ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρώτες ενστάσεις για το Π.Δ. Παμβώτιδας

Μια πρώτη ανοιχτή διαβούλευση για το Προεδρικό Διάταγμα και κυρίως για θέματα που αφορούν στον γεωργικό/κτηνοτροφικό τομέα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στο δημαρχείο των Ιωαννίνων με πρωτοβουλία της προέδρου της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Πρωτογενούς Παραγωγής και Ανάπτυξης του δήμου, αντιδημάρχου Βάσως Μέγα και του αντιδημάρχου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας Γιώργου Βίνη.

Αν και ο δήμος θα αποστείλει τις παρατηρήσεις και προτάσεις του στο υπουργείο, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, παραμένει άγνωστο εάν θα συζητηθεί το θέμα σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, καθώς, μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο.

Στη συνάντηση, πάντως, κατατέθηκαν θέσεις και προτάσεις για σημεία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, που χρήζουν διορθώσεων ή τροποποιήσεων, ωστόσο τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι συνεδριάσεις φορέων, προκειμένου να καταθέσουν αναλυτικά τις θέσεις του.

Μεταξύ αυτών, πρώτος ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης και το νέο διοικητικό του συμβούλιο, το τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το ΓΕΩΤΕΕ και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος, που εκπροσωπήθηκαν στην συνάντηση.

Ακόμη, διαφωνίες σε σημεία κατέγραψε ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός «Η Ένωση Αγροτών» και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, καθώς και η Κυνηγετική Ομοσπονδία.

Ουσιαστικά, αυτό που ειπώθηκε κατά τη λήξη της συνάντησης είναι ότι αναδεικνύεται μια προχειρότητα στο σχέδιο του Π.Δ., που κυρίως αποτυπώνεται στην έλλειψη συντεταγμένων και λεπτομερειών αναφορικά με την αποτύπωση των ζωνών, με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρες και οι χρήσεις που προβλέπονται σε αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, για παράδειγμα, υπάρχουν σημεία στην περιοχή Ασβεστοχωρίου (ζώνη Β.4.1 και Β.4.2), που ενώ είναι εκτός ΖΟΕ και ΣΧΟΑΠ, εντούτοις, απαγορεύεται η ίδρυση νέων ή η επέκταση υφιστάμενων πτηνοτροφείων, κάτι που δεν ισχύει με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος του ΓΑΣ Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης έκανε λόγο για «τερατούργημα» και κάλεσε να υπάρξει συστράτευση για την αλλαγή του σχεδίου, ενώ τους ίδιους προβληματισμούς εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του ΑΠΣΙ «Πίνδος» Πέτρος Ζώνιος, σε σχέση με τις πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, που ήδη λειτουργούν και δεν τους επιτρέπεται πιθανή επέκταση.

Ο πρόεδρος του Φορέα Παμβώτιδας Φ. Φίλιος έκανε λόγο για ένα «εργαλείο» και σημείωσε ότι θα υπάρξουν ολοκληρωμένες προτάσεις. «Δε σηκώνει το θέμα της λίμνης ούτε εμπειρισμούς, ούτε ιδεοληπτικές κραυγές, μόνο επιστημονική γνώση», σημείωσε. Τις μέχρι στιγμής παρατηρήσεις του Φορέα συνόψισε η Κ. Χιωτέλη και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην γη υψηλής παραγωγικότητας, που εμφανίζεται περιορισμένη σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο, αλλά και σε άλλα ζητήματα, όπως την πρόταση για εφαρμογή ορθών πρακτικών στην άρδευση κ.λπ.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την γεωργία, εκ μέρους του ΓΕΩΤΕΕ επισημάνθηκε ότι όπου γίνεται αναφορά στη γεωργία, επισημαίνεται απαγόρευση χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, ενώ θα μπορούσε να ακολουθείται η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία που υπάρχει και αφορά τους κανόνες ορθής πρακτικής.

Εκ μέρους του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος επισημάνθηκε ότι δε γίνεται αναφορά στο ύψος της στάθμης της λίμνης, στην διαχείριση του καλαμώνα και δεν επαναφέρει το πλάτος αδόμητης ζώνης στα 300 μέτρα.

