ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σταθερή διεκδίκηση η ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΙ

«Φρένο» σε μια σειρά ιατρικών υπηρεσιών για παιδιά, όπως τη δημιουργία παιδοαναισθησιολογικού και παιδοχειρουργικού τμήματος, βάζει η έλλειψη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ένα ζήτημα που αφορά βέβαια πολλά περιφερειακά νοσοκομεία, όπως αναδείχθηκε τους τελευταίους μήνες.

Με αφορμή την έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού και τα αυξημένα περιστατικά που φτάνουν στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου, ερωτηθείσα σχετικά στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου για το Συνέδριο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Παιδιατρική που βρίσκεται σε εξέλιξη, η καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ Αικατερίνη Σιώμου σημείωσε πως η δημιουργία ΜΕΘ Παίδων αποτελεί μια σταθερή διεκδίκηση της Κλινικής.

«Η έλλειψη ΜΕΘ Παίδων είναι μεγάλος περιορισμός για ένα τόσο μεγάλο τριτοβάθμιο νοσοκομείο, που δέχεται παιδιά από όχι μόνο από την Ήπειρο, αλλά και τη Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά. Είναι κάτι που σταθερά το διεκδικεί η Παιδιατρική κλινική. Έχουμε απευθυνθεί αρμοδίως αρκετές φορές. Είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί κεντρικά από το υπουργείο. Ελπίζω κάποια στιγμή να υπάρξει θετική προσέγγιση, γιατί δεν είναι μόνο ότι δεν έχουμε ΜΕΘ, αλλά συμπαρασύρει και άλλα πράγματα που δεν μπορούν να αναπτυχθούν, όπως το Παιδοαναισθησιολογικό τμήμα, παιδοχειρουργικό. Πολλά πράγματα στα οποία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε λόγω της έλλειψης αυτής», σημείωσε.

Το Συνέδριο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Παιδιατρική διεξάγεται για 32η χρονιά στην πόλη των Ιωαννίνων, με μεγάλη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και εκατοντάδες συμμετοχές παιδιάτρων από ολόκληρη τη χώρα.

Στόχος του Συνεδρίου είναι η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και η προβολή των νεότερων δεδομένων στην έρευνα και στην παιδιατρική πρακτική, με την κ. Σιώμου να τονίζει τη σημασία της αλληλεπίδρασης με την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα τόσο από τα πανεπιστημιακά και νοσοκομειακά ιδρύματα, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, με κοινό στόχο τη βέλτιστη φροντίδα του παιδιού.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδοαλλεργιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδοαλλεργιολογικής Εταιρείας, καθηγήτρια Σοφία Τσαμπούρη αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο του επιστημονικού προγράμματος με επίκεντρο όλα τα γνωστικά αντικείμενα της Παιδιατρικής.

Παράλληλα, τόνισε ότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα μίας σημαντικής ευρωπαϊκής μελέτης, στην οποία συμμετέχει η παιδιατρική κλινική του ΠΓΝΙ και αφορά το εντερικό μικροβίωμα και τη διατροφή, που συσχετίζεται με τη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, σε παιδιά με παχυσαρκία, τροφικές αλλεργίες και κοιλιοκάκη.

Όπως σημείωσε η κ. Σιώμου, το συνέδριο είναι σημαντική κληρονομιά για την Παιδιατρική Κλινική και τον Τομέα Υγείας του Παιδιού, που εμπλουτίζεται ακόμα περισσότερο με τη θέσπιση του βραβείου «Αντιγόνη Σιαμοπούλου – Μαυρίδου», για την καλύτερη προφορική ανακοίνωση στο συνέδριο, «ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης και εκτίμησης στη μνήμη της αγαπημένης μας καθηγήτριας».

Οι εργασίες είναι δωρεάν και διεξάγονται με φυσική παρουσία, ενώ θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Κυριακής. Η ιστοσελίδα του Συνεδρίου https://pediatric-ioannina.conferre.gr/

Σχετικά άρθρα

Άμεση ανάγκη να λειτουργήσει ΜΕΘ Παίδων στα Γιάννενα

ΜΕΘ Παίδων: Χρόνια προσπαθειών χωρίς αποτέλεσμα

Αυξάνονται οι κλίνες, λείπει το προσωπικό