ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θ. Μανταλόβας- Να δώσουμε περισσότερα χρήματα για μελέτες

Την ανάγκη να «ωριμάσει» ο δήμος Ιωαννιτών όσο το δυνατόν περισσότερα έργα, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει πόρους από το νέο ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα την επόμενη περίοδο, επισήμανε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάσης Μανταλόβας, στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η ομόφωνη υπερψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο της πρότασης προς τη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Επενδύσεων για χρηματοδότηση ύψους 4,5 εκ. ευρώ για τη μελετητική ωρίμανση συνολικά έντεκα νέων έργων (δείτε τις προτάσεις εδώ) είναι μεν μια καλή αρχή, αλλά δεν αρκεί. Κι αυτό γιατί ούτε είναι σίγουρο ότι θα χρηματοδοτηθούν όλες, αλλά και γιατί υπάρχουν και άλλα έργα σε επίπεδο ιδεών και αρχικού σχεδιασμού, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν. «Ο δήμος θα πρέπει έως το τέλος του 2019 να χρηματοδοτήσει μελέτες ακόμη και με ίδιους πόρους ή με δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τα λίγα χρήματα που θα δώσουμε, θα τα πάρουμε πολλαπλάσια σε έργα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για τα έντεκα έργα, σημείωσε: «Προετοιμάζουμε μια νέα γενιά έργων, τα οποία προτείνουμε να μελετηθούν, προκειμένου να διαμορφώσουμε το πλαίσιο ενός δήμου ελκυστικού, λειτουργικού, περιβαλλοντικά και κοινωνικά ευαίσθητου. Στόχος μας να αναδείξουμε τον μητροπολιτικό χαρακτήρα της πόλης και του δήμου, συνεχίζοντας να επενδύουμε στο παραλίμνιο μέτωπο, ολοκληρώνοντας τις μεγάλες οδικές υποδομές που έχει ανάγκη η πόλη, προωθώντας τη βιώσιμη κινητικότητα, με πρόνοια για το περιβάλλον και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

Αιχμές προς την περιφέρεια

Η συζήτηση κύλησε μάλλον διαδικαστικά και το μοναδικό, ίσως, ενδιαφέρον στοιχείο, ήταν οι αιχμές για την καθυστέρηση από την πλευρά της περιφέρειας να ενημερώσει τον δήμο για το έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων.
Όπως ανέφερε ο κ. Μανταλόβας, το έγγραφο εστάλη στις περιφέρειες στα μέσα Οκτωβρίου, με προθεσμία για υποβολή προτάσεων μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Προφανώς, επειδή η περιφέρεια Ηπείρου δεν ήταν η μοναδική που αμέλησε να το προωθήσει στους δήμους, δόθηκε παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου και τελικά ο δήμος Ιωαννιτών ενημερώθηκε μόλις στις 9 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να χρειαστεί ένας αγώνας δρόμου για να κατατεθούν προτάσεις.
Πιο επιθετική διάθεση έδειξε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δημήτρης Κατηρτσίδης, ο οποίος χρέωσε στην περιφέρεια το ότι δεν πρόλαβε να καταθέσει μια πρόταση για την κυκλική οικονομία, λόγω του ελάχιστου χρόνου, που είχε για να την προετοιμάσει.

Η αντιπολίτευση

Ανεπιφύλακτα θετικά τάχθηκε ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας, σημειώνοντας πως ο ίδιος γνωρίζει καλά πόσο δύσκολο είναι να ωριμάσει ένα έργο. Θετικά τάχθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως η συζήτηση θα έπρεπε να είχε γίνει πιο έγκαιρα. Τη χαρά του για το ότι δίνεται η δυνατότητα να κοιτάξουμε στο μέλλον, εξέφρασε, τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας, σημειώνοντας την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για τη σύνδεση της Κενάν Μεσαρέ με την περιφερειακή οδό και τη διαχείριση της ιλύος στον βιολογικό.

Σχετικά άρθρα

Έκλεισε και η εκκρεμότητα της χρηματοδότησης

Αποστόλης Τζελέτας

Θ. Μανταλόβας: Να αφήσουμε πίσω το ΠΑΣΟΚ – φέουδο των μηχανισμών

Αποστόλης Τζελέτας

ΕΣΠΑ on the road με ενημερωτικές δράσεις και μουσική

Ηπειρωτικός Αγών