ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Νοσήματα καρδιάς στο «Συνέδριο των Ιωαννίνων»

Πόσα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν φυσιολογικά, αν και έχουν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα; Πώς αντιμετωπίζεται σήμερα η εξασθενημένη καρδιά και πώς θα αντιμετωπίζεται στο άμεσο μέλλον; Αποτελούν λύσεις η μεταμόσχευση, η τεχνητή καρδιά ή οι καλλιεργημένοι ιστοί;

Τα ερωτήματα αυτά, αν και έχουν φιλοσοφικό και όχι μόνο ιατρικό ή και κοινωνιολογικό υπόβαθρο, υπάρχουν, τίθενται καθημερινά και μεγαλώνουν μαζί μας όσο η έρευνα, η καινοτομία και η επιστήμη ανακαλύπτουν καινούργιους δρόμους.
Αναντίρρητα, από το 1968 που ο Κρίστιαν Μπάρναρντ τόλμησε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς, η ιστορία της ιατρικής άλλαξε… Έκτοτε, πολλαπλές επινοήσεις και αμέτρητες καινοτομίες έχουν εισαχθεί στην ιατρική και την καρδιολογία ειδικότερα, παρέχοντας αφενός αποτελεσματικές πρακτικές πρόληψης στους πολίτες αφετέρου ποιότητα και χρόνο ζωής στους ασθενείς.
Η σύγχρονη πρόληψη και η θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων έχει μερικές δεκαετίες ζωής αλλά είναι βέβαιο ότι έχει μακρύ δρόμο μπροστά της. Όσο οι κοινωνίες προχωρούν και οι συνθήκες αλλάζουν, νέες εκφυλιστικές παθήσεις παρουσιάζονται. Ο τελικός νικητής θα κριθεί από την ταχύτητα.
Όλα αυτά τα ερωτήματα αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις, μαζί με τις καινοτομίες που καθοδηγούν τις σύγχρονες τάσεις στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των νοσημάτων καρδιάς, θα παρουσιαστούν στο «Συνέδριο των Ιωαννίνων», που συνδιοργανώνουν από τις 27 έως και τις 29 Ιουνίου η Β` Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων, η Α` Πανεπιστημιακή Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθήνας και το Columbia University Medical Center of New York.
Στο ετήσιο «Συνέδριο των Ιωαννίνων» θα λάβουν μέρος και θα παρουσιάσουν τα κλινικά και ερευνητικά αποτελέσματα τους δεκάδες διακεκριμένοι καρδιολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το «Συνέδριο των Ιωαννίνων» θα πραγματοποιηθεί με την πολύτιμη αρωγή του καθηγητή καρδιολογίας Δημήτρη Καρμπαλιώτη, ο οποίος έχει διασυνδεθεί διαδραστικά σε επιστημονικό επίπεδο με το πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Και ανακηρύξεις

Μια ημέρα πριν την έναρξη του συνεδρίου, την Τετάρτη 26 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα «Γ. Μυλωνάς» του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα ανακηρυχθούν επίτιμοι καθηγητές Καρδιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι καθηγητες Παθολογίας του Columbia University Medical Center of New York Martyn Leon και του Columbia University College of Physicians and Surgeons Jeffrey Warren Moses.
Πρόκειται για επιστήμονες, που, με την έρευνα και την κλινική ιατρική πράξη, άνοιξαν και συνεχίζουν να καθοδηγούν τον τομέα της καρδιολογίας. Ο καθηγητής Martyn Leon είναι ο πλέον γνωστός παγκόσμια επεμβατικός καρδιολόγος και ένας πραγματικός πρωτοπόρος και καινοτόμος στον τομέα της επεμβατικής καρδιοαγγειακής ιατρικής. Έχει διατελέσει κύριος ερευνητής σε περισσότερες από 50 διεθνείς τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες, που βοήθησαν στη διαμόρφωση του πεδίου της επεμβατικής καρδιοαγγειακής ιατρικής. Ο καθηγητής J. W. Moses, παγκόσμια αναγνωρισμένος κλινικός και ακαδημαϊκός καρδιολόγος, με πολυετή υπηρεσία στα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά και κλινικά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών, από το 1996 έως σήμερα έχει διατελέσει καθηγητής Παθολογίας στο New York University School of Medicine (1996-2004), στο Cornell University Medical College (2010-2012) και στο Columbia University (2012 έως σήμερα).
Οι δύο καθηγητές θα δώσουν και μία ανοικτή, εκλαϊκευμένη διάλεξη για το παρόν και το μέλλον της καρδιολογίας την Τρίτη 25 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Γεώργιος Μυλωνάς».

«Προθήκη» της έρευνας

Το «Συνέδριο των Ιωαννίνων», αποτελεί την «προθήκη» της έρευνας, της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και της κλινικής πρακτικής της Β` Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Ταυτόχρονα αποτελεί και την προσπάθεια μια ομάδας διακεκριμένων ακαδημαϊκών και κλινικών καρδιολόγων να αναδείξουν τα Γιάννενα σε παγκόσμιο καρδιολογικό κέντρο, εφάμιλλο των διάσημων ιδρυμάτων του εξωτερικού.
Σε εθνικό επίπεδο, η Β` Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ήδη αποτελεί σημείο επιστημονικής αναφοράς για την ποιότητα, τον αριθμό αλλά και τις εξαιρετικά σπάνιες και σύμπλοκες ιατρικές υπηρεσίες. Επεμβάσεις πρωτοποριακές, καινοτόμες και με τα υψηλότερα στάνταρ επιτυχίας πραγματοποιούνται σήμερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ο διευθυντής της Β` Καρδιολογικής Κλινικής, καθηγητής καρδιολογίας Λάμπρος Μιχάλης κατέκτησε με την τριμελή επιστημονική ομάδα και το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για πρωτότυπη επιστημονική εργασία επί της θεραπείας του καρκίνου ή επί της θεραπείας των παθήσεων της καρδιάς. Σπουδαίες επιστημονικές διακρίσεις έχουν και οι συνεργάτες του στη Β` Καρδιολογική Κλινική, αναπληρωτές καθηγητές Χρήστος Κατσούρας και Κατερίνα Νάκα.
Η αγωνία εστιάζεται στην εξέλιξη και συνέχιση της λειτουργίας του καρδιολογικού κέντρου, με δεδομένο ότι το επιστημονικό δυναμικό είναι ελάχιστο και μάλιστα με διαρκή ανάγκη εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης σε νέες τεχνικές και μεθόδους, με αποτέλεσμα να προκύπτουν κρίσιμα κενά.

Σχετικά άρθρα

Πρωτοποριακή επέμβαση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Συνεχίζεται η υπερφόρτωση του ΠΓΝΙ

Γεωργία Χαλάτση

Η καραντίνα μείωσε τα εμφράγματα