ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επιμένουν οι επενδυτές, επιμένουν και οι αντιδράσεις για τα ασφαλτικά

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στη Θεσπρωτία, αλλά και σε ολόκληρη την Ήπειρο, η είδηση για την υπογραφή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της άδειας εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου, της εταιρείας «Ασφαλτικά Ελλάδος Α.Β.Ε.Ε.», στη θέση «Μανδήλα» Λωρίδας Σαγιάδας.

Πριν, βέβαια, καλά – καλά στεγνώσει το… μελάνι της υπογραφής, ήρθαν και οι προειδοποιήσεις για προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και για κινητοποιήσεις, αν δεν ανακληθεί η απόφαση.
Εξάλλου, πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί επί χρόνια την περιοχή, με ενστάσεις και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ωστόσο οι επενδυτές επιμένουν για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, που προφανώς εγείρει περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά παράλληλα καταστρέφει μια δυναμικά αναπτυσσόμενη δραστηριότητα, αυτή των ιχθυοκαλλιεργειών. Την ίδια στιγμή δε λείπουν οι αιχμές για «έξωθεν παρεμβάσεις», ενώ σημειώνεται η γεωγραφική χωροθέτηση, στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρει τα χαρακτηριστικά της επένδυσης των ασφαλτικών, που χωροθετείται ανάμεσα σε δύο μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και αφορά επτά τουλάχιστον δεξαμενές, στις οποίες θα αποθηκεύονται 9.000 κυβικά ντίζελ πετρελαίου, 3.000 κυβικά μαζούτ και 2.500 κυβικά ασφαλτικών.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, με ανακοίνωσή της, κάνει γνωστό πως θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κυρίως με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των ιχθυοκαλλιεργειών της περιοχής.
«Η υλοποίηση της αδειοδοτηθείσας μονάδας στην περιοχή -και μάλιστα σε οικολογικά ευαίσθητη περιοχή, πλησίον των παλαιών εκβολών του ποταμού Καλαμά, αυταπόδεικτα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή λειτουργία των νομίμως προϋφιστάμενων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και θα αποτελέσει μια μόνιμη “βόμβα” για την περιοχή. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη διαρροή πετρελαιοειδών στον θαλάσσιο χώρο τόσο σε ομαλές όσο και πρωταρχικά σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, η διακίνηση και αποθήκευση πετρελαιοειδών μέσω της θάλασσας, ανάμεσα από πυκνές ιχθυοκαλλιέργειες, είναι ασύμβατη με τη λειτουργία των νόμιμα υφιστάμενων υδατοκαλλιεργειών, ακόμη και αν διασφαλίζεται η λήψη των πλέον ενδεδειγμένων μέτρων ασφαλείας, όπως έχει διαπιστωθεί από την Ειδική Γραμματεία Περιβάλλοντος ήδη από το 2011. Άλλωστε, για τέτοιες δραστηριότητες προβλέπεται χωροθέτηση πλησίον του λιμανιού της Ηγουμενίτσας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Και καταλήγει: «Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, η Περιφέρεια Ηπείρου αυτονόητα θα προσβάλλει την απόφαση τόσο διοικητικά όσο και δικαστικά -όπως έχει πράξει και στα προηγούμενα στάδια- μέχρις εξαντλήσεως όλων των ενδίκων μέσων στα εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα και δικαστήρια, προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον, η δημόσια υγεία, η οικονομία και η ανάπτυξη της περιοχής».
Της ανακοίνωσης είχε προηγηθεί ανάρτηση του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, με την οποία εξέφραζε την κατηγορηματικά και διαχρονικά αντίθετη με τη συγκεκριμένη επένδυση στάση της Περιφέρειας. «Η αρχή μας είναι μια. Δε θα χαλάσουμε κάτι, για να φτιάξουμε κάτι άλλο. Αυτό ισχύει σε όλες τις αποφάσεις μας που αφορούν το περιβάλλον. Ναι, αγωνιστήκαμε κατά των ασφαλτικών στην Λωρίδα της Σαγιάδας και δεν αλλάζουμε στάση. Δεν μπορούν να συνυπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες και πετρελαιοειδή και μάλιστα δίπλα από τα σύνορα. Είμαστε υποχρεωμένοι να προσβάλουμε στο ΣτΕ μαζί με τους ιχθυοπαραγωγούς. Το αυτό ισχύει για ανεμογεννήτριες σε έκταση στα όρια με την Θεσσαλία στην πλευρά της Πίνδου. Διαφωνούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ορίζοντες Ηπείρου» κατά περιφερειακής αρχής

Με αιχμές κατά της κυβέρνησης αλλά και της περιφερειακής αρχής, η περιφερειακή παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» κάνει λόγο για μια λανθασμένη απόφαση και ζητά την ανάκλησή της.
«Οι Ορίζοντες Ηπείρου εκφράζουν την αγανάκτησή τους στην εξέλιξη αυτή και ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης. Επισημαίνουν όμως απευθυνόμενοι σε όλους αυτούς που διοίκησαν και συνεχίζουν να διοικούν τον τόπο εδώ και 20 χρόνια, ότι “οι υδροκέφαλοι του κράτους των Αθηνών” -σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, Θωμά Πιτουλή- δεν αντιμετωπίστηκαν πειστικά από τους “ανεγκέφαλους” της Περιφερείας Ηπείρου. Ο κ. Πιτούλης είναι από το 2011 αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας και μαζί με τον κ. Καχριμάνη δεν έχουν κάνει τίποτα απολύτως για την τελειωτική ακύρωση αυτής της “επένδυσης”, που απειλεί την πιο “βαριά βιομηχανία της Ηπείρου”. Την ανυπαρξία, την αδυναμία και την απροθυμία τους πληρώνουμε σήμερα με τις αρνητικές αυτές εξελίξεις. Πληρώνουμε ακόμα όλες τις ανόητες δηλώσεις σας σαν κι αυτή του κ. Πιτούλη. Απαιτούμε από τη Περιφέρεια να προσφύγει εναντίον του Υπουργείου στο ΣτΕ, ας αφήσει τις ψευτομαγκιές κι ας βάλει το μυαλό να δουλέψει. Αλλά ποιος το έχασε για να το βρει το σημερινό ‘’dream team” της περιφερειακής αρχής;», αναφέρεται σε δελτίο τύπου.

Μ. Κάτσης: «Κυβέρνηση των deals»

«Καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να δώσει άδεια εγκατάστασης, παρότι πολλοί αποπειράθηκαν στο παρελθόν», σημειώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Μάριος Κάτσης, καλώντας τον κυβερνητικό βουλευτή Β. Γιόγιακα να κινηθεί με στόχο την ανάκληση της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και όλες τις αρχές και φορείς να «επικαιροποιήσουν» τις αρνητικές θέσεις του παρελθόντος.
«Η πιο επικίνδυνη και αδίστακτη κυβέρνηση των deals, των υποκλοπών, των 10 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεων και των προστατών της αισχροκέρδειας ήταν η μόνη που μπορούσε να το κάνει, και το έκανε. Η Μαξίμου Α.Ε. άπλωσε τα πλοκάμια της και στο νομό μας, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της όλη την τοπική κοινωνία, το ΠΔ για την επέκταση της ΠΟΑΥ που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώθηκε επί ΝΔ», αναφέρει ο κ. Κάτσης, τονίζοντας πως είναι αυτονόητη η αντίδραση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας στο ζήτημα της εγκατάστασης πετρελαιοειδών στην περιοχή της λωρίδας Σαγιάδας, δίπλα στον ζωτικό χώρο του πλέον παραγωγικού και εξαγωγικού κλάδου της Θεσπρωτίας
«Οι επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες αλλά ευδοκιμούν μόνο όταν βρίσκονται σε σύμπνοια με τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και δεν αποβαίνουν εις βάρος άλλων επενδύσεων», καταλήγει.

«Ωρολογιακή βόμβα» για τις ιχθυοκαλλιεργειες

«Ωρολογιακή βόμβα» χαρακτηρίζεται η εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου στη Λωρίδας Σαγιάδας, και μάλιστα σε μια περιοχή που πριν από λίγους μήνες θεσμοθετήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα, ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ), μετά από αγώνες ετών των υδατοκαλλιεργητών της Θεσπρωτίας.
«Η ίδια η πολιτεία, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος, έρχεται να τοποθετήσει μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ΠΟΑΥ», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της ΠΟΑΥ Θεσπρωτίας Παναγιώτης Πάντος, κάνοντας λόγο για μια δραστηριότητα παντελώς ασύμβατη με τις ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και επιζήμια για τον μεγαλύτερο εξαγωγικό παραγωγικό τομέα και τον μεγαλύτερο εργοδότη της περιοχής.
«”Η ιστορία της συγκεκριμένης επένδυσης”» είναι γνωστή, δεκαετίες τώρα. Η εμμονή των “επενδυτών” για εγκατάστασή της στη μεθόριο, μια ανάσα από τα σύνορα, είναι επίσης γνωστή. Όπως γνωστές σε όλους, ενδιαφερόμενους και μη, είναι οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του συνόλου των τοπικών αρχών και φορέων επί της εγκατάστασης της συγκεκριμένης επένδυσης, ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες. Ωστόσο αυτές πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων και οι “αρμόδιοι” από τις καρέκλες των Αθηνών αποφασίζουν για το μέλλον του τόπου μας, αγνοώντας το παρελθόν, το παρόν του και αδιαφορώντας για την τοπική κοινωνία», τονίζει ο πρόεδρος του Φορέα και καλεί το Υπουργείο να ανακαλέσει άμεσα την έγκριση.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Σύλλογος Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, κάνοντας λόγο για μια ακατανόητη απόφαση αδειοδότησης μιας εντελώς ασύμβατης και περιβαλλοντικά επικίνδυνης δραστηριότητας.
«Μια δραστηριότητα που εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για τον μεγαλύτερο παραγωγικό εξαγωγικό κλάδο της Ηπείρου που είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και για το περιβάλλον και τον τουρισμό τόσο της Θεσπρωτίας όσο και της Κέρκυρας. Η συγκεκριμένη “επένδυση” επιχειρείται να εγκατασταθεί στην περιοχή μας από το 2001! Οι αντιδράσεις και η αρνητικές γνωμοδοτήσεις των τοπικών αρχών και φορέων, ήταν και είναι σύσσωμες και καθολικές», σημειώνει ο Σύλλογος, καταλήγοντας: «Οι φορείς και οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας, αυτοί που βρίσκονται στα σύνορα της Ελλάδας, έχουν αποδείξει όποτε χρειάστηκε με δυναμικές κινητοποιήσεις, ότι οι καταστροφικοί σχεδιασμοί που γίνονται πίσω από τις πλάτες μας, δε γίνονται ανεκτοί».

Παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητά το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητά το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, τονίζοντας την αναπτυξιακή δραστηριότητα των ιχθυοκαλλιεργειών.
Στον νομό Θεσπρωτίας, ο κλάδος αυτός αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της Θεσπρωτίας αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου, παράγοντας προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας άνω των 15.000 τόνων περίπου ετησίως με το 90% περίπου της παραγωγής να εξάγεται στην Ε.Ε., ενώ η παραγωγή αποτελεί το 10% της ελληνικής παραγωγής και το 4% της Μεσογειακής. Η δράση του κλάδου αποφέρει άνω των 65 εκατ. ευρώ ετησίως στην τοπική και Εθνική Οικονομία και απασχολεί άνω των 450 περίπου μόνιμων εργαζόμενων.
«Με την ίδρυση πλέον της ΠΟΑΥ, η ετήσια παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά την επόμενη 5ετία, με την ίδρυση και νέων μονάδων ή αύξηση της δυναμικότητας των υφιστάμενων, προσεγγίζοντας την ετήσια παραγωγή των 27.000 τόνων και διπλάσιες θέσεις εργασίας, τις οποίες έχει ανάγκη η περιοχή μας», σημειώνει και προσθέτει πως για την έκδοση του ΠΔ λήφθηκαν υπόψη οι γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόταση των υφυπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στα επιχειρήματά του, το Επιμελητήριο σημειώνει πως η πιθανότητα θαλάσσιας ρύπανσης δεν είναι ακραία σε περιπτώσεις εγκαταστάσεων ασφαλτικών και πετρελαιοειδών, ότι όποια ρύπανση υπάρξει, θα εξαπλωθεί άμεσα σε όλη την περιοχή και πως η εγκατάσταση μονάδων καυσίμων κι ασφάλτου στην ευρύτερη περιοχή υποβαθμίζει άμεσα το προϊόν του κλάδου και προσθέτει έναν άμεσο και ορατό κίνδυνο καταστροφής του, ενώ προαναγγέλλει κινητοποιήσεις.
Το Eπιμελητήριο καλεί τον πρωθυπουργό να ανακληθεί η άδεια των ασφαλτικών για να αποφευχθεί ένα οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα. «Επειδή δεν αντιλαμβανόμαστε τι μπορεί να έχει αλλάξει μέσα σε διάστημα έξι μηνών, από την έκδοση του ΠΔ μέχρι την έκδοση της ανωτέρω Απόφασης μέσα στο ίδιο υπουργείο, επειδή δεν αντιλαμβανόμαστε ποιοι “ιδιαίτεροι λόγοι” μπορεί να κινητοποίησαν και οδήγησαν την αρμόδια Υπηρεσία στην έκδοση αυτής της απόφασης, επειδή παρουσιάζονται τεράστιες αντιφάσεις μεταξύ αποφάσεων και ανακοινώσεων των ιδίων των υπουργείων αλλά και των συναρμόδιων υπουργείων μεταξύ τους, που δύνανται να οδηγήσουν και σε υπόνοιες “εξωτερικών παρεμβάσεων”, επειδή η ανωτέρω απόφαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις θεσμικές και τις προσωπικές σας εξαγγελίες για την στήριξη των παραγωγικών κι αναπτυξιακών για την εθνική οικονομία κλάδων, επειδή η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης θα οδηγήσει άμεσα σε δυναμικές κινητοποιήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου το επόμενο διάστημα και τέλος επειδή ως Πρωθυπουργός είστε υπεύθυνος για τις ενέργειες της κυβέρνησης που θα οδηγήσουν την υδατοκαλλιέργεια της Θεσπρωτίας στην καταστροφή», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.
Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει και η Περιφέρεια Ηπείρου, σε ανακοίνωσή της, ο συνολικός τζίρος του κλάδου υπερβαίνει τα 65.000.000 ευρώ ανά κύκλο εκτροφής, προσφέροντας 450 θέσεις εργασίες, οι οποίες με τις εν εξελίξει αδειοδοτήσεις θα αυξηθούν στις 1.000 περίπου, χωρίς να συνυπολογίζονται οι θέσεις σε υποστηρικτικές του κλάδου δραστηριότητες.
Σημειώνεται ότι τα 2/3 των εξαγωγών της Περιφέρειας Ηπείρου είναι τρόφιμα με προϊόντα αιχμής τα ιχθυηρά (μερίδιο 32% επί των συνολικών εξαγωγών της και 84% επί των συνολικών εξαγωγών της Π.Ε. Θεσπρωτίας, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.), προς τα οποία και προσανατολίζονται οι επενδυτικές δραστηριότητες και απορροφήσεις πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με αυτά τα δεδομένα, η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνέργεια με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προωθήσει «καλάθι αγροτικών προϊόντων» για την ανάπτυξη και την τόνωση της τοπικής οικονομίας, στο οποίο τα θαλασσινά ψάρια υδατοκαλλιέργειας (τσιπούρα, λαβράκι) έχουν αξιολογηθεί ως Προϊόντα Εθνικής Σημασίας με εξαγωγικό προσανατολισμό. Η παραγόμενη ποιότητα των ιχθυηρών της περιοχής είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, γι’ αυτό και εξάγεται σχεδόν στο σύνολό της.
Επιπλέον, η Περιφέρεια εγείρει και ζήτημα αρνητικής δημοσιότητας για τα προϊόντα του κλάδου, που, κατά πάσα βεβαιότητα όπως επισημαίνει, θα κινηθεί από ανταγωνιστές γειτονικών χωρών (π.χ. Τουρκία) στην εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας αποθήκευσης πετρελαιοειδών, η τροφοδοσία της οποίας, μάλιστα, γίνεται δια θαλάσσης, σε μία από της περιοχές της χώρας με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας.

Σχετικά άρθρα

Πρωτοβουλίες και σε πολιτικό επίπεδο για τα Ασφαλτικά Σαγιάδας ζητά το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Σε αναζήτηση τρόπων για να μπει ένα ακόμη φρένο