ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με «εθελοντική εργασία» στην παρέλαση η Φιλαρμονική

Πιέσεις της δημοτικής αρχής προς τους εργαζόμενους της Φιλαρμονικής να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου εθελοντικά, καθώς δε θα έχουν υπογραφεί έως τότε οι συμβάσεις για την πρόσληψή τους, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ.

Σε δελτίο τύπου γίνεται λόγος για μια πρωτοφανή κατάσταση, ωστόσο αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς η Φιλαρμονική έχει προσφέρει υπηρεσίες ουκ ολίγες φορές εθελοντικά, με παρουσίες σε θρησκευτικές εορτές και αθλητικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο μιας καλής συνεργασίας με τη διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου και μιας «κοινωνικής ευθύνης».
Ωστόσο, φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μετά το «ψαλίδι» εννέα θέσεων στις θέσεις συμβασιούχων σε σχέση με την περσινή χρονιά, οι σχέσεις είναι τεταμένες, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν τα μέλη της Φιλαρμονικής αντιδρούν στην εθελοντική συμμετοχή τους ή το όλο θέμα εργαλειοποιείται από τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, που κάνει λόγο για «αντεργατική επίθεση», καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή ότι προσπαθεί να επιβάλλει στους μουσικούς να δουλέψουν χωρίς να έχουν συνάψει συμβάσεις.
«Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την -για ακόμα μια χρονιά- τεράστια καθυστέρηση της διοίκησης του Πνευματικού Κέντρου να προκηρύξει τον διαγωνισμό για την πρόσληψη των συμβασιούχων. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι να μην μπορούν να γίνουν προσλήψεις μουσικών της φιλαρμονικής πριν την 7η Νοεμβρίου. Κι ενώ είναι αναμφισβήτητη η ευθύνη για την καθυστέρηση της σύναψης συμβάσεων, οι εργαζόμενοι δέχονται αφόρητες πιέσεις για να δουλέψουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, με την πρόσκληση να αναγράφει ήδη την παρουσία της φιλαρμονικής την 28η Οκτωβρίου !
Τις τελευταίες μάλιστα ώρες, η διοίκηση πιέζει τους εργαζόμενους όχι μόνο να εργαστούν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, αλλά να απεμπολήσουν το δικαίωμα για αναδρομική πληρωμή, υπογράφοντας υπεύθυνες δηλώσεις ότι προσέρχονται για εθελοντική εργασία», αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, κάνοντας γνωστό ότι, με μοναδικό στόχο την προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μελών του, κατέθεσε σήμερα εξώδικη διαμαρτυρία στο Πνευματικό Κέντρο, την οποία κοινοποίησε στο ΙΚΑ, με την οποία κάλεσε έγκαιρα την διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου να παύσει τις ενέργειες σε βάρος των εργαζομένων.
«Ξέρουν πότε είναι η εθνική γιορτή, ξέρουν πότε πρέπει να βγει ο διαγωνισμός, μπορούσαν να αποφύγουν αυτή την ντροπή. Ήθελαν όμως και να απολύσουν εννέα συμβασιούχους και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι να σκύψουν το κεφάλι και να δουλέψουν χωρίς συμβάσεις.
Αν η δημοτική αρχή επιδιώκει να μείνει στην ιστορία της πόλης για την αντεργατική της δράση, ο Σύλλογος ΟΤΑ Ιωαννίνων δεν πρόκειται να ανεχτεί αυτή την κατάσταση», συνεχίζει η ανακοίνωση, με την οποία καλούνται τα μέλη της Φιλαρμονικής να μην υποκύψουν στις πιέσεις της διοίκησης.

«Ασέβεια προς το έπος του ‘40»

Σε μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, προχώρησε η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ιωαννιτών, που χαρακτηρίζει ασέβεια προς το ηρωικό έπος του ‘40 το ότι η δημοτική αρχή πιέζει τους μουσικούς της Φιλαρμονικής να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις χωρίς να έχουν συνάψει συμβάσεις.
Σημειώνει, μάλιστα, ότι η αποστολή πρόσκλησης για τον φετινό εορτασμό, στην οποία αναγράφεται η παρουσία της Φιλαρμονικής, τη στιγμή που η δημοτική αρχή γνωρίζει ότι οι μουσικοί δε θα έχουν συνάψει συμβάσεις, «είναι χονδροειδής εκβιασμός στους συμβασιούχους που έχουν υποβάλει αιτήσεις για πρόσληψη», αλλά και «προσπάθεια επίδειξης ισχύος, στην οποία οι συμβασιούχοι καλούνται να δείξουν υποταγή και να προσέλθουν για εργασία χωρίς τους εννέα απολυμένους συναδέλφους τους, χωρίς μισθό και χωρίς ασφάλιση».

Σχετικά άρθρα

Κλειστός λόγω φθορών στην είσοδο ο 1ος Βρεφονηπιακός Σταθμός

Χωρίς δεσμεύσεις η συνάντηση για την κατάσταση στην καθαριότητα

Ραντεβού με τον δήμαρχο για τα προβλήματα στην καθαριότητα