ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αναδείχθηκαν καλές πρακτικές για την αξιοποίηση των ΑΠΕ

Τον «δρόμο» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δείχνουν η τοπική αυτοδιοίκηση, που προχωρά στην ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής, που έχουν ήδη προχωρήσει στη δημιουργία υποδομών για την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτό αναδείχθηκε στην ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσαν την Κυριακή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας Εύξεινη Πόλη με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», στον αύλειο χώρο πολιτιστικού κέντρου «Δ. Χατζής».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την πολύτιμη συμβολή των επιχειρήσεων «Βίκος», «Πίνδος» και «Φάρμα Νάκης», οι οποίες πρωτοπορούν στην παραγωγή ενέργειας με μηδενική επιβάρυνση για το περιβάλλον, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Local4Green+, στο οποίο συμμετέχει ενεργά ο Δήμος Ιωαννιτών τους τελευταίους 16 μήνες. Το έργο Local4Green+ χρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ κατά 85% μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος InterregMed και από εθνικούς πόρους κατά 15% μέσω του ΠΔΕ.
Η εκδήλωση είχε στόχο να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης με τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες επενδύουν σε καθαρές μορφές ενέργειας, προστατεύοντας το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο γενικός διευθυντής του ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη Γιώργος Παππούς, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου έκανε ιδιαίτερη μνεία στους στόχους της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και την επιτακτική ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμη οι δήμαρχοι Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ενώ το παρών έδωσαν ακόμη ο τ. συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Β. Μιχελάκης, οι δήμαρχοι Σουλίου Γ. Καραγιάννης και Φιλιατών Σπ. Παππάς, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βορείων Τζουμέρκων Γ. Λάμπρος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Γ. Τσίγκρος και άλλα στελέχη της αυτοδιοίκησης.
Ακολούθησε πάνελ συζήτησης μεταξύ του αντιδημάρχου Πρωτογενούς Τομέα, Προστασίας Περιβάλλοντος, Λίμνης και Περιφερειακής Ανάπτυξης Δ. Ιωαννιτών Βασίλη Βλέτσα, του γενικού διευθυντή εργοστασίων της «Βίκος» Μιχάλη Παπασταύρου, του προέδρου του ΑΠΣΙ «Πίνδος» Ανδρέα Δημητρίου και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας «Φάρμα Νάκης» Ερμή Νάκη. Το πάνελ συζήτησε για τη σημασία που έχει η στροφή των επιχειρήσεων σε φιλικές μορφές ενέργειας για το περιβάλλον, καθώς και τον υπερτοπικό χαρακτήρα αυτών των επενδύσεων. Επιπλέον, αναφορά έγινε και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις τους σε καθαρές μορφές ενέργειας.
Το πάνελ συντόνισε ο μηχανολόγος μηχανικός ειδικός σε θέματα ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου Local4Green Plus για την Ελλάδα Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν δραστηριότητες STEAM ρομποτικής για μαθητές δημοτικού με θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από την STEAM Education Ήπειρος, καθώς και δραστηριότητες εικαστικών από τα ΚΔΑΠ του Δήμου Ιωαννιτών.