ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κέρδισαν τη μάχη, αλλά δεν εφησυχάζουν

Τρεις μάχες δόθηκαν και κερδήθηκαν από τις τοπικές κοινωνίες στον πλαίσιο του «πολέμου» απέναντι στην ανεξέλεγκτη χωροθέτηση επενδύσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.

Οι δύο αφορούσαν δύο φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 110 MW, σε περιοχή που δραστηριοποιούνται κτηνοτρόφοι, και η τρίτη μονάδα βιορευστών στο Λύγγο. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις τρεις περιπτώσεις το ΠΕΣΠΑ ήταν αρχικά θετικά διακείμενο στις επενδύσεις, ωστόσο μετέστρεψε τη θέση του, αξιολογώντας προφανώς την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και τα πρόσθετα επιχειρήματα που κατατέθηκαν.
Σε ό,τι αφορά τις δύο πρώτες περιπτώσεις, σύσσωμη η τοπική κοινωνία εδώ και μήνες αντιδρά στην κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 40 MW στη θέση «Κάτω Βλάχα» και ισχύος 70 MW στη θέση «Βόιδι» στις κοινότητες Κρανέας και Θεσπρωτικού του Δήμου Ζηρού, από τον ίδιο επενδυτή.
Πρόκειται για μια περιοχή που εδώ και δεκαετίες στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος αποτελεί και τη βασική δραστηριότητα των κατοίκων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στις εκτάσεις που αφορούν τα έργα εξελίσσονται εγγειοβελτιωτικά έργα και έργα άρδευσης από τον οικείο ΤΟΕΒ. Κατά γενική παραδοχή, η εξέλιξη των επενδύσεων αυτών θα ανάγκαζε αγροτοκτηνοτρόφους, ελαιοπαραγωγούς και μελισσοκόμους να εκτοπιστούν.
Το ΠΕΣΠΑ, κατά τη συνεδρίασή του, παρουσία και εκπροσώπων των τοπικών φορέων, αποφάσισε αρνητικά για τα δύο έργα, καθώς έκρινε για το πρώτο πως θα επηρεάσει τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες και έλαβε υπόψη τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του δημοτικού συμβουλίου Ζηρού και του ΤΟΕΒ Μπόιδας-Μαύρης. Επίσης, για το δεύτερο, μεγαλύτερο έργο, έλαβε υπόψη όλα τα παραπάνω, καθώς και τις αντιρρήσεις των πολιτών λόγω της έκτασής του. Υπενθυμίζεται πως και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου είχε γνωμοδοτήσει ομόφωνα αρνητικά.
Κάτοικοι και φορείς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις αποφάσεις του Συμβουλίου, αν και δεν εφησυχάζουν, καθώς ο επενδυτής έχει δικαίωμα κατάθεσης ένστασης, οπότε δεν αποκλείεται το ζήτημα να επανέλθει. «Δεν πέρασε ο κίνδυνος έως ότου περάσει η περίοδος των ενστάσεων. Το θέμα είναι ότι αν γίνουν οι σταθμοί και ο ΤΟΕΒ δεν μπορεί να έχει στη διάθεσή του το νερό και τα έργα, θα βγουν εκτός 1500 στρέμματα. Ποιός θα αποζημιώσει αυτόν τον κόσμο;», διερωτήθηκε εκ μέρους του ΤΟΕΒ ο Χαράλαμπος Δράκος.
«Εμείς θέλουμε ήρεμα να συνεχίζουμε τη ζωή μας και να μην ξαναέρθει η εταιρία με άλλα τερτίπια να ζητήσει ξανά άδεια. Η ρουτίνα είναι ωραίο πράγμα στη ζωή. Προτιμούσαμε να έχουμε την ρουτίνα, τον στάβλο μας, παρά να είμαστε εδώ σήμερα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κάτοικος Θεσπρωτικού και παραγωγός Ευάγγελος Δήμος.
Το ζήτημα που προκύπτει και «παραβλέπει» σε τέτοια έργα τη θέση και στάση της τοπικής κοινωνίας, ξεκινά από «κενά» του νόμου που ισχύει. «Αυτό που θέτουμε εμείς ως τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να θέτει τα όρια για αυτές τις επενδύσεις. Εάν είναι προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, των δήμων και της χώρας, οι δικές μας γνωμοδοτήσεις πρέπει να είναι καθοριστικής σημασίας και όχι να τρέχουμε σε περαιτέρω ενέργειες. Καλά να γίνονται οι επενδύσεις, αλλά να μπει στην κουβέντα και η τοπική αυτοδιοίκηση. Κανείς δεν είναι ενάντια στις επενδύσεις και ΑΠΕ, αλλά οργανωμένα και όπως πρέπει να γίνεται», σημείωσε ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής.
«Τα “παράθυρα” που υπάρχουν στη νομοθεσία, τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία, ουσιαστικά βοηθούν επενδύσεις που βάλλουν κατά των φυσικών πόρων ή της αγροτικής γης στη συγκεκριμένη περίπτωση, οδηγώντας σε φαινόμενα που βλέπαμε σε χώρες τις Λατινικής Αμερικής τις προηγούμενες δεκαετίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος Δημήτρης Δράκος και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια επίφαση διαβούλευσης που είναι γνωμοδοτική. Ο μόνος λόγος που κερδίσαμε, ήταν η πίεση, η ενασχόληση με το θέμα, η νομική εμβρίθεια. Υπάρχει ο κόσμος που 200 χρόνια αυτορυθμίζεται στην περιοχή και δε θα του πει κάποιος έτσι εύκολα να σηκωθεί να φύγει».
Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκαν, ακόμη, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Θοδωρής Κορωναίος, η περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου» Τίνα Ζέκα, ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο» Ζώης Γαλατάς και ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ζηρού» Μενέλαος Γείτονας.
Σε σχόλιό της για την απόφαση, η «Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου» σημειώνει: «Η “πράσινη ανάπτυξη” των αστικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε. αποδεικνύεται και σε αυτή την περίπτωση “μαύρη κατάρα” για τον λαό. Η απελευθέρωση της παραγωγής της ενέργειας και η εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος έχουν σαν αποτέλεσμα την ιεράρχηση της δημιουργίας έργων ΑΠΕ σε βάρος του πρωτογενούς τομέα, τη στιγμή μάλιστα που οι αγρότες εγκαταλείπουν την παραγωγή εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής».
Το αποτέλεσμα των προσπαθειών της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων Τύριας και Κρανιάς ενάντια στην εγκατάσταση των δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή τους, χαιρετίζει, τέλος, ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Μπάρκας, προσθέτοντας ότι ο αγώνας συνεχίζεται και για τα αιολικά πάρκα του ορεινού όγκου της Λάκκας Σουλίου.

Σχετικά άρθρα

«Φρένο» από το ΠΕΣΠΑ και στη μονάδα βιορευστών στον Λύγγο

Από «όχι» σε «όχι» στα φωτοβολταϊκά πάρκα

Αποστόλης Τζελέτας

Διαφορετικές περιπτώσεις, κοινό μέτωπο

Αποστόλης Τζελέτας