ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τα… άκουσαν οι μελετητές

Πολλά ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα και πολλά ζητήματα εκκρεμή από τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, και ιδίως αυτή που αφορά το τμήμα της ΠΕ Ιωαννίνων και της λίμνης Παμβώτιδας, με τον χρόνο να τρέχει αντίστροφα για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.

Μέσα στο διάστημα του ένα μήνα που απομένει, μετά την παράταση που δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, οι θέσεις και οι παρατηρήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου θα πρέπει να συζητηθούν και να εγκριθούν από τα συλλογικά όργανα, ενώ, παράλληλα, μια σειρά ακόμη φορέων, όπως το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, δήμοι της ευρύτερης περιοχής και περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, «κοσκινίζουν» τις χιλιάδες σελίδες των Μελετών και κατέθεσαν ή θα καταθέσουν και εγγράφως τις παρατηρήσεις τους.
Το εγχείρημα είναι κάθε άλλο παρά εύκολο, όπως αποδεικνύουν οι αποτυχημένες μέχρι σήμερα προσπάθειες για την ολοκλήρωση του σχεδίου ΠΔ που αφορά τη λίμνη Παμβώτιδα, το οποίο αποτελεί ένα μόνο μέρος, αν και από τα πιο πολύπλοκα, των Ειδικών Μελετών.
Οι εκπρόσωποι των αναδόχων εταιρειών «ADENS AE» και «Δ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ και Συνεργάτες ΟΕ», που έχουν αναλάβει την εκπόνηση των μελετών, επιχείρησαν σε μια πρώτη δημόσια διαβούλευση, παράλληλα αυτής που «τρέχει» στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου, να περιγράψουν το αντικείμενο και τις προτάσεις τους για τις περιοχές του ∆ικτύου Natura 2000 των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Γρεβενών, με βάση τις τέσσερις ζώνες προστασίας που ισχύουν, αλλά και τις κατηγορίες χρήσεων γης που επίσης βασίζονται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Οι χρήσεις γης, οι οποίες είναι και το βασικό αντικείμενο που «θεραπεύουν» οι Μελέτες, αλλά και εν συνεχεία τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, αποτελούν το μεγαλύτερο ίσως «αγκάθι», ειδικά σε περιοχές όπως το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, ενώ παρατηρήσεις κατά τη δημόσια διαβούλευση υπήρξαν και προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των μέτρων προστασίας.
Ο πρώτος που έλαβε τον λόγο, μετά τους μελετητές, ήταν ο βουλευτής Ιωαννίνων και πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει και μια δια ζώσης διαβούλευση, ώστε να συμμετέχουν και οι πολίτες. «Είναι πολύ δύσκολο για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να μετέχει σε ηλεκτρονική διαβούλευση. Ελλοχεύει δε ο κίνδυνος να επικρατήσουν αόριστες διατυπώσεις και απόψεις χωρίς τεκμηρίωση. Αυτό θα πρέπει να το αποτρέψουμε», σημείωσε και εξέφρασε την άποψη πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος έπρεπε να έχει τοποθετηθεί δημοσίως επί της ΕΠΜ, κάτι που δε συνέβη στην διαδικτυακή διαβούλευση. Ο κ. Καλογιάννης έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη «συμβατότητα» των Μελετών με τα υφιστάμενα και υπό επεξεργασία πολεοδομικά και χωροταξικά σχέδια, αλλά και τις χρήσεις γης. «Τι πρόκειται να γίνει με αυτές τις δραστηριότητες, εάν οι ρυθμίσεις της νέας ΕΠΜ προβλέπουν μεγαλύτερη προστασία για το περιβάλλον; Συνεπώς, οι ρυθμίσεις πρέπει να είναι σαφείς, με σεβασμό στο περιβάλλον και στους πολίτες που κατοικούν και δραστηριοποιούνται σε προστατευόμενες περιοχές», σημείωσε και επεσήμανε πως προτίθεται να καταθέσει αναλυτικό υπόμνημα.
Τη θέση που είχε εκφράσει και πρόσφατα, πως πολλά από όσα προβλέπονται στην ΕΠΜ είναι «εκτός πραγματικότητας», εξέφρασε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπενθυμίζοντας το σχέδιο Π.Δ., που είχε εκπονηθεί το 2013 σε συμφωνία με τους δήμους του λεκανοπεδίου. «Πολλά πράγματα είναι εκτός πραγματικότητας, δεν είμαστε άνθρωποι που δε σεβόμαστε το περιβάλλον, αλλά, με αυτά που προβλέπονται, δε θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα», σημείωσε.
Την εκτίμηση ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα απορρίμματα και την κλιματική αλλαγή εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, αναφερόμενος και σε μια σειρά ακόμη ζητήματα, όπως αυτό της οριοθέτησης, το οποίο δεν τίθεται στο πλαίσιο της Μελέτης, αλλά και ρυθμίσεων που αφορούν την ανάπτυξη ήπιων αθλητικών δραστηριοτήτων εντός της λίμνης, αλλά και στο Μιτσικέλι. Παράλληλα, έθεσε το θέμα των περιορισμών που αφορούν τις υφιστάμενες πτηνο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ενώ ζήτησε δια ζώσης διαβούλευση με τους μελετητές.
Για «ανατροπή» των έως σήμερα δεδομένων έκαναν λόγο, από την πλευρά της Θεσπρωτία, ο αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης και ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, με τον τελευταίο να επισημαίνει ότι πρέπει η προστασία να συνδυαστεί με τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και την ανάπτυξη κάθε περιοχής.
Κάποιες από τις βασικές παρατηρήσεις, που έχει καταγράψει η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών, μετέφερε η προϊσταμένη της διεύθυνσης Περιβάλλοντος Μάτα Κουμπούρη, παρουσία και του αντιδημάρχου Βαγγέλη Πήχα. Η κ. Κουμπούρη σημείωσε, πως δε διευκρινίζεται η καθορισθείσα και παρόχθια ζώνη, κάτι που αναμένονταν να ξεκαθαρίσει μέσω της μελέτης, ενώ τόνισε την απουσία εξασφάλισης εφαρμογής των διατάξεων που προβλέπονται, κυρίως όταν έρχονται σε αντίθεση με το ισχύον θεσμικό και χωροταξικό πλαίσιο.
Προβληματισμός για τις δυνατότητες αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού και επέκτασης των υφιστάμενων πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εκφράστηκε και από την πλευρά του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος», καθώς περιμετρικά της λίμνης τίθενται απαγορεύσεις για μονάδες άνω της κατηγορίας Β.
Τέλος, σημαντικές ενστάσεις διατυπώνονται από την πλευρά του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων και της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, με τον πρόεδρο της τελευταίας Νίκο Παπαγρηγορίου να κάνει λόγο για «ιδεοληψία» εις βάρος του κυνηγιού. Και αυτό γιατί οι εκτάσεις πλήρους απαγόρευσης του κυνηγιού έχουν τετραπλασιαστεί σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο που διέπει τις περιοχές Natura 2000, χωρίς η αναγκαιότητα αυτή να προκύπτει από κάποια μελέτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή του Σμόλικα και της Τύμφης, που χαρακτηρίστηκαν «Απάτητα Βουνά», η απαγόρευση θήρας αφορούσε 130.000 στρέμματα και με την ΕΠΜ προστίθενται ακόμη 123.000 στρέμματα, ενώ στο δυτικό τμήμα, σε εκτάσεις 142.000 στρεμμάτων όπου απαγορεύεται πλήρως το κυνήγι, προστίθενται 270.000 στρέμματα. Εκ μέρους των μελετητών πάντως, ο Δημήτρης Αργυρόπουλος δεν αποδέχθηκε τον όρο «ιδεοληψία» και τόνισε πως θα αναμένει τις γραπτές παρατηρήσεις ώστε να αξιολογηθούν.

Σχετικά άρθρα

Και δεύτερο στάδιο διαβούλευσης πριν την τελική πρόταση για το Π.Δ.

Λάθη, παραλείψεις και εύλογος προβληματισμός

Η δημόσια διαβούλευση έκλεισε, ο διάλογος συνεχίζεται