ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στην εκκίνηση το νέο ΕΣΠΑ, με έμφαση στην καινοτομία

Συνολικά 426 εκατομμύρια ευρώ αναμένονται στην Ήπειρο τα επόμενα χρόνια, κατά την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027, χωρίς να υπολογίζει κανείς τα επιμέρους εθνικά και κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μάλιστα, ο συντονισμός όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που «τρέχουν» την περίοδο αυτή, αποτελεί μια πρόκληση σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης, με στόχο τη βέλτιστη απόδοση των έργων και δράσεων.

Οι άξονες προτεραιότητας του νέου Προγράμματος έχουν να κάνουν με την «έξυπνη» και «πράσινη» εξειδίκευση, αλλά και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, και στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν συνεχιζόμενες –από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο- δράσεις, ενώ δίνεται έμφαση στην καινοτομία και τη διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά τη συνεδρίαση της 2η Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος.

«Τα χρήματα που έχουμε στην διάθεσή μας είναι διπλάσια, απαιτείται όμως ετοιμότητα. Οι Περιφέρειες θα συμβάλουμε μέσα και στους πέντε άξονες για έξυπνη, πράσινη, διασυνδεδεμένη, κοινωνική και πιο κοντά στους πολίτες δράση», σημείωσε ο περιφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής στην έναρξη της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της προϊσταμένης της Διαχειριστικής Αρχής Εύης Παπανικολάου, ο άξονας της έρευνας και καινοτομίας θα χρηματοδοτηθεί με το 12,5% του συνολικού προϋπολογισμού, ο άξονας ενέργεια, περιβάλλον και κλιματική αλλαγή με το20,7%, η διασύνδεση και κινητικότητα με το 9%, η κοινωνική συνοχή με το 39,5%, ενώ το 18% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος θα λάβουν οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, οι οποίες αποτελούν και «μήλον της έριδος», όπως αναδείχθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τη διαχειριστική αρχή, προτείνεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας ΟΧΕ στην οποία μπορούν να εντάσσονται και άλλες περιοχές, όπως και η ΟΧΕ που αφορά τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη των εδρών των νομών, που προχωρά.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε, κατέληξε, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Μονάδας Νίκο Μπαλτογιάννη, στις τρεις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Ηπείρου, την ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας, την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων και την περιοχή του Σουλίου. «Προφανώς θα μπορούσαν να ενταχθούν όλες οι περιοχές, αλλά τότε δε θα μιλούσαμε για μια στοχευμένη προσέγγιση, γιατί οι πόροι είναι συγκεκριμένοι. Θα κάναμε από ένα ή δύο έργα σε κάθε περιοχή, τα οποία μάλιστα δε θα είχαν καμία σύνδεση μεταξύ τους», σημείωσε, προσθέτοντας πως στην πορεία υπάρχει περίπτωση, αναλόγως και με τα ζητήματα που θα αναδειχθούν κατά τη φάση του σχεδιασμού και της υλοποίησης, να ενταχθούν και άλλες περιοχές.

Η τοποθέτηση του κ. Μπαλτογιάννη ήρθε ως απάντηση στις τοποθετήσεις του προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου και δημάρχου Δωδώνης Χρήστου Ντακαλέτση και του δημάρχου Αρταίων και μέλους του ΔΣ της ΚΕΔΕ Χρήστου Τσιρογιάννη, που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τον «αποκλεισμό» των ΟΧΕ, που σχεδιάζονται για την περιοχή του Αμβρακικού και για την για την αξιοποίηση της Τεχνητής Λίμνης Πουρναρίου. Η πρώτη προετοιμάζεται σε συνεργασία πέντε όμορων δήμων και της ΜΟΔ Α.Ε. και η δεύτερη από την ΠΕΔ Ηπείρου.

Σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, πάντως, αν και στην αρχή, έχουν εκδοθεί έξι προσκλήσεις και έχει ενταχθεί μια δράση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, η οποία αφορά το «μεταφερόμενο» από το προηγούμενο πρόγραμμα Κέντρο Υποστήριξης Εξατομικευμένης Ιατρικής Ακριβείας στο ΠΓΝΙ. Επίσης, έχουν εκδοθεί τρεις προσκλήσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.