ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βλέπει αυτοσχεδιασμούς και… μερεμέτια

Για αυτοσχεδιασμούς και έλλειψη ολιστικού σχεδίου κατηγορεί τη δημοτική αρχή η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη, αναφορικά με το κτήριο του παλιού Πανεπιστημίου, αλλά και τη συζήτηση για την μετεγκατάσταση του Αστυνομικού Μεγάρου Ιωαννίνων.

Η κα. Καλογιάννη, αν και ψήφισε την εγγραφή της πίστωσης των 12,5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου με στόχο την αποκατάσταση του κτηρίου του παλιού Πανεπιστημίου, άφησε αιχμές για έλλειψη σχεδιασμού, επισημαίνοντας μάλιστα πως η δημοτική αρχή έχει «ανασύρει» από τα συρτάρια τη μελέτη που είχε εκπονηθεί από την τότε Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ηπείρου, επί διοίκησης Πανοζάχου, για το κτήριο. «Ο δήμαρχος έχει αγχωθεί και σπεύδει να κάνει οποιαδήποτε σπασμωδική κίνηση. Και, όπως γνωρίζουμε, το άγχος είναι κακός σύμβουλος. Έχει “τραβήξει” τις παλιές μελέτες επί Πανοζάχου για να καταλήξει σε μια πρόταση για το τι θα σχεδιαστεί στο κτήριο. Το πρόβλημα έγκειται πως, αφού ανάσυρε αυτή τη παλιά μελέτη χωρίς να υπάρχουν καινούριες τεχνικές ή τεχνοτροπίες, επιμένουν ότι θα στεγαστούν εκεί οι δημοτικές υπηρεσίες, σε ένα κτήριο το οποίο έχει και σοβαρότατα προβλήματα στατικότητας. Εμείς μέχρι σήμερα αυτό που έχουμε δει, είναι μια πίστωση στο ΠΔΕ 12,5 εκ. ευρώ και δε γνωρίζουμε ούτε ποιες δημοτικές υπηρεσίες θα στεγαστούν, ούτε τι εξοικονόμηση θα έχουμε, αλλά κανέναν απολύτως σχεδιασμό. Έτσι δρα η δημοτική αρχή», τόνισε.

Ζητά διεκδίκηση του στρατοπέδου

Με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, ώστε να διερευνηθεί η αξιοποίηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου για τη μετεγκατάσταση του Αστυνομικού Μεγάρου Ιωαννίνων, η κ. Καλογιάννη αναφέρθηκε στο Πάρκο Πυρσινέλλα, σημειώνοντας πως θα πρέπει να διεκδικηθεί και το δυτικό τμήμα –δίπλα στον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας, ενώ υποβάθμισε την ανάπλαση που πρόκειται να γίνει, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Ο κ. δήμαρχος αρέσκεται να χαρακτηρίζει οραματικά και εμβληματικά έργα κάποια που για εμάς είναι μερεμέτια. Γιατί στο Γιαννιώτικο Σαλόνι δε γίνεται τίποτα άλλο παρά ένας ευπρεπισμός. Το Γιαννιώτικο Σαλόνι δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο του, εφόσον δεν έχουμε το στρατόπεδο Βελισσαρίου παραχωρημένο, αλλά και το δυτικό τμήμα, αυτό που βρίσκεται δίπλα από τον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας. Δε θα έπρεπε να συσταθεί ένας οργανισμός που να αναλάβει αυτό το εγχείρημα και ταυτόχρονα με την όποια αναμόρφωση να προχωρήσει και στη διεκδίκηση αυτή;», διερωτήθηκε η κ. Καλογιάννη.
Συνολικά, η παράταξη αποδίδει στη δημοτική αρχή απουσία ολιστικού σχεδιασμού, δηλαδή καταγραφή των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, των διαθέσιμων εκτάσεων και οικοπέδων, σχεδιασμό για την κατεύθυνση της πόλης και χωροθέτηση με βάση αυτόν.
«Έχουμε την Αστυνομία που σωστά ζητά ένα νέο κτήριο για να καλύψει τις ανάγκες της. Έχουμε μια δημοτική αρχή που δίνει στο υπουργείο τοπογραφικά, χωρίς να υπάρχει καμία στοιχειοθέτηση. Πώς είναι δυνατόν να αυτοσχεδιάζουμε, να μην έχουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό; Να έρχεται ο ένας και ο άλλος και να ζητά και εμείς να δίνουμε, χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός. Θα βρεθεί χώρος για το Μέγαρο, για το σημερινό γνωρίζουμε τι χρήση θα πάρει; Τι χρήση θα δοθεί στις σημερινές φυλακές, όταν γίνει η μετεγκατάσταση; Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και η δημοτική αρχή το αντιλαμβάνεται απολύτως επιπόλαια», τόνισε.
Επίσης, άφησε αιχμές για τον τρόπο που λειτουργεί η δημοτική αρχή. «Και ο δήμαρχος και οι φίλοι του δημάρχου, και ο καθένας από όλους εμάς, έχει τη δική του άποψη. Όμως για να καταστεί μια άποψη, άποψη του δήμου, πρέπει να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Εμείς σήμερα δε γνωρίζουμε τι θα γίνει στη Δομπόλη, δε γνωρίζουμε τι συζητείται για το αστυνομικό μέγαρο, δε γνωρίζουμε τι θα γίνει στις φυλακές…», ανέφερε.

Σχετικά άρθρα

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

ΑΣΔΣΑ Ηπείρου: Προμηνύεται δύσκολη η… συμβίωση

Αποστόλης Τζελέτας

Προαναγγελία αλλαγών από τη δημοτική αρχή