ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Υπέρ των ΑΠΕ, αλλά με ισόρροπη ανάπτυξη

Έναν νέο κλιματικό νόμο επεξεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με στόχο την κοινωνικά δίκαιη, συμμετοχική, επιστημονικά τεκμηριωμένη και περιβαλλοντικά ορθή «Πράσινη Μετάβαση», όπως αποτυπώθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Νομαρχιακή Επιτροπή και η Θεματική Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ιωαννίνων το απόγευμα της Δευτέρας.

Με κριτική ειδικά στο πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν τις θέσεις και το σχέδιο «οδικού χάρτη» για την πράσινη μετάβαση και τις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας (ΑΠΕ) στην Π.Ε. Ιωαννίνων.

«Στη χώρα μας, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει οδηγήσει με τις πολιτικές της την ελληνική αγορά παραγωγής ενέργειας να λειτουργεί ολιγοπωλιακά, χωρίς έλεγχο και δημόσια εργαλεία πολιτικής, με χειραγώγηση τιμών και αισχροκέρδεια, αλλά και εις βάρος όλων των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η προώθηση από την κυβέρνηση του φυσικού αερίου ουσιαστικά αποτελεί μια πολιτική επανάκαμψης της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, με πρόφαση την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τα ίδια έχουν δημιουργήσει. Την ώρα που συνολικά η Ευρώπη και ο κόσμος κινείται ήδη σε αντίθετη κατεύθυνση», σημείωσε ο συντονιστής της Ν.Ε. Σάββας Δημητριάδης στην τοποθέτησή του.

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως η επιμονή στις εξορύξεις υδρογονανθράκων είναι αναχρονιστική, γιατί υπονομεύει την πορεία της Ελλάδας προς την κλιματική ουδετερότητα, υποβαθμίζει τις εξορυκτικές περιοχές και εμποδίζει την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, του οικοτουρισμού και της εφαρμογής ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, ενώ και ο Κώστας Τζιόβας σημείωσε πως πρέπει να παύσουν όλες οι διαδικασίες για την έναρξης των ερευνητικών εργασιών, να ακυρωθούν τα προγραμματισμένα έργα έρευνας και εξόρυξης και να προχωρήσει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη δίκαιη «πράσινη μετάβαση» μέσω της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Για «ληστεία» στο ενεργειακό πεδίο τα τελευταία χρόνια έκανε λόγο ο Άρης Σπέγγος, σημειώνοντας πως ο ενεργειακός σχεδιασμός θα πρέπει να περιλαμβάνει την Εθνική Στρατηγική για Κλιματικά Ουδέτερη Ελλάδα έως το 2050, συμμετοχικές διαδικασίες και ισχυρό αναπτυξιακό ρόλο του κράτους, διαφάνεια, δημοκρατικό προγραμματισμό και έλεγχο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και τη δημιουργία μόνιμου φόρουμ διαλόγου για την αναπτυξιακή στρατηγική στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Ειδικά για την Ήπειρο, η θεματική ομάδα της Ν.Ε. ζητά η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην ανάπτυξη των ΑΠΕ να είναι αντίστοιχη με αυτό που της αναλογεί και να σταματήσει άμεσα η ανεξέλεγκτη αδειοδότηση χωροθέτησης ΑΠΕ, ενώ ειδικά για τις ΑΠΕ ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, με ανακοίνωσή του, τονίζει πως θα παίξουν τον σημαντικότερο ρόλο μαζί με την εξέλιξη των τεχνολογιών παραγωγής πράσινου υδρογόνου στον παγκόσμιο αγώνα για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. «Η χώρα μας καλείται να πάρει πρωτοβουλίες και να προχωρήσει σε ένα νέο εθνικό σχέδιο ενεργειακής μετάβασης με στόχο την επάρκεια και το χαμηλό κόστος παραγωγής. Είναι σαφές ότι η οικονομία και η κοινωνία έχουν άμεση ανάγκη επαρκούς ενέργειας χαμηλού κόστους. Σε καμία περίπτωση η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν πρέπει και δεν είναι συμβατή με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος», σημειώνει.

Στις αδυναμίες και τα προβλήματα του θεσμικού πλαισίου για τη σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Μανώλης Ματσάγκας, ενώ στο θέμα της λίμνης Παμβώτιδας αναφέρθηκε ο Φίλιππας Φίλιος, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δε χρηματοδότησε καμία από τις σημαντικές και αναγκαίες παρεμβάσεις που προέβλεπε το master plan.

«Η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη πράσινη μετάβαση δεν είναι εφικτή, χωρίς την εμπλοκή της κοινωνίας και των πολιτών. Πολίτες, τοπική αυτοδιοίκηση, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, φορείς και προοδευτικά κόμματα καλούμαστε να συμβάλλουμε και να διαμορφώσουμε οι ίδιοι τους δίκαιους όρους της ενεργειακής μετάβασης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. του κόμματος.

Σχετικά άρθρα

Ν.Ε. Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ προς Μ. Τζούφη: Πράξη αδικίας η μη παράδοση της έδρας

«Σφυροκόπημα» στο αναπτυξιακό αφήγημα για την Ήπειρο

Εκδήλωση για την Πράσινη Μετάβαση και τις ΑΠΕ στην Π.Ε. Ιωαννίνων