ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Εξοικονομώ 2021» – Δημιουργούν υποψίες οι υψηλές βαθμολογίες στην Π.Ε. Ιωαννίνων

Σαφείς υπόνοιες για αλλοίωση της διαδικασίας ένταξης κτιρίων στις ευνοϊκές διατάξεις του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», με την υποβολή ψευδών πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης, αφήνει το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωνσταντίνο Σκρέκα.

Αν και με τον τρόπο που είναι γραμμένη η επιστολή, η οποία κοινοποιείται στον πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό και στα περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ, είναι σαφής η προσπάθεια να μην παρουσιαστεί το θέμα ως σκάνδαλο, είναι ξεκάθαρο ότι διαπιστώνονται καταστάσεις, οι οποίες δεν μπορεί να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και ως γνωστόν, συνήθως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.
Το ΤΕΕ/ΤΗ έγινε αποδέκτης οχλήσεων μελών του, τα οποία ανέφεραν ότι παρατηρούνται πολύ υψηλές βαθμολογίες στην τελική αξιολόγηση ένταξης στις ευνοϊκές διατάξεις του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, κάτι που δημιούργησε πολλές απορίες για το ενεργειακό αποτύπωμα των κτιρίων στην περιοχή μας. «Συγκεκριμένα, με βάση τον οδηγό του Προγράμματος, ο οποίος ορίζει με απόλυτη αξιοκρατία την τελική μοριοδότηση, παρατηρήθηκαν πολύ υψηλές βαθμολογίες στον συντελεστή Κ1, βαθμολογίες οι οποίες πλησίαζαν ή ήταν στο απόλυτο. Από τις 1003 δηλώσεις που έχουν ενταχθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, στις κατηγορίες 2 έως 5 το 98% αυτών έχουν βαθμολογία μεγαλύτερη του 80, ενώ ακόμη και στις μισές του συνόλου των δηλώσεων, εκ των οποίων αρκετές είναι επιλαχούσες, το 95% αυτών έχουν βαθμολογία μεγαλύτερη του 80. Με βάση τον τύπο υπολογισμού της μοριοδότησης, ο συντελεστής Κ1 δίνει το 50% της βαθμολογίας. Κατά συνέπεια όλες οι αιτήσεις στις οποίες ο παραπάνω συντελεστής είναι στο 100 ή το πλησιάζει, η βαθμολογία του κτηρίου ξεκινάει από τη βάση του 50», αναφέρει στην επιστολή του το ΤΕΕ/ΤΗ, χαρακτηρίζοντας μη αναμενόμενο για την περιοχή μας, η οποία είναι γνωστή για τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, την περίοδο τουλάχιστον του χειμώνα, τα κτίρια να είναι τόσο χαμηλής ενεργειακής απόδοσης. Από τη στιγμή, μάλιστα, που ο κλάδος των μηχανικών στην περιοχή, όλα τα προηγούμενα χρόνια, κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες για να αφυπνίσει τους κατοίκους να μειώσουν τις ενεργειακές απώλειες των κατοικιών τους.
Ουσιαστικά αυτό που καταγγέλλεται και λέει με πιο τεχνικούς όρους το ΤΕΕ/ΤΗ, είναι πως προκύπτει πολύ υψηλή βαθμολογία για κτήρια κατασκευής των τελευταίων δεκαετιών έναντι κατοικιών, που κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Και για να συμβεί αυτό, εκδόθηκαν πιστοποιητικά με την κατώτατη ενεργειακή απόδοση, κάτι που ισοδυναμεί με τη μη ύπαρξη θέρμανσης! Κάτι, βέβαια, που δεν είναι δυνατόν να ισχύει και μάλιστα σε τέτοιο αριθμό κατοικιών, από τη στιγμή που μιλάμε για τα Γιάννενα και όχι για τη Ρόδο και την Κρήτη.

Ζητά δειγματοληπτικούς ελέγχους

Το ΤΕΕ/ΤΗ, στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρός του Γιάννης Τσίγκρος, ξεκαθαρίζει ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στην αξιοκρατία της μοριοδότησης του προγράμματος, καθώς, άλλωστε, έγινε μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία δύο χρόνια να βρεθεί ένα σύστημα καλύτερο από το προηγούμενο, που ευνοούσε το… ρεκόρ ταχύτητας στην υποβολή αιτήσεων και άφηνε πολλά περιθώρια αμφισβήτησης.
Η μομφή, ουσιαστικά, στρέφεται κατά όσων φαίνεται να βρήκαν τρόπο να αυξήσουν τα μόρια των αιτήσεών τους, δηλώνοντας ψευδή στοιχεία. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να ελεγχθεί στη δεδομένη όμως χρονική στιγμή.
«Θα ζητήσουμε, αν αυτό είναι εφικτό, να διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που αφορούν το “Εξοικονομώ 2021”, σε μεγαλύτερη συχνότητα απ’ ό,τι τυχόν προβλέπεται, ώστε να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια, η πραγματική κατάσταση των ακινήτων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Πλέον αυτού, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και ωφέλιμο να μπορούσαμε να έχουμε ανωνυμοποιημένα στοιχεία, που αφορούν το κτηριακό απόθεμα της περιοχής ευθύνης μας, στοιχεία τα οποία θα προέρχονται από τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που έχουν μέχρι τώρα εκδοθεί (πχ, ΠΕΑ ανά οικοδομική άδεια, έτος αδείας, ενεργειακή κατάταξη κ.λπ.). Το παραπάνω αίτημα, όπως είναι φανερό, μπορεί να διενεργηθεί μόνο σε αυτήν την περίοδο και πριν αρχίσουν οι εργασίες επεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών. Για τον παραπάνω λόγο θα ζητούσαμε όποιες ενέργειες κρίνετε απαραίτητες, για την επίλυση των αποριών των συναδέλφων μας, να διενεργηθούν άμεσα», σημειώνει το ΤΕΕ/ΤΗ.

«Εξοικονομώ 2021»Και αίτημα για αναμόρφωση του προϋπολογισμού

Παράλληλα, το ΤΕΕ/ΤΗ επισημαίνει στην επιστολή του προς τον κ. Σκρέκα ότι χρήζει αναμόρφωσης ο προϋπολογισμός, με τη διανομή περισσότερων κονδυλίων στις Περιφερειακές Ενότητες των Ιωαννίνων και της Άρτας, οι οποίες σημειώνουν χαμηλά ποσοστά ένταξης, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από τον αριθμό των δηλώσεων, καθώς και το ποσοστό των δηλώσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021».
Τέλος. Το ΤΕΕ/ΤΗ δηλώνει ότι θα είναι παρών για οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί από το Υπουργείο, «ώστε να ξεδιαλυθούν οι οποιεσδήποτε απορίες και αμφιβολίες υπάρχουν, για την ταχύτερη εκτέλεση και τη δικαιότερη αναπροσαρμογή των πόρων του προγράμματος, κάτι που θα συμβάλλει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, βελτιώνοντας αισθητά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Σχετικά άρθρα

Ψήφο συνέχειας ζητούν ΔΚΜ και Ι. Τσίγκρος

Με νέο επικεφαλής στις εκλογές του ΤΕΕ/ΤΗ η Δ.Ε.Σ.ΜΗ.

Συντάσσεται με τους Δήμους για την πυροπροστασία το ΤΕΕ/ΤΗ