«Είναι ένας μπούσουλας, μια βάση για συζήτηση αλλά προχειρογραμμένο», σημείωσε άλλο μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, ενώ για προχειρότητα σε κάποια σημεία έκανε λόγο και ο Λάζαρος Νάτσης.

Αντιδράσεις από τις οικολογικές οργανώσεις

«Το καθένα χειρότερο από τα προηγούμενα», χαρακτηρίζουν τα σχέδια Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη Παμβώτιδα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που βρίσκεται υπό διαβούλευση, ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αδαμάντιος Ζώλας και οι εκπρόσωποι των Οικολογικών Οργανώσεων στο νέο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Απόστολος Κοκορδάτος και Γιάννης Παπαδημητρίου.

Σε μια κοινή δήλωση, τονίζουν μάλιστα πως το σημερινό υπό διαβούλευση σχέδιο «είναι άκρως εχθρικό και καταστροφικό για την Παμβώτιδα», καθώς, μεταξύ άλλων, δεν προβλέπει την τμήση του αναχώματος, αλλά διαιωνίζει την παρουσία του.

«Είναι προφανές ότι το Σχέδιο δίνει το πράσινο φως όχι μόνο στη γιγάντωση του παράνομα κατασκευασμένου ναυταθλητικού στίβου, αλλά και στα “οράματα” τουριστικής ανάπτυξης της συγκεκριμένης ζώνης, αξιοποιώντας την παρουσία του καθαρού νερού από τις πηγές τροφοδοσίας. Στην πραγματικότητα η αποκατάσταση των φυσικών και βιολογικών λειτουργιών ολόκληρης της λίμνης, την κρίσιμη κατάσταση της οποίας δεν παραλείπουν κατά τα λοιπά να επισημαίνουν οι πάντες, θυσιάζεται στο βωμό των σχεδίων για τη συγκεκριμένη ζώνη», τονίζουν.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι νομιμοποιεί την μετατροπή του τεράστιου υγροβιότοπου Ανατολής -Κατσικά σε χερσαία έκταση, με συνέπεια τον αφανισμό των υγρολιβαδικών εκτάσεων, όπου προ της κατασκευής του άλλου αναχώματος γινόταν η εναπόθεση του οργανικού φορτίου της λίμνης και ο φυσικός της αυτοκαθαρισμός.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και οι εκπρόσωποι των Οικολογικών Οργανώσεων δηλώνουν πως θα παρουσιάσουν αναλυτικά και δημόσια τις απόψεις τους για κάθε επιμέρους σημείο του Σχεδίου, και εκφράζουν τη διάθεση να συμβάλουν στη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης, με γνώμονα όμως την προστασία της λίμνης και όχι την εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Απόσυρση ζητούν οι «Ορίζοντες Ηπείρου»

Την απόσυρση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την Παμβώτιδα, το οποίο χαρακτηρίζει αναχρονιστικό, ζητά η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου», καλώντας την περιφέρεια να το προσβάλλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε περίπτωση που προχωρήσει η θεσμοθέτησή του.

Σύμφωνα με την παράταξη του Σπ. Ριζόπουλου, προκύπτουν σημαντικά προβλήματα, για την αντιμετώπιση των οποίων η παράταξη καλεί την απερχόμενη περιφερειακή αρχή να αντιδράσει.

«Πρώτον, πρέπει να υπάρξει άμεση νομική κατοχύρωση του ρόλου της περιφέρειας Ηπείρου για τη διαχείριση της λίμνης. Η διαχειριστική αρχή, που θα αναλάβει την εφαρμογή των όρων της νέας νομοθετικής ρύθμισης, θα πρέπει να εποπτεύεται από την περιφέρεια και όχι από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Δεύτερον, οι ρυθμίσεις που περιέχονται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, απορρίπτονται με κατηγορηματικό τρόπο. Πρόκειται για ένα αναχρονιστικό σχέδιο, που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων. Ο συντάκτης του δεν αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια λίμνη μέσα στον αστικό ιστό, απαγορεύοντας ουσιαστικά δράσεις αναψυχής, τουρισμού και αθλητισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης.

Σχετικά άρθρα

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας

Η δημόσια διαβούλευση έκλεισε, ο διάλογος συνεχίζεται

Επιζητά τη συμμετοχή στη διαβούλευση η Energean

Γεωργία Χαλάτση