείο σωματείο των Ιωαννίνων γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τιμώντας γυναίκες της πόλης το Σάββατο το πρωί: την Τίνα Δογορίτη με την έκθεση ζωγραφικής της «Με χρώματα και σχήματα στον άπειρο χώρο», την Κατερίνα Ελευθεριάδου, την Αγγελική Βερτοδούλου και τη Σταυρούλα Συγγούνα με τις εκθέσεις φωτογραφίας, που φέρνουν τον τίτλο «Μέσα από τα μάτια σου».

«Το Μέκειο ιδρύθηκε και λειτούργησε στην πόλη μας σε μια εποχή που για τη γυναίκα, η χειροτεχνική ασχολία, όπως η κεντητική, η ραπτική, η υφαντική, επιτρεπόταν εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, μόνον σαν οικιακό πάρεργο. Με την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση που παρείχε -υπό τη διοίκηση και την καθοδήγηση εκλεκτών κυριών, μελών της κοινωνίας της πόλεώς μας, η πρώτη πρόεδρός του ήταν η Ιουλία Λάππα – Αράπη, θεία της σημερινής προέδρου, και καταρτισμένων εκπαιδευτριών- μετεξέλιξε αυτή την οικιακή ασχολία για αρκετές γυναίκες σε αξιοπρεπές επάγγελμα με οικονομικές απολαβές έτσι ώστε αυτές να καθίστανται οικονομικά ανεξάρτητες, αλλά και να συνεισφέρουν και στα οικονομικά της οικογένειάς τους».

Με αυτά τα λόγια η Τίνα Δορίτη άρχισε τη σύντομη ομιλία της, εξηγώντας μάλιστα τη χειρωναξία, την οποία διδάσκονταν τα κορίτσια στο Μέκειο, επισημαίνοντας ότι τη συναντάμε και στη ζωγραφική. Γιατί, εκτός από τη φαντασία, την έμπνευση και την επιλογή υλικών, η χειρωναξία είναι απαραίτητη για να προκύψει το έργο τέχνης, όπως τόνισε, θεωρώντας κατά μία έννοια και τον εαυτό της σε συνάφεια με το ίδρυμα, μέσω των ζωγραφικών της έργων. Το συνέδεσε μάλιστα πολύ εύστοχα με τα λόγια του σπουδαίου αρχιτέκτονα Πικιώνη «έργον καλλιτεχνικόν και εμπεριέχον πολλήν χειρωναξίαν». Στην προϊστορία του Μεκείου αναφέρθηκε επίσης, αλλά και στο ενεργό παρόν του, χάρη στις προσπάθειες ορισμένων γυναικών της πόλης με πρωτοστάτη την πρόεδρό του Φρόσω Λάππα. Η πρόεδρος, όπως πάντα, επεσήμανε πως, χωρίς τη συμμετοχή και την αρωγή των φορέων της περιοχής, δεν θα μπορούσε το έργο τους να προχωρήσει.

Οι άλλες καλλιτέχνιδες ξεναγούσαν τις γυναίκες στις υπέροχες εικόνες, που έπιασε η ματιά τους κι αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός τους.

Η σπουδαιότητα αυτής της εκδήλωσης σφραγίστηκε με την εξαιρετική ομιλία της ψυχοπαιδαγωγού Ερασμίας Φείδη για τις γυναίκες σε οικοτροφεία. Η ίδια προσκάλεσε το γυναικείο -και όχι μόνο- κοινό της σε ένα ταξίδι άκρως ενδιαφέρον στον χώρο και στον χρόνο. Το ντοκιμαντέρ με τις γυναίκες του Μεκείου και εκείνες που βίωσαν καταστάσεις σε ιδρύματα τα δύσκολα χρόνια, να αναφέρονται η κάθε μια στη δική της ιστορία, ήταν πολύ συγκινητικό. Κι εκεί, μέσα στο μικρό δωμάτιο με ένα κοινό τόσο ζεστό, εκτυλίχθηκαν σκηνές σαν από θεατρικό δρώμενο. Τέτοιες εκδηλώσεις πρέπει να δημοσιοποιούνται, γιατί έχουν τη δική τους αξία.

Να πάτε να δείτε τις εκθέσεις όχι μόνο οι φιλότεχνοι, αλλά και όλοι οι Γιαννιώτες. Αξίζει να περιηγηθείτε τους χώρους αυτού του παραδοσιακού οικήματος, που έγραψε ιστορία στα Γιάννενα και πρέπει να συνεχίσει να γράφει. Ίσως με την παρουσία μας να συντελέσουμε, ώστε να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο οι άρχοντες που διοικούν τον τόπο μας και καταφέρουμε ώστε να μην διαπερνούν οι σταγόνες της βροχής τη σκεπή του, όπως ειπώθηκε αυτό το πρωί. Γιατί το Μέκειο και σήμερα μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

 

Σχετικά άρθρα

«Φωνές Ηπειρωτών» στο Μέκειο Οικοτροφείο

Μια μικρή ανταπόδοση σε κείνα που πρόσφερε ο ποιητής Νίκος Τέντας

Δύο εκθέσεις και μια ομιλία στο Μέκειο Οικοτροφείο