ΚαθημερινάΕπικαιρότητα

Με στόχο την εξωστρέφεια

Πρόκληση για όλους και κυρίως τους παραγωγικούς φορείς χαρακτήρισε την ενίσχυση του εξαγωγικού χαρακτήρα των τοπικών, ποιοτικών προϊόντων ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, ο οποίος εγκαινίασε την Πανηπειρωτική Έκθεση 2019, στις εγκαταστάσεις του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων, στην Ανατολή.

Η έκθεση περιλαμβάνει το «Τουριστικό Πανόραμα» και το 2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, σε μια προσπάθεια να συνδυάσει τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα, με πλήθος επιχειρήσεων -παραγωγικές, υπηρεσιών και εμπορικές- να συμμετέχουν για μια ακόμη χρονιά.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης, με τον κ. Κουβέλη να τονίζει στην ομιλία του η ηπειρώτικη γαστρονομία αποτελεί τον συνδετικό ιστό μεταξύ του τουρισμού και της ανάπτυξης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα. «Όποιος επισκέπτης γευτεί τη ελληνική και κυρίως την ηπειρώτικη γαστρονομία, είναι βέβαιο ότι θα αναζητήσει τα προϊόντα στη χώρα του», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι στην Ήπειρο έχουν γίνει πολλά βήματα, αλλά απαιτείται η περαιτέρω ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα κυρίως για την τυποποίηση των προϊόντων, ώστε να μπορούν να στραφούν και στο εξωτερικό. «Στόχος μας είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, με ένα παραγωγικό μοντέλο σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια με τα αρνητικά αποτελέσματα που γνωρίζουμε. Πρέπει συντονισμένα, πολιτεία και φορείς να βάλουν στόχους, χρονοδιαγράμματα και να δουλέψουμε για να επιτύχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα», σημείωσε, στην ομιλία του.

Με δεδομένο ότι η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα και του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου, ο κ. Κουβέλης έκανε αναφορά στη συνεργασία των δύο χωρών, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα ζητήματα του χαρτοφυλακίου του και τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που δίνει στην Ήπειρο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το οποίο είναι ενταγμένο στο κεντρικό δίκτυο του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών.

Την εκδήλωση των εγκαινίων άνοιξε εκ των διοργανωτών ο Λάμπρος Μπασέκης, σημειώνοντας την επιτυχημένη πορεία της Πανηπειρωτικής τα τελευταία 20 χρόνια, η οποία στοχεύει στην προβολή του ρόλου και της δράσης των επιχειρήσεων της Ηπείρου, που τα τελευταία χρόνια είναι ανταγωνιστικές.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, τονίζοντας την ανάγκη εξωστρέφειας αλλά και συνεργειών. «Η οικονομική κρίση έχει πλήξει καίρια όχι μόνο την κοινωνία αλλά και την επιχειρηματικότητα. Σ’ αυτό το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, όμως, ξεκινώντας από το δικό μας “σπίτι”, τα Γιάννενα και την Ήπειρο, οφείλουμε να δείξουμε αντοχή, αποφασιστικότητα, πείσμα και ευρηματικότητα και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να υπάρξουν “ανάσες” στην τοπική οικονομία. Και μιλώ στον πληθυντικό, γιατί ξεκάθαρη πεποίθησή μου είναι, κι έτσι πορευτήκαμε ως δημοτική αρχή, πως για να συμβούν όλα αυτά χρειάζονται συνέργειες. Χρειάζεται συνένωση όλων των δυνάμεων του τόπου στην κατεύθυνση ενίσχυσης της οικονομίας και προσέλκυσης επενδύσεων σε τομείς, που δίνουν προοπτική ανάτασης στην τοπική οικονομία και στην τοπική επιχειρηματικότητα και κατά συνέπεια δίνουν ανακούφιση και προοπτική στην κοινωνία», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Αναφορά στην επιτυχημένη παρουσία των τοπικών επιχειρήσεων και την απήχηση των προϊόντων στη Σιγκαπούρη έκανε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, σημειώνοντας πως η κατεύθυνση όλων είναι να αποκτήσουν τα τοπικά προϊόντα προστιθέμενη αξία.

Εκ μέρους της διοίκησης του Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος Δημήτρης Δημητρίου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο πρωτογενής τομέας και η παραγωγή τοπικών προϊόντων, σε συνδυασμό με τον τουρισμό, μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας.

Αμέσως μετά τα εγκαίνια, ο κ. Κουβέλης και οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών περιηγήθηκαν στα περίπτερα της έκθεσης, μεταξύ των οποίων αυτό του υπουργείου Ναυτιλίας, της Μητρόπολης Ιωαννίνων αλλά και του τμήματος Τροχαίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, στο οποίο οι πολίτες και κυρίως τα παιδιά μπορούν να ενημερωθούν για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, τόσο μέσα από τη διαπροσωπική επικοινωνία με αστυνομικούς του Τμήματος, όσο και μέσα από το σχετικό έντυπο και ψηφιακό ενημερωτικό υλικό.

Την έκθεση διοργανώνει η εταιρία «ΚΥΚΛΟΣ», υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του ΕΟΤ, της περιφέρειας Ηπείρου, των δήμων Ιωαννιτών, Δωδώνης και Ζίτσας, καθώς και του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή και είναι ανοιχτή από τις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο και την Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Σχετικά άρθρα

Το τουριστικό του προϊόν και τοπικά προϊόντα προβάλλει ο Δήμος Ζίτσας

Το πολιτιστικό του απόθεμα παρουσιάζει ο Δήμος Δωδώνης στην Πανηπειρωτική Έκθεση

Ανοίγει τις πύλες της η «Πανηπειρωτική Έκθεση 2023»

Ηπειρωτικός Αγών