ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μετά τα δέντρα, έφυγαν και τα αγάλματα

Με ρυθμούς που προοιωνίζονται τη γρήγορη αποπεράτωση του έργου, εξελίσσονται από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας οι εργασίες για την κατασκευή του ισόπεδου κυκλικού κόμβου στη συμβολή της Λεωφόρου Δωδώνης με τις οδούς Ναπολέοντος Ζέρβα, Πυρσινέλλα, Κωνσταντίνου Ελευθερωτή και Σπυρίδωνος Σπύρου, στο ύψος του Δικαστικού Μεγάρου.

Μετά τα δένδρα, τους φωτεινούς σηματοδότες και τους στύλους ηλεκτροφωτισμού, σήμερα απομακρύνθηκαν και το άγαλμα της Ολυμπιάδας με τον μικρό Μεγάλο Αλέξανδρο, το οποίο είχε τοποθετηθεί επί δημαρχίας Ν. Γκόντα και αποτελούσε δωρεά του ομογενή Μιχάλη Σέρβου, καθώς και η προτομή του Γεωργίου Μυλωνά, που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την οποία φιλοτέχνησε ο Θ. Παπαγιάννης για λογαριασμό του Δήμου Ιωαννιτών και βρισκόταν στο μικρό πάρκο από το 2019. Και το άγαλμα και η προτομή αποθηκεύτηκαν, και μάλλον το επόμενο διάστημα το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη τους, καθώς μάλλον δε θα πάρουν θέση στον κυκλικό κόμβο.
Οι εργασίες είναι πυρετώδεις, καθώς ο συγκεκριμένος κόμβος θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν η πόλη επιστρέψει σε καθημερινούς ρυθμούς με την έναρξη των σχολείων. Αυτό έχει τονιστεί και στον ανάδοχο από την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης, δείχνοντας από τη μεριά του να έχει κατανοήσει πώς δεν μπορεί οι εργασίες να τραβήξουν σε μάκρος, καθώς θα επικρατήσει «έμφραγμα» στο κέντρο της πόλης.
Ήδη αυτές τις μέρες, παρά το ότι αρκετοί απουσιάζουν σε θερινές διακοπές, η κίνηση στο κέντρο είναι δύσκολη, καθώς τα οχήματα κάνουν παράκαμψη για να συνεχίσουν στην άνοδο της Δωδώνης, η στροφή από την κάθοδο της Δωδώνης προς την Πυρσινέλλα έχει απαγορευτεί, ενώ γενικότερα έχει μειωθεί ο διαθέσιμος χώρος για τα οχήματα. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τα έργα για την ανακατασκευή των πεζοδρομίων στην οδό Πυρσινέλλα, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.
Ο κόμβος μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο θα έχει διάμετρο κυκλικής νησίδας 22 μέτρα και εξωτερική́ 44 μέτρα, με πλάτος οδοστρώματος 8,50 μέτρα και πλακοστρωμένο δακτυλίδι της κυκλικής νησίδας. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.

Σχετικά άρθρα

Κυκλικοί κόμβοι: Έρχεται η σειρά της περιφερειακής οδού

Προκάλεσε αντιδράσεις η κοπή των δέντρων

Αποστόλης Τζελέτας

Τρεις νέοι κυκλικοί κόμβοι για βελτίωση της οδικής ασφάλειας