ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Απάντηση με Καβάφη στην κριτική για τα πλακάκια

Με στίχους από το ποίημα «Σατραπεία» του Κωνσταντίνου Καβάφη απάντησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας στην επαναλαμβανόμενη κριτική από δημοτικούς συμβούλους για το «ράβε – ξήλωνε» στην οδό Σμύρνης, την οποία είχε προηγουμένως επιχειρήσει να προσπεράσει, εστιάζοντας στη διαφαινόμενη ένταξη έργων 18 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης.

«Τι συμφορά, ενώ είσαι καμωμένος για τα ωραία και μεγάλα έργα, να σ’ εμποδίζουν ευτελείς συνήθειες, και μικροπρέπειες, κι αδιαφορίες», ήταν οι στίχοι που απήγγειλε, για να εξηγήσει ότι «Τα ωραία και μεγάλα έργα είναι τα έργα του δημοτικού συμβουλίου, οι ευτελείς συνήθειες είναι να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, η μικροπρέπεια είναι να βλέπουμε τα 2,5 πλακίδια της οδού Σμύρνης και η αδιαφορία είναι να αδιαφορούμε για τα 18 εκατ. που φέρνει η ΔΕΥΑΙ στην πόλη».
Επί της ουσίας, πάντως, σε σχέση με το σκάψιμο της οδού Σμύρνης λίγες ημέρες αφού πλακοστρώθηκε, οι εξηγήσεις του δεν έπεισαν, καθώς αρχικά μίλησε για βλάβες κατά τη διαδικασία σύνδεσης των οικιών με το νέο δίκτυο, ενώ στη συνέχεια συνέδεσε το θέμα με το κόψιμο κάποιων παροχών λόγω μιας παλαιότερης εργολαβίας οπτικών ινών και έναν βουλωμένο αγωγό. «Ψεύδεται ο κ. Μπαρτζώκας», απάντησε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, ενώ για προσβολή της νοημοσύνης των δημοτικών συμβούλων έκανε λόγο ο Βλάσης Παπαχρήστος από την παράταξη «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή», με τον κ. Μπαρτζώκα να τους αντιτείνει τους στίχους του Καβάφη, αλλά και τα 2,5 πλακάκια να γίνονται στην πορεία τέσσερα.

Περί λυματολάσπης

Ένταση υπήρξε και σε σχέση με το έργο της ξήρανσης της λυματολάσπης, το οποίο είναι το μεγαλύτερο από τα έργα, που φαίνεται πως θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αφορμή έδωσε η κριτική του πρώην αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΙ Μάκη Χρυσοστόμου, ο οποίος επιχείρησε να μειώσει την αξία του έργου, λέγοντας ότι «δίνουμε 9 εκατομμύρια ευρώ για να κερδίσουμε 250.000 ευρώ τον χρόνο», και επισήμανε ότι θα έπρεπε να προταχθούν έργα για εξοικονόμηση δαπανών από το κόστος των αντλιοστασίων. Παράλληλα, κατέθεσε και την πρόταση η μονάδα ξήρανσης να έχει πανηπειρωτικό χαρακτήρα, αξιοποιώντας και τη λυματολάσπη από τους βιολογικούς καθαρισμούς άλλων πόλεων.
Το… κόντεμα του έργου της ξήρανσης ενόχλησε τον κ. Μπαρτζώκα, ο οποίος, απευθυνόμενος προς τον κ. Χρυσοστόμου, τον ρώτησε «που ήταν η λυματολάσπη επί των ημερών σας», για να προκληθεί ένα ακόμη σκηνικό έντασης.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ απάντησε και ως προς την κριτική για την ενεργειακή εξοικονόμηση, σημειώνοντας ότι η επιχείρηση μετέχει στην ενεργειακή κοινότητα που συγκροτεί η ΔΗΑΝΕΤΑΙ και θα παραχωρήσει έκταση για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στην περιοχή της Κρύας.

«Σχεδόν έτοιμοι» για αλλαγές στα τιμολόγια

Στις ανακοινώσεις που έκανε ο κ. Μπαρτζώκας, ξεχώρισε και η αναφορά του στο θέμα της διαμόρφωσης νέων τιμολογίων, καθώς η ΔΕΥΑΙ έχει πλέον στα χέρια της την οικονομοτεχνική μελέτη, που είχε παραγγείλει.
Όπως ανέφερε, ήδη έχουν γίνει κάποιες δοκιμές στην κατεύθυνση αρχικά διαμόρφωσης ενιαίων τιμολογίων σε κοινότητες των πρώην δήμων, καθώς κάθε περιοχή έχει ενταχθεί στον Δήμο Ιωαννιτών, με το καθεστώς τιμολόγησης που ίσχυε. «Μπορεί να υπάρχουν και 60 διαφορετικά τιμολόγια», σημείωσε ο κ. Μπαρτζώκας.
Από την εικόνα, πάντως, που διαμορφώνεται, είναι σαφές πως μιλάμε για αξορθολογισμό κάποιων τιμολογίων και σε καμία περίπτωση δε θα υπάρξει ενιαία τιμή νερού για τους κατοίκους τους Δήμου Ιωαννιτών. Όπως και ότι δε μιλάμε πλέον για οριζόντια μείωση της τιμής του νερού.

Σχετικά άρθρα

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών