ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

«Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου» και με ποδήλατο

Την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου» διοργανώνει ο δήμος Ζαγορίου την Κυριακή 14 Ιουλίου, στο Μνημείο Εκτελεσθέντων στο Γρεβενίτι, για την επέτειο καταστροφής των χωριών του από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και την απόδοση τιμής στα αθώα θύματα.

Το Ζαγόρι πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος από τη ναζιστική θηριωδία και πολλά από τα χωριά του καταστράφηκαν, χάνοντας την παραδοσιακή τους μορφή. Μέχρι τώρα έχουν αναγνωριστεί 15 χωριά ως μαρτυρικά, τα τρία από αυτά προ λίγων μηνών, και συγκεκριμένα το Ηλιοχώρι και η Λεπτοκαρυά στη Δ.Ε. Τύμφης, καθώς και η Βωβούσα. Με παλιότερες αποφάσεις, είχαν αναγνωριστεί ως μαρτυρικά χωριά οι Ασπράγγελοι, το Μεσοβούνι, η Ελάτη, ο Μανασσής, η Καλουτά στο Κεντρικό Ζαγόρι, το Γρεβενίτι, το Φλαμπουράρι, η Δόλιανη, το Μακρίνο, το Τρίστενο, το Ελατοχώρι και το Καβαλάρι στο Ανατολικό Ζαγόρι.
Ο δήμος έχει καταθέσει στο υπουργείο Εσωτερικών αίτημα για άλλα οκτώ χωριά, αλλά δεν έτυχαν αναγνώρισης και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να επαναδιατυπώσει το αίτημα, προσθέτοντας περισσότερα στοιχεία.
Η «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου» ξεκινά στις 8 το πρωί με την τέλεση Θείας λειτουργίας στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Γρεβενιτίου. Στις 11 το πρωί θα ακολουθήσουν η επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Εκτελεσθέντων Γρεβενιτίου, η κατάθεση στεφάνων και οι χαιρετισμοί των επισήμων, ενώ ομιλία με θέμα «Η καταστροφή των χωριών του Ζαγορίου από την 1η Μεραρχία Ορεινών Καταδρομών Εντελβάις το 1943-1944» θα κάνει ο ιστορικός- ερευνητής Αλέκος Ράπτης.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και ο 2ος Ποδηλατικός Αγώνας «Greveniti Bike 2019», που είναι αφιερωμένος στη μνήμη των θυμάτων της περιόδου 1941-1944.
Στον φετινό αγώνα, όπως αποφάσισε η Οργανωτική Επιτροπή, θα τιμηθεί και η μνήμη του ποδηλάτη Ανδρέα Παπαζώη, ο οποίος πρόσφατα έφυγε ξαφνικά και πρόωρα από τη ζωή και είχε συμμετάσχει στον περσινό 1ο αγώνα Μνήμης.
Ο ποδηλατικός αγώνας Μνήμης είναι συνολικού μήκους 83 χιλιομέτρων, θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από το Γρεβενίτι (θέση «Χάνι») και οι αθλητές θα ακολουθήσουν τη διαδρομή Φλαμπουράρι, Ελατοχώρι, Μακρίνο, Καστανώνας, Δόλιανη, Λεπτοκαρυά, Φραγκάδες, Άγιος Χριστόφορος, Διπόταμο, Ανθρακίτης, Καβαλλάρι, Καρυές, Μηλιωτάδες, Τρίστενο, με τερματισμό και πάλι στο Γρεβενίτι.
Στη διαδρομή θα υπάρχουν πέντε σταθμοί τροφοδοσίας και υδροδοσίας για να εξυπηρετούνται οι αθλητές. Πλην των μεγάλων, θα γίνει αγώνας και για τα παιδιά, μήκους περίπου 1 χιλιομέτρου, το «Greveniti Kids 2019», με εκκίνηση από την πλατεία Γρεβενιτίου στις 10.30 το πρωί. Ο αγώνας πραγματοποιείται και φέτος με τη συνδρομή της εταιρείας My Adventure.

Σχετικά άρθρα

Με διεθνείς συμμετοχές και μεγάλα έπαθλα το Greveniti Bike 2022

Στις 3 Ιουλίου η Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου στο Γρεβενίτι

Αναβάλλονται για το 2021 το «Zagori Mountain Bike» και το «Greveniti Bike»