ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σκηνικό έντασης για τις σχολικές καθαρίστριες

Σκηνικό ανοιχτής σύγκρουσης με τη δημοτική αρχή επιλέγουν να δημιουργήσουν Εργατικό Κέντρο και ελεγχόμενα από το ΠΑΜΕ σωματεία, για το θέμα της πρόσληψης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μικρότερου αριθμού σχολικών καθαριστριών σε σχέση με αυτές που απασχολήθηκαν πέρυσι.

Στο μπαράζ ανακοινώσεων της Τετάρτης και στην προγραμματισμένη για σήμερα κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο, με ισχνή ομολογουμένως συμμετοχή, καθώς οι συγκεντρωμένοι ανήλθαν περίπου στα 30 άτομα, ήρθε να προστεθεί μια «εισβολή» στον χώρο του Δημαρχείου, σε απάντηση της άρνησης ουσιαστικά του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ να συναντηθεί με τους διαμαρτυρόμενους, καθώς επέλεξε να μην είναι στο δημαρχείο την ώρα της προγραμματισμένης πρωινής κινητοποίησης.
Τη συνάντηση, ωστόσο, που απέφυγε, θέλησαν να του την επιβάλλουν οι διαμαρτυρόμενοι, λίγη ώρα αργότερα. Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου, της Λαϊκής Συσπείρωσης και ταξικών σωματείων διέκοψε τις δηλώσεις του δημάρχου, στον προθάλαμο του γραφείου του, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης για την υπογραφή σύμβασης συνεργασίας για την ανακύκλωση ρούχων, απαιτώντας την ανάκληση της απόφασης της δημοτικής αρχής και επιμένοντας να χαρακτηρίζουν απολύσεις τη μη ανανέωση των συμβάσεων όσων δούλεψαν την περασμένη χρονιά. Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι αντεγκλήσεις με τον αντιδήμαρχο Βαγγέλη Πήχα, ο οποίος προσπάθησε να αποτρέψει την προσέγγιση των συγκεντρωμένων. Σε αντίθεση με τον κ. Πήχα, ο δήμαρχος και όσοι ακόμη βρίσκονταν στον χώρο, επέλεξαν να αποχωρήσουν, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση.
Σε δήλωσή του ο δήμαρχος καταδίκασε το γεγονός και έκανε λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας. «Ήταν ένα απαράδεκτο επεισόδιο, που δεν τιμά τη δημοκρατία που πολλοί ευαγγελίζονται. Μία εισβολή την ώρα μιας προγραμματισμένης υπογραφής σύμβασης και συνέντευξης τύπου. Αυτές οι πράξεις είναι καταδικαστέες και προσβάλλουν τη δημοκρατία. Οφείλω να τονίσω ότι διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα κι αυτό γιατί μιλάνε για απολύσεις, κάτι που δε συμβαίνει. Οι σχολικές καθαρίστριες εργάζονται πάντα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Τα περί απολύσεων ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και εξυπηρετούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Κατανοώ τους ανθρώπους που ζητούν εργασία, αλλά ο δήμος οφείλει να χρησιμοποιεί το προσωπικό που χρειάζεται, καθώς το τίμημα το πληρώνουν οι πολίτες», ανέφερε.
Την επιλογή της «εισβολής» στο Δημαρχείο την ώρα προγραμματισμένης συνέντευξης του δημάρχου, επιχειρεί να δικαιολογήσει η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών νομού Ιωαννίνων, λέγοντας ότι ουσιαστικά της στερήθηκε νωρίτερα η δυνατότητα συνάντησης με κάποιον εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής για να εκθέσει τα αιτήματά της, καθώς «είχε ανατεθεί στην Ελληνική Αστυνομία ο ρόλος του πορτιέρη στο δημαρχείο κάνοντας «face control» από το πρωί, ενώ παράλληλα είχε πέσει σύρμα όλοι οι αντιδήμαρχοι που στεγάζονται σε παρακείμενα κτίρια, να απουσιάζουν». Έτσι, όταν έφτασε η πληροφορία ότι ο δήμαρχος βρίσκεται στο δημαρχείο δίνοντας συνέντευξη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι σχολικές καθαρίστριες επέστρεψαν στο δημαρχείο για να τον αιφνιδιάσουν, ενώ καταγγέλλουν ότι «δραπέτευσε».
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών νομού Ιωαννίνων αποδίδει την κύρια ευθύνη στο Υπουργείο Εσωτερικών, που όχι μόνο δεν προκηρύσσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αλλά αντίθετα χρηματοδοτεί μόλις 92 σχολικές καθαρίστριες για μία πόλη 100.000 κατοίκων. Ευθύνη στη δημοτική αρχή καταλογίζουν για το ότι, ενώ τον Μάρτιο του 2022 ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε ενώπιον τους ότι θα προσληφθούν 166 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης για το έτος 2022-2023, σήμερα καταγράφεται υπαναχώρηση με τη δικαιολογία ότι δεν ισχύουν πλέον τα υγειονομικά πρωτόκολλα της πανδημίας.

Πίεση από τις δημοτικές παρατάξεις

Πίεση προς τη δημοτική αρχή ασκείται και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Μετά την «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», που εξέδωσε ανακοίνωση την Τετάρτη, πρωτοβουλία για να υποβληθεί αίτημα σύγκλησης του δημοτικού συμβουλίου, πήρε η δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη. Επιπλέον, σε δήλωσή της αναφέρει ότι το ΚΚΕ, αποδεχόμενο την αναφορά του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για το θέμα, την κατέθεσε στη Βουλή και θα αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου το θέμα να συζητηθεί και στο κοινοβούλιο.
Την άμεση σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου ζητά και η «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα», που προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, αναφέροντας ότι θα προτείνει τη λήψη απόφασης, που θα διατηρεί όλες τις θέσεις εργασίας και θα διεκδικεί επιπλέον προσλήψεις καθαριστριών με πλήρη και σταθερή εργασία, που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες όλων των σχολείων. «Οι φτηνές δικαιολογίες της δημοτικής αρχής δεν πείθουν κανέναν. Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων στέκεται με απόλυτη ανευθυνότητα απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Συνεχίζουμε στο πνεύμα του Μωυσή Ελισάφ

Δημήτρης Σιώτος