ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Βατήρας» για τη νέα προγραμματική περίοδο

Αφήνοντας ως παρακαταθήκη αλλά και ως «βατήρα» ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, ένα κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα μεγαλύτερο από τους στόχους που αρχικά είχαν τεθεί, ολοκληρώνεται για την Ήπειρο η προγραμματική περίοδος 2014-2020.

Το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» κλείνει με υπερδέσμευση και την απορρόφηση των πόρων να έχει φτάσει ήδη στο 95%, όπως αποτυπώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, παρουσία, μεταξύ άλλων, του επικεφαλής της ομάδας Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG Regio) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάρστεν Ράσμουσεν.
Συνολικά 295, 5 εκ. ευρώ εισέρευσαν μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος» και των δύο διαρθρωτικών Ταμείων, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και το Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Βεβαιότητα για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος εκφράστηκε τόσο από τον περιφερειάρχη Ηπείρου και πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης Αλέξανδρο Καχριμάνη, όσο και από τον κ. Ράσμουσεν, τον εκπρόσωπο της Γ.Γ. Επενδύσεων και ΕΣΠΑ και την προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής του προγράμματος Εύη Παπανικολάου.
Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας, αλλά και στα σημαντικά βήματα που έγιναν τόσο στο πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, όσο και στην στήριξη των επιχειρήσεων και τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Παράλληλα, η Ήπειρος είναι μια περιοχή που αναπτύσσεται σε κόμβο καινοτομίας, κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια ούτε να το φανταστεί δεν μπορούσε κανείς», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, εκφράζοντας ετοιμότητα για την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Στις προκλήσεις της προηγούμενης περιόδου, όπως η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση, αναφέρθηκε ο κ. Ράσμουσεν, σημειώνοντας πως στόχος των αναπτυξιακών προγραμμάτων είναι ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται βήματα και στην Ήπειρο. Παράλληλα, τόνισε πως η ευελιξία του νέου προγράμματος θα επιτρέψει από την έναρξη της προγραμματικής περιόδου να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. «Η πρόκληση για την περίοδο 2021-2027 είναι προφανής», σημείωσε, για να προσθέσει: «Πιστεύουμε ότι μπορείτε ως περιφέρεια. Το κλειδί είναι η καλή εκτέλεση του προγράμματος», σημείωσε.
Στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος και την εικόνα λίγο πριν το οριστικό κλείσιμο, αναφέρθηκε η κ. Παπανικολάου. Στο πλαίσιο του προγράμματος εκδόθηκαν 106 προσκλήσεις, οι νομικές δεσμεύσεις βρίσκονται στο 141%, οι δαπάνες στο 95% και η εκτίμηση είναι πως το πρόγραμμα θα κλείσει στο 116% του προϋπολογισμού.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις κοινωνικές δομές που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, με την Αναστασία Μπακοπούλου εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου να αναφέρεται στη λειτουργία των εννέα ΤΟΜΥ και των δέκα Κέντρων Κοινότητας στην Ήπειρο, ενώ, στο πλαίσιο της συνεδρίασης, παρουσιάστηκε από την υπεύθυνη Μαρία Κούλα, η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας Πασχόντων με Άνοια, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με φορέα υλοποίησης της Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης. Ακόμη, παρουσιάστηκε το έργο «Homore», που αφορά ένα έξυπνο σύστημα παρακολούθησης της φυσιολογικής διαβίωσης ηλικιωμένων σε αστικές και αγροτικές περιοχές.