ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μικρή έκπτωση, μεγάλες “φουρτούνες”

Στην μικρή έκπτωση του 1% που επετεύχθη στον διαγωνισμό για το έργο της αναβάθμισης του οδοφωτισμού στον δήμο Ιωαννιτών, ύψους 19 εκ. ευρώ, επικεντρώνεται η κριτική των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, τόσο στην περιφέρεια Ηπείρου, όσο και στον δήμο Ιωαννιτών.

Μετά τις ανακοινώσεις των αυτοδιοικητικών παρατάξεων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», περιφερειακή και δημοτική αρχή δέχονται πυρά πανταχόθεν, με αρκετές φωνές να ζητούν να μην προχωρήσει η συμβασιοποίηση του έργου.

Για το έργο αυτό, αλλά και για το αντίστοιχο του δήμου Πρέβεζας, όπου η έκπτωση άγγιξε το 3%, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας, άσκησε κριτική στην περιφερειακή αρχή και τόνισε πως είναι «στο χέρι» των δύο δήμων να μην επικυρώσουν τις ετεροβαρείς και λεόντειες, όπως τις χαρακτήρισε, συμβάσεις. «Υπάρχει ανακολουθία και διάψευση των προσδοκιών του κ. Καχριμάνη σχετικά με το ποσοστό της έκπτωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κριτική δέχεται και η δημοτική αρχή Ιωαννίνων. Με ανακοίνωσή της η «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» κάνει λόγο για «ξεπούλημα» του δημοτικού οδοφωτισμού για 12 χρόνια, ενώ συγκρίνει το έργο αυτό με τον διαγωνισμό για την αποκομιδή απορριμμάτων από ιδιώτη, όπου, σύμφωνα με την παράταξη, υπήρξε υπερτιμημένος προϋπολογισμός, παραγκωνισμός των υπηρεσιών του δήμου, έλλειψη ανταγωνισμού και σχεδόν μηδενική έκπτωση.

«Με τους ίδιους ακριβώς όρους και προϋποθέσεις ο δημοτικός οδοφωτισμός, βασική υποδομή του δήμου, παραδίδεται για 12 χρόνια σε ιδιώτη με τη συμμετοχή στο διαγωνισμό ενός μόνο ενδιαφερόμενου και με έκπτωση μόλις 1%, για ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 19 εκ. ευρώ. Κι όλα αυτά σε βάρος των γιαννιωτών, οι οποίοι θα πληρώσουν το μάρμαρο. Γιατί άραγε η δημοτική αρχή κρατάει “χαμηλούς τόνους” μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της κατακύρωσης του διαγωνισμού από την Περιφέρεια Ηπείρου, στην οποία παρέδωσε εν λευκώ ένα έργο αποκλειστικής αρμοδιότητας του δήμου Ιωαννιτών; Μετά το αποτέλεσμα – φιάσκο αυτού του διαγωνισμού θα ενημερώσει κανείς τους γιαννιώτες ποιο θα είναι το όφελος γι’ αυτούς, ειδικά σε μια εποχή που η ενεργειακή κρίση μαστίζει τα νοικοκυριά;», σημειώνει η παράταξη και επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενέργειες.

«Η δημοκρατία απαιτεί τουλάχιστον μια συζήτηση ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου. Οι μέρες της ραστώνης του Αυγούστου μπορεί να βοηθάνε για να μην πάρει διαστάσεις ένα ακόμα φιάσκο της δημοτικής αρχής. Το θέμα όμως δεν κλείνει εδώ. Επιφυλασσόμαστε για τις ενέργειές μας στο πλαίσιο της υπεράσπισης των συμφερόντων των Γιαννιωτών», καταλήγει.

«Αναπόφευκτη η αύξηση των δημοτικών τελών»

Να σταματήσει το έργο εδώ και τώρα, καλεί την δημοτική αρχή η δημοτική παράταξη «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή», η οποία από την αρχή είχε εκφράσει την θέση της κατά της υλοποίησης του έργου μέσω Σύμπραξης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ).

«Με τις τιμές ενέργειας να σκαρφαλώνουν επικίνδυνα, όλες οι δημόσιες δηλώσεις των τοπικών αρχόντων πήγαν στον βρόντο. Να πληρώσουμε €19.000.000 στον “μισητό εχθρό” του κ. Καχριμάνη, την εταιρεία ΤΕΡΝΑ, τα επόμενα 12 χρόνια για να αλλάξουμε τους συμβατικούς λαμπτήρες με led. 50% έκπτωση έλεγε και ξαναέλεγε ο Περιφερειάρχης σε δηλώσεις και συνεντεύξεις του, θα είχε προαπαιτούμενο το έργο. Θα είχαμε μεγάλη συμμετοχή, μία εταιρεία μόνο. Μάλλον δεν είχε καταλάβει. Ακολουθούσε ασθμαίνοντας υποτακτικά και η δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών στο ίδιο τροπάριο. Δεν θα κάνουμε τίποτε δεν θα πληρώσουμε τίποτε. Οπότε τι να πουν τώρα στους πολίτες; Προτίμησαν να μην πουν τίποτα. Άνθρωποι και πολιτικές επικίνδυνες και ζημιογόνες για τον τόπο και την κοινωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά και εκτιμά πως, στην σημερινή συγκυρία, η αύξηση των δημοτικών τελών είναι πλέον αναπόφευκτη.

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη στα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Βάρος στην ενημέρωση για την τήρηση των υποχρεώσεων