ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Το πρόβλημα των ΤΟΕΒ δε λύνεται με ψέματα»

Την ανάγκη να υπάρξουν ξεκάθαρες λύσεις στο θέμα των ΤΟΕΒ, εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών της Παραμυθιάς, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Ηγουμενίτσα.

«Στην Ήπειρο με τους ΤΟΕΒ είμαστε στο “και πέντε”, αφού υπήρξαν τέσσερις διακανονισμοί των χρεών τα τελευταία πέντε χρόνια με ελκυστικούς όρους, οι οποίοι δεν τηρήθηκαν. Τετρακόσιοι ΤΟΕΒ υπάρχουν στην Ελλάδα και οι μόνοι που έχουν προβλήματα, είναι στην Ήπειρο», σημείωσε αρχικά, για να συμπληρώσει: «Το πρόβλημα είναι αρχικά διαρθρωτικό, γιατί, όταν φτιάχτηκαν οι υποδομές, στόχος ήταν η παροχή νερού σε μεγάλες εκτάσεις, οι οποίες όμως σήμερα δεν καλλιεργούνται, την ίδια ώρα που το κόστος παραμένει το ίδιο. Άρα βελτίωση με τα νέα δεδομένα δεν έγινε. Οι λύσεις που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ήταν ευκαιριακές και δεν πέτυχαν. Αν είχαν πετύχει, δε θα ήμασταν εδώ σήμερα. Όσες ρυθμίσεις και να γίνουν, το πρόβλημα θα επιστρέφει».
Ο κ. Ριζόπουλος τόνισε ότι χρειάζεται ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο με δημιουργία υποδομών ενέργειας, αλλαγή αντλιοστασίων για μείωση κόστους και συνέπεια στην αποπληρωμή χρεών, σχέδιο το οποίο, όπως είπε, οι «Ορίζοντες Ηπείρου» επεξεργάζονται και θα το εντάξουν στο πρόγραμμά τους, το οποίο θα παρουσιαστεί μετά τις εθνικές εκλογές. Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στους χειρισμούς του Αλ. Καχριμάνη, λέγοντας ότι όσο οι ΤΟΕΒ και μερίδα αγροτών θεωρούν ότι η λογική του περιφερειάρχη «ανοίξτε τις κάνουλες, ποτίστε, μην πληρώνετε και θα καθαρίσω εγώ», το πρόβλημα θα διαιωνίζεται.
«Η λύση που προτείνεται από τον “αγρότη της χρονιάς 2022”, στηρίζεται στο ψέμα. Ψέμα από τον περιφερειάρχη προς τους αγρότες ότι μπορεί να υπάρχει λύση. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ως μια προεκλογική ευκαιρία από τον ίδιο άνθρωπο που το δημιούργησε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κανόνες για να αποφύγουμε εκτρώματα»

Το κύριο μέρος της συνέντευξης αφορούσε τα δεδομένα που προκύπτουν τόσο από τα αιτήματα κατοίκων στις εκβολές του Καλαμά όσο και από τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές Natura.
Όπως ανέφερε, οι προβλέψεις για οικιστικές και τουριστικές επενδύσεις από μόνες τους δεν είναι πρόβλημα για την περιοχή, ωστόσο μπορεί να μετατραπούν σε πρόβλημα, αν δεν υπάρξουν σαφείς κανόνες. «Η Ελλάδα δε φημίζεται για την οργάνωσή της στα πολεοδομικά ζητήματα. Περιοχές με απίστευτο κάλος έχουν παραδοθεί χωρίς μέτρα και σταθμά στις ορέξεις συγκεκριμένων συμφερόντων. Ο Καλαμάς είναι μεν αναξιοποίητος, αλλά οι οικιστικές και τουριστικές δραστηριότητες θέλουν μεγάλη προσοχή. Πρέπει να αποφύγουμε τα εκτρώματα. Δε λέμε όχι στην οικιστική και τουριστική ανάπτυξη, αλλά να γίνουν όλα με οργανωμένο σχέδιο πολεοδομικό και ρυθμιστικό. Για παράδειγμα, στη μελέτη υπάρχει η περιοχή της Λυγιάς Ηγουμενίτσας, όπου χρειάζεται ειδική εξέταση, γιατί μπορεί να δημιουργηθεί ένας πρότυπος οικισμός», σημείωσε.
Παράλληλα, έθεσε και το θέμα της ανάπτυξης του λιμανιού, η οποία θα επιφέρει μεγαλύτερες ανάγκες στέγασης και μάλιστα για στελέχη εταιριών με αυξημένα εισοδήματα. «Πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο, γιατί ανάπτυξη λιμανιού οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τον Καλαμά, καθώς και οι ατελέσφορες λύσεις για το βιοτεχνικό πάρκο είναι μεταβλητές, που δημιουργούν νέες συνθήκες οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης. Αν βαδίσουμε σωστά, ο συνδυασμός της ύπαρξης μελετών για τον Καλαμά και η ανάπτυξη του λιμανιού απαιτούν νέα πολεοδομική αντίληψη υπέρ της ανάπτυξης αλλά και της αισθητικής και περιβαλλοντικής προστασίας», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

«Ορίζοντες Ηπείρου»: Κούνησε μαντήλι και ο Δημήτρης Παππάς

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος