ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στην «κατάψυξη» η Ήπειρος

Άμεσα και αποτελεσματικά αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα, που δημιούργησε η χιονόπτωση σε όλη την Ήπειρο, καθώς τα φαινόμενα δεν ήταν έντονα και μεγάλης διάρκειας, ενώ ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας των δήμων και της περιφέρειας ήταν σε ετοιμότητα.

Ωστόσο, οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι δύσκολες και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις, καθώς το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Σοφία» είναι το δριμύ ψύχος, αφού αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο, με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και του Σαββάτου, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές, προκαλώντας προβλήματα από τον ισχυρό παγετό.
Από νωρίς το απόγευμα ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν και τα αποχιονιστικά αντικαταστάθηκαν από μηχανήματα ρίψης αλατιού, που ρίχνουν τόνους αλάτι, προκειμένου να μη μετατραπούν οι δρόμοι σε… παγοδρόμια.
Η χιονόπτωση στα ορεινά των νομών Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας ξεκίνησε από τις 2 τα ξημερώματα περίπου, ενώ χιόνισε και στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Τα όποια προβλήματα αντιμετωπίστηκαν σχεδόν ακαριαία, καθώς τα μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων ήταν με… αναμμένες τις μηχανές, ενώ πολύτιμη ήταν η βοήθεια της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, οχήματα των οποίων κινήθηκαν για συνδρομή σε οδηγούς, που –παρά τις προειδοποιήσεις- κινούνταν χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό κυρίως οδικό δίκτυο. Για μία περίπου ώρα απαγορεύτηκε η κίνηση βαρέων οχημάτων στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς, προκειμένου να διευκολυνθεί ο καθαρισμός του οδικού άξονα, ενώ κανένα χωριό δεν αποκλείστηκε.
Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο επαρχιακό ορεινό οδικό δικτύο των Βορείων Τζουμέρκων, του Μετσόβου, της Κόνιτσας, της Ζίτσας, του Πωγωνίου, της Πυρσόγιαννης, του Ζαγορίου και της Δωδώνης.

Σχετικά άρθρα

Ίσως χιονίσει, αλλά δε θα το… στρώσει στο λεκανοπέδιο

Συνεχίζεται η χιονόπτωση- Πού χρειάζεται αλυσίδες

Ηπειρωτικός Αγών

Θα πέσει χιόνι στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου