Καθημερινά

Ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Επιλεγμένα ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους Kinderdocs θα προβάλει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς ταυτόχρονα σε τέσσερα μουσεία του, μεταξύ των οποίων και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα, από την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου έως και το Σάββατο 2 Μαρτίου.

Οι προβολές απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στο ευρύ κοινό. Όλα τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους και η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη. Για τις σχολικές ομάδες είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής:

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης 10:00)
Για μαθητές Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄-Β΄ Γυμνασίου
Θεματική ενότητα: Παιδική εργασία. Tι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω
Kayayo, the Living Shopping Baskets (Mari Riise, Νορβηγία, 2015, 32΄): Στη Γκάνα, 100.000 κορίτσια ηλικίας από 6 ετών δουλεύουν στις αγορές, παρέχοντας ως μεταφορικό μέσο τον ίδιο τους τον εαυτό. Ένα από αυτά είναι η οκτάχρονη Μπαμούνου. Το μόνο που ονειρεύεται, είναι να δεχτούν οι γονείς της να σταματήσει τη δουλειά και να την αφήσουν να γυρίσει στο σπίτι.
Hello Salaam (Kim Brand, Ολλανδία, 2017, 16΄): Οι μητέρες τους υπήρξαν εθελόντριες στην Ελλάδα. Στις διακοπές τους, ο Μέρλιν και ο Σιλ αποφασίζουν να πάνε στη Λέσβο, σε προσφυγικούς καταυλισμούς, για να γνωρίσουν παιδιά της ηλικίας τους και να δουν από πρώτο χέρι πώς ζουν και τα βγάζουν πέρα.
Gaurav & the kites (André Hörmann, 2015, Γερμανία, 25’): Ο δωδεκάχρονος Γκαουράβ είναι ένα πολυμήχανο αγόρι, που ζει με την οικογένειά του σε ένα χωριό́ της Βόρειας Ινδίας. Μετά το σχολείο, δουλεύει σε μια βιοτεχνία κατασκευής χαρταετών, που είναι και η βασική ενασχόληση και πηγή εισοδήματος του χωριού εδώ και αιώνες. Ο Γκαουράβ θέλει μια μέρα να γίνει αρχιτεχνίτης Πειραματίζεται με τις τεχνικές σχεδιασμού και κατασκευής, τα χρώματα και τα υλικά, και απευθύνεται στους καλύτερους μάστορες για να κατασκευάσει το πιο όμορφο και αεροδυναμικό μοντέλο για τη μεγάλη γιορτή των χαρταετών στο χωριό.

Παρασκευή 1 Μαρτίου (ώρα έναρξης 10:00)
Για μαθητές Ε’-ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄-Β΄ Γυμνασίου
Θεματική ενότητα: Μεγαλώνοντας, Εφηβεία, Bullying
Α Field Guide to Being a 12 year-old Girl (Tilda Cobham-Ηervey, Αυστραλία, 2017, 20’): Τι συμβαίνει στο μυαλό των εφήβων; Πώς βλέπουν τον κόσμο και τι θέλουν να αλλάξουν σε αυτόν; Οδηγίες χρήσης από έφηβους για την απρόβλεπτη αλλά και συναρπαστική αυτή ηλικία. Με φρεσκάδα, χιούμορ και έμπνευση, η ταινία φιλοτεχνεί ένα αντιπροσωπευτικό πορτρέτο των σημερινών εφήβων. Γυρισμένη πάνω σε μια σκηνή θεάτρου, δώδεκα κορίτσια, ηλικίας δώδεκα χρονών, μιλάνε για τον κόσμο τους, για τον κόσμο μας.
Τhe World of Kim & Bob (Sanne Rovers, Ολλανδία, 2016, 17’): Η Κιμ και ο Μπομπ είναι κολλητοί από μωρά. Αν και 13 ετών σήμερα, συνεχίζουν να περνούν ώρες μαζί, φτιάχνοντας ολόκληρους εικαστικούς κόσμους (που παρουσιάζονται στην ταινία με υπέροχα animation). Όμως, μεγαλώνουν. Τι αλλάζει και τι μείνει ίδιο στη φιλία τους, τώρα που και οι δύο, μπαίνουν στην εφηβεία;
Ninnoc (Niki Padidar, 2015, Ολλανδία, 18’): Στη Νιννόκ δεν αρέσουν οι κλίκες, οπού όλοι πρέπει να έχουν την ιδία συμπεριφορά και εμφάνιση για να είναι αρεστοί. Στο παλιό της σχολείο την έκαναν να νοιώθει ότι δεν κολλάει, αλλά και στο καινούργιο δεν έχει ακόμα εγκλιματιστεί γιατί φοβάται ότι και εδώ θα υπάρχουν παιδιά που δεν την συμπαθούν. Η κινηματογράφηση και το μοντάζ φωτίζει την προσωπικότητα και τα συναισθήματα της Νιννόκ, διευκολύνοντας τον θεατή να κατανοήσει τις μαγικές συνάψεις που γίνονται στο μυαλό μιας έφηβης.

Σάββατο 2 Μαρτίου (ώρα έναρξης 18:00)
Για παιδιά 13-18 ετών και ενήλικες
Θεματική ενότητα: Τεχνητή Νοημοσύνη, το μέλλον είναι ήδη εδώ
More Human Than Human (Tommy Pallotta & Femke Wolting, Η.Π.Α, 2018, 79′): Ποιες είναι οι προσδοκίες από την τεχνητή νοημοσύνη και οι συνέπειές της για τον σημερινό κόσμο; Σε ποιους τομείς χρησιμοποιείται ήδη και πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή μας, τις δουλειές και τις σχέσεις μας; Σε αυτή τη μεγάλου μήκους ταινία, που ήταν στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ Hot Docs Film Fest 2018 στο Τορόντο, οι σκηνοθέτες παρουσιάζουν όλες τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης σήμερα και επιχειρούν να κατασκευάσουν ένα ρομπότ που θα πάρει τον ρόλο του σκηνοθέτη στην τελευταία σκηνή της ταινίας. Υπάρχει άραγε κίνδυνος το δημιούργημα του ανθρώπου να ξεπεράσει το ανθρώπινο είδος;

Περισσότερες πληροφορίες, από το Μουσείο Αργυροτεχνίας στο τηλέφωνο 2651064065 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

Σχετικά άρθρα

Πασχαλινά εργαστήρια για παιδιά στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

«Κεραμικά που ανθίζουν» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

«Οι νεκροί δεν μιλούν: Η Περίπτωση του Οδυσσέα Ανδρούτσου» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας