ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Κοινό των Ηπειρωτών» με προτάσεις… διά πάσα νόσον

Η παρουσίαση των προγραμματικών αρχών αποτέλεσε τον βασικό άξονα της πρώτης εκδήλωσης της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα, ο οποίος κατέρχεται για τρίτη φορά υποψήφιος στην περιφέρεια Ηπείρου, αυτή τη φορά με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκαν το όνομα και το σήμα της νέας παράταξης, ο Γ. Ζάψας επέλεξε να μιλήσει κυρίως προγραμματικά, με μικρές δόσεις κριτικής στο έργο της σημερινής περιφερειακής αρχής, στην οποία καταλόγισε ότι «εφάρμοσε μια διοικητικού τύπου διεκπεραίωση των τεράστιων και σημαντικών προβλημάτων» των Ηπειρωτών, ενώ πρόσθεσε πως βασίστηκε μόνο στην «ενός ανδρός» βούληση και δράση, μακριά από κάθε τι συλλογικό.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» κάλεσε σε συμπόρευση όλες τις δυνάμεις της περιοχής, τονίζοντας πως βασικό για την Ήπειρο είναι η αναστροφή του κλίματος αδράνειας και αναμονής και η ενεργοποίηση όλων, ενώ αρκετές ήταν οι αναφορές του σε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που αφορούν την περιοχή.
Ως πρώτη προτεραιότητα έθεσε την άμεση υποβολή προτάσεων για την προετοιμασία και ωρίμανση έργων, που θα υλοποιηθούν και θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027, ενώ συνέχισε με προτάσεις σε επιμέρους άξονες.
Σε ό,τι αφορά την παιδεία, εστίασε στην ανάγκη προσανατολισμού της εφαρμοσμένης έρευνας των ερευνητικών υποδομών της Ηπείρου προς ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στους κλάδους της παραδοσιακής πρωτογενούς παραγωγής, τονίζοντας πως, σε συνδυασμό με την τυποποίηση, την επεξεργασία και την διακίνηση των παραγόμενων προϊόντων, θα εισφέρει και σε πλούτο και σε θέσεις εργασίας για νέους. Πρόσθεσε, επίσης, την ανάγκη κατασκευής νέων φοιτητικών εστιών, ενώ στάθηκε και στον εξορθολογισμό και την ενίσχυση σε κτιριακές υποδομές, όσο και στη στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στον τομέα της υγείας, πρότεινε τη διχοτόμηση της 6ης ΥΠΕ και στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των νοσοκομείων της περιφέρειας. Ειδική αναφορά έκανε στο ΕΚΑΒ, μιλώντας για την ανάπτυξη νέων τομέων σε απομακρυσμένες περιοχές και ρεαλιστική κατανομή ασθενοφόρων οχημάτων, ενώ τόνισε πως θα διεκδικήσει και μια δομή υγείας στα Ζαγοροχώρια. Δήλωσε, επίσης, τη στήριξή του στην ίδρυση εξειδικευμένων Μονάδων/Κέντρων αναφοράς (π.χ. Μεσογειακής Αναιμίας) και Μονάδων Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ αίσθηση προκάλεσε η χωρίς αστερίσκους στήριξή του στην προώθηση κατασκευής της οδού Σ. Νιάρχου, σύμφωνα με την υποβληθείσα πρόταση.
Σε σχέση με τις συγκοινωνιακές υποδομές και τον τουρισμό, επανέλαβε ουσιαστικά όσα είχε αναφέρει και στην προ ημερών συνέντευξή του, για τη δημιουργία των απαραίτητων κάθετων αξόνων (συμπληρωματικό οδικό δίκτυο) των αυτοκινητοδρόμων Εγνατίας και Ιόνιας προς προορισμούς με πολιτιστικό, εμπορικό, τουριστικό, αγροτουριστικό και θεραπευτικό/ιαματικό ενδιαφέρον, όπως το Άκτιο, η Αλβανία, το Ζαγόρι και η περιοχή των Τζουμέρκων. Στο πρόγραμμα της παράταξης εντάσσεται, ακόμη, η προώθηση του μη μαζικού τουρισμού για μικρές περιφερειακές μονάδες και η βελτίωση των αστικών δημοτικών συγκοινωνιών, ενώ αναφορά έκανε και στην ανάγκη δρομολόγησης μελετών για την ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου.
Για τον πολιτισμό, πρότεινε τη δημιουργία υπηρεσίας που θα ενημερώνει τους επαγγελματίες του πολιτισμού για τα χρηματοδοτικά προγράμματα – εργαλεία που τρέχουν, καθώς και τη δημιουργία γραφείου συντονισμού των τουριστικών επιχειρήσεων με αυτές του πολιτισμού, έτσι ώστε να αλληλοκαλύπτονται οι ανάγκες τους. Πρότεινε, επίσης, τη σύσταση δικτύου για τα μουσεία της Ηπείρου, τη δημιουργία αρχείου μουσικής και παραδοσιακών μουσικών οργάνων, την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραδοσιακών Τεχνών και τη δημιουργία Πληροφοριακού Κέντρου Καλλιτεχνικών και Πολιτισμικών Εκδηλώσεων και Προγραμμάτων.
Για τον αθλητισμό, τόνισε πως το «Κοινό των Ηπειρωτών» θα διεκδικήσει τη δημιουργία νέων δομών και την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής.
Εκτενής ήταν η αναφορά του στην αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση, σημειώνοντας πως μέλημα της παράταξής του θα είναι οι αλλαγές χρήσεων γαιών υψηλής παραγωγικότητας, οι αναδασμοί, η παροχή κινήτρων συνένωσης μικρών κλήρων, η δημιουργία βασικών υποδομών και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών ενέργειας και άρδευσης. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στη «Δωδώνη», κάνοντας λόγο για «ξεπούλημα», που υπονόμευσε την κτηνοτροφία της Ηπείρου, ενώ αναφέρθηκε και σε μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων.
Αναφορά έκανε στη διαχείριση των υδάτων και των απορριμμάτων και σε ζητήματα ενέργειας, αποφεύγοντας, ωστόσο, να τοποθετηθεί στο «καυτό» θέμα των υδρογονανθράκων, παραπέμποντας σε ειδική εκδήλωση τους επόμενους μήνες.
Τέλος, ένα ξεχωριστό κεφάλαιο αφιέρωσε στο αεροδρόμιο, κάνοντας, όμως, απλές διαπιστώσεις και μην κομίζοντας κάποια πρόταση.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και η υφυπουργός Παιδεία Μερόπη Τζούφη, ενώ χαιρετισμούς έστειλαν οι βουλευτές Χρήστος Μαντάς και Γιάννης Στέφος, που απουσίαζαν λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων.

Σχετικά άρθρα

Αντιπρόταση για επανασχεδιασμό του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας