ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Φως» για μειώσεις τελών μέσω… led

Θα υπέγραφε «αύριο» την σύμβαση για το έργο της αντικατάστασης του οδοφωτισμού ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, αν ήταν στην θέση του δημάρχου Ιωαννίνων, καθώς διασφαλίζει τα συμφέροντα των δημοτών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά την ανάδειξη αναδόχου στο διαγωνισμό led των δήμων Ιωαννιτών και Πρέβεζας, αλλά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν λόγω της μικρής έκπτωσης που δόθηκε, ο περιφερειάρχης υποστήριξε πως το 1% είναι το ποσοστό των κερδών της εταιρίας που θα αποδίδεται στον δήμο, όπως προβλέπεται στις Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης, κάτι που διευκρινίζει με ανακοίξωσή του και ο δήμος Ιωαννιτών, απαντώντας στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και στοχεύοντας κυρίως στην «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα».

«Όταν βγήκε η διακήρυξη του έργου με τις τότε τιμές της κιλοβατώρας, το κόστος του Δήμου Ιωαννιτών χωρίς Φ.Π.Α. για δώδεκα χρόνια ήταν 24.797.641,587 ευρώ. Το συνολικό κέρδος του Δήμου Ιωαννιτών από την αντικατάσταση είναι 3.747.682,56 ευρώ συν τον εξοπλισμό που θα αλλάξει όλος. Δεν βάζει ευρώ και βρίσκεται σε ένα έργο τελειωμένο, στο οποίο στο τέλος των 12 ετών θα λάβει 3.747.682,56 ευρώ, με βάση τις τιμές κατά την διαμόρφωση της διακήρυξης και όχι τώρα που η μεγαβατώρα έχει ξεφύγει. Το 1% είναι από αυτά που η εταιρεία κερδίζει και δίνει αυτό στον δήμο Ιωαννιτών», ανέφερε και προσθεση πως με βάση τον διαγωνισμό δεν υπήρχαν περιθώρια για μεγαλύτερες εκπτώσεις, γεγονός στο οποίο απέδωσε και την αδυναμία άλλων εταιριών να συμμετέχουν.

«Είχαμε σφίξει τα πράγματα από την αρχή. Τα έχω πει στους συναδέλφους, πως αυτά είναι μετρημένα και για μηδέν έκπτωση. Τα έχω πει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή. Δεν μπορούν να βγαίνουν συνάδελφοι σήμερα και να καταγγέλλουν πως στο μεν εργοστάσιο κυνηγάω την εταιρεία και στα Led στνο δήμο Ιωαννιτών ανοίγω διάπλατα τις πόρτες», τόνισε.

Επίσης, υπογράμμισε πως στην διακήρυξη περιλαμβάνεται όρος πως με το πέρας των 12 ετών με την παράδοση του έργου, θα υπάρξει νέα αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων που θα έχουν τοποθετηθεί. «Υπάρχει και αυτό το κέρδος, που δεν φαίνεται», σημείωσε.

«Μόνο οφέλη θα προκύψουν»

Το γεγονός πως ο δήμος Ιωαννιτών δεν καταβάλει από ίδιους πόρους ούτε ένα ευρώ για τις μελέτες και την υλοποίηση του έργου, τονίζεται στην ανακοίνωση – απάντηση της δημοτικής αρχής, όπου διευκρινίζεται ότι αυτό που έχει σημασία στο συγκεκριμένο έργο είναι η εξοικονόμηση  ενέργειας, που εκτιμάται σε πολύ υψηλό ποσοστό. Ανοίγει μάλιστα «παράθυρο» για άμεσες μειώσεις τελών με την ολοκλήρωση του έργου.

«Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν χρεώθηκε ούτε ένα ευρώ για να εκπονηθούν οι μελέτες και να ωριμάσει το έργο, καθώς το κόστος καλύφθηκε από τον μηχανισμό ELENA. Ο Δήμος δεν χρεώθηκε ούτε ένα ευρώ για την προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης. Ο Δήμος δεν θα χρεωθεί ούτε ένα ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία του έργου, που θα αφορά σε όλη την έκταση του Δήμου και σε όλες τις Δημοτικές ενότητες! Με την ολοκλήρωση του έργου αντικατάστασης του οδοφωτισμού θα δοθεί η δυνατότητα για άμεση μείωση των ανταποδοτικών τελών. Όσοι μιλούν για ποσοστά και εκπτώσεις οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο προϋπολογισμός σε ένα έργο ΣΕΑ (Σύστημα Ενεργειακής Αναβάθμισης) δεν καθορίζεται με ποσότητες εργασιών και τιμές μονάδας ενός κλασικού δημόσιου έργου αλλά προκύπτει από την Ελάχιστη Εκτιμώμενη Εξοικονόμηση Ηλεκτρικής Ενέργειας που για το διαγωνισμό του Δήμου Ιωαννιτών προσδιορίστηκε στο 62,42% επί της τρέχουσας ενεργειακής κατανάλωσης του οδοφωτισμού. Το ποσοστό αυτό κρίνεται ικανοποιητικό και μάλιστα είναι αυξημένο σε σχέση με άλλες περιοχές όπου προσδιορίζεται από 57% μέχρι 60%. Σε όλη την περίοδο λειτουργίας του έργου -12 έτη- ο Δήμος θα έχει ταμειακή εξοικονόμηση, που υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάνει στο ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως με βάση τις σημερινές τιμές. Αυτά τα χρήματα θα επιστρέφουν στους δημότες με μείωση των ανταποδοτικών τελών. Είναι σαφές ότι με την ολοκλήρωση του έργου μόνο οφέλη θα προκύψουν, ιδιαίτερα στις μέρες μας όπου η ενεργειακή κρίση εντείνεται και ταυτόχρονα αναζητούνται λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον», σημειώνει η δημοτική αρχή και συνεχίζει, απευθυνόμενη σε όσους επιχειρούν να μηδενίσουν το έργο της.

«Όση λάσπη λοιπόν και αν πετούν δεν πιάνει. Η Δημοτική Αρχή κατανοεί ότι το γαρ πολύ της θλίψεως… Η Δημοτική Αρχή κατανοεί τη θλίψη ορισμένων γιατί προχωρά το έργο αντικατάστασης του οδοφωτισμού. Κατανοεί την θλίψη τους γιατί η πόλη απέκτησε το κτίριο του παλιού πανεπιστημίου, όπου θα κατασκευαστεί ένα σύγχρονο διοικητικό κέντρο. Κατανοεί την θλίψη τους γιατί εγκρίθηκε η ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα. Κατανοεί την θλίψη τους γιατί το κέντρο της πόλης αλλάζει. Κατανοεί την θλίψη τους γιατί εξελίσσονται έργα σε κάθε γωνιά του Δήμου. Κατανοεί την θλίψη τους γιατί η σημερινή Δημοτική Αρχή βάζει το συμφέρον των πολιτών πάνω από όλα. Ας συνεχίσουν λοιπόν να σκιαμαχούν!», τονίζει.

Σχετικά άρθρα

Με ευρεία ατζέντα θεμάτων η συνάντηση με τον περιφερειάρχη

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία