ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ραντεβού στη ΔΕΘ δίνει το Ν.Τ. Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ

Με κυρίαρχο αίτημα «Να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας» και στόχο την υπεράσπιση των εργασιακών κατακτήσεων, οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, για μια ακόμη φορά, θα δώσουν αγωνιστικό «παρών» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε μια συγκυρία οικονομικής και πολιτικής έντασης.

«Ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι. Δε θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί και σε όλα τα είδη λαϊκής ανάγκης. Η συγκέντρωση στη ΔΕΘ, που γίνεται μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, έχει ως στόχο να θέσει τέρμα σε αυτή την πολιτική. Την κρίση δεν θα πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι. Είναι η ώρα να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες», τονίζει η ΑΔΕΔΥ.
Το πλαίσιο των αιτημάτων περιλαμβάνει αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ξεπάγωμα της διετίας 2016–17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, επαναφορά 13ου–14ου μισθού, αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση, κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά και όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης κ.ά.
«Η φετινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΕΘ γίνεται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες για τους εργαζόμενους, αφού το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας εξανεμίζει τον μισθό τους και τους οδηγεί στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφενός μεν για να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες για την ακρίβεια και την απομείωση των μισθών των εργαζομένων, αφετέρου δε για να συνεχίσει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, 12 χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν είχαν καμιά αύξηση στον μισθό τους, αλλά μόνο περικοπές που έφτασαν στο 40%, στα χρόνια των μνημονίων, ιδιαίτερα για τους νέους συναδέλφους», τονίζει η ΑΔΕΔΥ και κατηγορεί την κυβέρνηση για στοχοποίηση των εργαζομένων,
«Η σημερινή κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την πανδημία, όχι μόνο περιορίζει και φαλκιδεύει τις κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά καταργεί και θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα, όπως το δικαίωμά μας στην απεργία. Με τον γνωστό νόμο Χατζηδάκη κατάργησε έναν εμβληματικό νόμο τον προοδευτικότερο και δημοκρατικότερο νόμο στην Ευρώπη για τα εργασιακά», σημειώνει και χαρακτηρίζει ζήτημα τιμής για το συνδικαλιστικό κίνημα, την κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου.
Με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Νομαρχιακό τμήμα Ιωαννίνων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., υλοποιώντας σχετική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, προσκαλεί τους εργαζόμενους για την μετάβαση στο συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Για τον σκοπό αυτό θα μισθώσει και λεωφορείο. Δηλώσεις συμμετοχής αποκλειστικά στο mail του Νομαρχιακού Τμήματος adedyioannina@yahoo.gr μέχρι 1 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά άρθρα

Συνεπείς στο ραντεβού τους οι εργαζόμενοι

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη

Ηπειρωτικός Αγών

Σε προεκλογικούς τόνους τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς