ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Χώρισαν τα τσανάκια τους…

Εκτός δημοτικής αρχής είναι ουσιαστικά από χθες η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», καθώς όλα δείχνουν ότι επήλθε οριστική ρήξη στη σύμπραξή της, με την αφορμή να δίνεται από τον μη ορισμό ως αντιδημάρχων δημοτικών συμβούλων της παράταξης Ν. Γκόντα.

Ουσιαστικά ο νέος δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου είχε προαναγγείλει την απόφασή του στη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει μια συνεργασία με κάποιους που δεν αποδέχονται τον δήμαρχο». Και πράγματι θα ήταν πολιτικά παράδοξο από τη μία οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» να μην αναγνωρίζουν τη νομιμότητα του τρόπου εκλογής του δημάρχου και να ορίζονται αντιδήμαρχοι από το ίδιο πρόσωπο.
Τη ρήξη επιβεβαίωσε η αντίδραση από την πλευρά του επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκου Γκόντα, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αντιδημάρχων, δείχνοντας, μάλιστα, τις προθέσεις του το «διαζύγιο» να μην είναι βελούδινο. Αυθαίρετη και αήθη ενέργεια χαρακτήρισε τον ορισμό αντιδημάρχων από τον Δημήτρη Παπαγεωργίου, δείχνοντας διάθεση να τραβήξει το σχοινί μέχρι να σπάσει.
Σε δήλωσή του ανέφερε: «Ο αμφισβητούμενος και αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος κ. Παπαγεωργίου προέβη σε νέα αυθαίρετη και αήθη ενέργεια, ακυρώνοντας απόφαση του αείμνηστου δημάρχου Μωυσή Ελισάφ σχετικά με τον ορισμό αντιδημάρχων, επιδεικνύοντας πρωτοφανή ασέβεια στη μνήμη του».
Η δήλωση αυτή δεν έμεινε αναπάντητη από τον δήμαρχο Ιωαννίνων, που αντέδρασε και στην επιλογή του Νίκου Γκόντα να εμπλέξει και τον εκλιπόντα Μωυσή Ελισάφ στην επιχειρηματολογία του. «Η προσωπική μου ηθική δεν επιτρέπει να συμμετάσχω σε μία αντιπαράθεση με το ύφος που επιλέγει ο κ. Γκόντας. Δεν ήταν στις προθέσεις μου και στις προθέσεις της παράταξης “Γιάννενα Νέα Εποχή” να διαταραχθεί η συνεργασία μας. Ο κ. Γκόντας το επιλέγει και συνεχίζει, μόνο αυτός, να αρνείται να αναγνωρίσει την εκλογή μου. Ως εκ τούτου, θα αποτελούσε πολιτικό ανορθόδοξο να οριστούν αντιδήμαρχοι όσοι δεν αναγνωρίζουν τον δήμαρχο. Στην αντιπαράθεση αυτή καλό είναι να σεβόμαστε όλοι την διαδρομή του Μωυσή Ελισάφ και να τιμούμε ειλικρινά την μνήμη του αντί να την μετατρέπουμε σε μικροπολιτική. Επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι δήμαρχος υπό ομηρεία», τονίζει στην απάντησή του.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η αντίδραση του μέχρι χθες αντιδημάρχου Βασίλη Βλέτσα, ο οποίος, με ανάρτησή του στο facebook, δηλώνει αιφνιδιασμένος. «Ένα ταξίδι σχεδόν 3,5 ετών ολοκληρώθηκε σήμερα, καθώς με ενημέρωσαν αίφνης ότι δεν είμαι πλέον αντιδήμαρχος. Κανείς δεν είναι “μόνιμος” στα αξιώματα και αυτό ισχύει για όλους μας…», αναφέρει.
Για τη δημοτική αρχή, πάντως, σε πρακτικό επίπεδο δεν αλλάζουν πολλά πράγματα. Έτσι κι αλλιώς, και με τους δημοτικούς συμβούλους της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» στις τάξεις της, δεν είχε την πλειοψηφία. Βέβαια, χάνει έναν σύμμαχο, που πολλές φορές στήριζε τη γραμμή της δημοτικής αρχής στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ωστόσο εδώ και αρκετούς μήνες είχε δηλωθεί ξεκάθαρα από τον Ν. Γκόντα η πρόθεση να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος. Συνεπώς, δύσκολα θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι το τέλος μαζί οι παρατάξεις, που θα κατέβαιναν ως αντίπαλοι στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Μπορεί, λοιπόν, κάποιος να ισχυριστεί ότι το διαζύγιο δεν προέκυψε, αλλά ίσως και να επιδιώχθηκε. Ίσως λίγο νωρίτερα σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς, λόγω εξελίξεων.

Σχετικά άρθρα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Βάρος στην ενημέρωση για την τήρηση των υποχρεώσεων

Απολογείται για τις κλήσεις ο Δήμος