ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αναβολή στη δίκη των 25 φοιτητών

Αναβολή για τον Μάρτιο του 2024 πήρε η εκδίκαση της υπόθεσης των 25 φοιτητών, οι οποίοι κατηγορούνται για τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 2020.

Ο εορτασμός εκείνος, εν μέσω των αυστηρών μέτρων για την πανδημία, είχε συνοδευτεί από επεισόδια και συμπλοκές με τις δυνάμεις της αστυνομίας, απρόκλητα, όπως υποστηρίζουν οι φοιτητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονταν από τις φοιτητικές εστίες.
Η δίκη των 25 φοιτητών που συνελήφθησαν, στους οποίους έχουν επιβληθεί και χρηματικά πρόστιμα ύψους 900 ευρώ στον καθένα, επρόκειτο να γίνει το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης, με στόχο την απόσυρση των κατηγοριών και τη διαγραφή των προστίμων.
Η υπόθεση θα εκδικαστεί τελικά στις 19 Μαρτίου του 2024, με τους διωκόμενους φοιτητές να ζητούν από την ελληνική κοινωνία να σταθεί στο πλευρό τους, αλλά και να τονίζουν πως οι διεκδικήσεις δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο καταστολής, όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Λάχανης Ζαγκλαβάρας.
Στο πλευρό των φοιτητών στάθηκε και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, που, ως αυτόπτης μάρτυρας, έκανε λόγο για απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών και εξέφρασε την αλληλεγγύη των εργαζομένων.
Σκοπός της καταστολής εκείνης της ημέρας, σε μια σκληρή περίοδο λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, ήταν να τρομοκρατηθεί όποιος διεκδικεί, τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος των Εστιακών Φοιτητών Νάντια Τζώρτζη, τονίζοντας πως οι φοιτητές θα συνεχίσουν να υπερασπίζοντα τα δημοκρατικά δικαιώματα που κινδυνεύουν.
Τη δίωξη των φοιτητών καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Οργάνωση Βάσης ΜέΡΑ 25 Ιωαννίνων. «Ο αγώνας όλων μας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς για δημοκρατία, ελευθερία, ανεξαρτησία, δικαιώματα, ισότητα και δικαιοσύνη είναι και παραμένει διαρκής και ανυποχώρητος. Σήμερα εντείνουμε τους αγώνες μας μαζί με την νεολαία, την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τα σωματεία και τα κινήματα, τον καθένα και την κάθε μία που δεν αποδέχεται μια ζωή υπάκουη, μια ζωή κομμένη και ραμμένη στα “εκάστοτε περιοριστικά” μέτρα της ολιγαρχίας, του Ελληνικού, Ευρωπαϊκού και παγκόσμιου καπιταλισμού, της νέα εξάρτησης, της λιτότητας και σε τελική ανάλυση της αναξιοπρέπειας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.