ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παιδικοί σταθμοί – Αντιδράσεις για την πιθανότητα επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας

Στάση εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς προκήρυξε για αύριο Πέμπτη, από τις 11.30 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, καλώντας τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς να πάρουν μέρος στη στάση εργασίας, καθώς και στην παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιδρά στην πιθανότητα επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας των παιδικών σταθμών, θέμα το οποίο θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το ενδεχόμενο αυτό θα μετατρέψει τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς από παιδαγωγικές δομές σε «παιδοφυλακτήρια», καθώς θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρουν στα φιλοξενούμενα παιδιά.
«Με μοναδικό στόχο “να αντιστοιχηθούν οι ώρες λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών με το εργασιακό ωράριο των γονιών”, όπως έχει δηλώσει ευθαρσώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, των νέων ζευγαριών και των εργαζομένων, αλλά κυρίως η ανάγκη κάθε παιδιού να μεγαλώσει σε στέρεες συνθήκες ψυχοσωματικής ασφάλειας, μπαίνουν στο περιθώριο. Η καπιταλιστική “ανάπτυξη”, “ανταγωνιστικότητα”, “σταθερότητα”, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα, θέλουν τους γονείς εργαζόμενους να δουλεύουν σε εξαντλητικά ωράρια, ακατάπαυστα και απερίσπαστα από τις “σκοτούρες” της ανατροφής των παιδιών μας. Ακριβώς σε αυτή τη πραγματικότητα έρχεται να προσαρμοστεί και η λειτουργία των παιδικών σταθμών μέσα από τη διεύρυνση του ωραρίου, η κυβέρνηση δεν υπολογίζει τις παιδαγωγικές ανάγκες των παιδιών αυτής της ηλικίας», αναφέρει, από την πλευρά του, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, προσθέτοντας ότι το «διευρυμένο» ωράριο, στην πραγματικότητα είναι και αυτό ενταγμένο στην αντιλαϊκή επίθεση σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στην κλιμάκωση της εμπορευματοποίηση κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, αντιμετωπίζοντας ευρύτερα τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της ως «κόστος», στις παραπέρα ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στον εργάσιμο χρόνο, στο ξεχειλωμένο ωράριο.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων διεκδικεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών, ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, παιδίατροι) και βοηθητικού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άμεση αναβάθμιση των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα για την προσχολική αγωγή, με ευθύνη του κράτους.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινούν οι εγγραφές στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

Ηπειρωτικός Αγών

Κλειστός λόγω φθορών στην είσοδο ο 1ος Βρεφονηπιακός Σταθμός

Χωρίς δεσμεύσεις η συνάντηση για την κατάσταση στην καθαριότητα