ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εξοικονόμηση ενέργειας με αποφυγή της σπατάλης

Ενεργειακός υπεύθυνος ανά κτηριακή υποδομή και μείωση του οδοφωτισμού για λίγα λεπτά ανά ημέρα εντάσσονται στα μέτρα του Δήμου Ιωαννιτών, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10%, όπως ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, συμμετείχαν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων, μαζί με τους πολιτικούς προϊστάμενους και τις διοικήσεις.
Από τον συντονιστή ενεργειακό υπεύθυνο για το σύνολο του δήμου έγινε ενημέρωση ως προς το περιεχόμενο της εγκυκλίου, που έχει φτάσει στον Δήμο και αφορά τρόπους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, όπως η σταθερή θερμοκρασία σε καλοριφέρ και κλιματιστικά.
Παράλληλα, με δεδομένο πως κάθε κτήριο του δήμου και των Νομικών του Προσώπων έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, ο ενεργειακά υπεύθυνος του καθενός, πέρα από τη μέριμνα για την τήρηση όλων όσα προβλέπονται, θα βρίσκεται σε επαφή με τα στελέχη του Δήμου και με τους εργαζόμενους, προκειμένου να καταγραφούν προβλήματα και να γίνουν, αν είναι δυνατόν, μικρές παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν την εξοικονόμηση.
Για έναν «δύσκολο» χειμώνα έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, σημειώνοντας πως η εξοικονόμηση ενέργειας ισοδυναμεί και με μείωση δαπανών.
«Η συνάντηση έδωσε την δυνατότητα να συζητήσουμε τα πρώτα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, τα προβλήματα που ενδεχομένως υπάρχουν και ανά κτηριακή υποδομή να δοθούν λύσεις. Οι εργαζόμενοι του Δήμου διαθέτουν και την ωριμότητα και τη βούληση να βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή. Είναι μία συλλογική υπόθεση και όλοι μαζί θα κάνουμε το καλύτερο και θα συμβάλλουμε στο μέγιστο βαθμό για την εξοικονόμηση ενέργειας», ανέφερε.
Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο εξοικονόμησης ενέργειας, σε όλα τα γραφεία και τις υπηρεσίες θα υπάρχει μέριμνα για το σβήσιμο του φωτισμού με την αποχώρηση των εργαζομένων. Επίσης θα απενεργοποιείται ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, που υπάρχει σε γραφεία και κοινόχρηστους χώρους, η θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους δε θα πρέπει να είναι στα επίπεδα προηγούμενων ετών αλλά χαμηλότερη, ενώ δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ατομικές συσκευές θέρμανσης.
Προβληματισμός υπάρχει όσον αφορά τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, με δεδομένο ότι ο κορωνοϊός παραμένει και απαιτείται ο φυσικός αερισμός των αιθουσών. Κάνοντας ειδική μνεία στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, ο δήμαρχος ανέφερε πως «δε θα αφήσουμε τα παιδιά να κρυώνουν, όμως θα πρέπει να αποφύγουμε την σπατάλη ενέργειας».
Ο Δήμος, σε συνεννόηση με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς θα πρέπει να υπάρξει κεντρική παρέμβαση για το θέμα αυτό, θα προχωρήσει στη μείωση του οδοφωτισμού κατά μισή ώρα το 24ωρο, ενώ θα προσαρμοστεί ανάλογα και ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος της πόλης.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Συνεχίζουμε στο πνεύμα του Μωυσή Ελισάφ

Δημήτρης Σιώτος