ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θολό τοπίο για την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου

«Κόλλησε» πριν καν ξεκινήσει το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κλειστού κολυμβητηρίου Ιωαννίνων, με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να αφήνει αναπάντητα τα ερωτήματα για το αν και πότε θα υλοποιηθεί το έργο, που αποτελεί μια αναγκαιότητα για τη μείωση του κόστους λειτουργίας και, κατ’ επέκταση, για τη βιωσιμότητα της εγκατάστασης.

Ο ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού πριν από έναν χρόνο περίπου, ωστόσο, η σύμβαση δεν έχει υπογραφεί, με τον ανάδοχο να διεκδικεί αναθεώρηση των τιμολογίων, με δεδομένη τη μεγάλη αύξηση στα υλικά κατασκευών που σημειώθηκε κατά το διάστημα που μεσολάβησε.

Εκτιμάται πως η διαφορά ανέρχεται στις 400.000 ευρώ περίπου, που θα πρέπει να διατεθούν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, προκειμένου να γίνει το έργο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση μάλλον παραπέμπεται στις καλένδες ή τουλάχιστον θα απαιτηθεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός και να προκύψει νέος ανάδοχος. Αυτό θα απαιτηθεί αν υπάρξει οριστική ρήξη με τον ανάδοχο, αφού οι επόμενοι δύο μειοδότες είχαν κηρυχθεί έκπτωτοι.

Από τις τοπικές αρχές και κυρίως τη διοίκηση του ΠΕΑΚΙ, ασκείται πίεση προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, αφού όλοι γνωρίζουν πως το ενεργειακό κόστος τα προηγούμενα χρόνια, πόσω μάλλον με τις σημερινές τιμές, απειλεί τη βιωσιμότητα του Κολυμβητηρίου.

Αυτή τη στιγμή το Κολυμβητήριο λειτουργεί κανονικά και θα λειτουργεί έως τις 31 Ιουλίου, όπως τόνισε ο πρόεδρος της 6ης Περιφερειακής Επιτροπής της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Ηλίας Σπυριούνης, σημειώνοντας πως από τη νέα χρονιά οι ιθύνοντες θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις.

«Δυστυχώς ξεκινά δύσκολα η νέα χρονιά. Αν το έργο της αναβάθμισης είχε προχωρήσει στην περίοδο πανδημίας, θα ήταν καλά τα πράγματα. Δεν ξέρω πότε και αν θα ξαναπάρει εμπρός. Σημασία έχει ότι το κολυμβητήριο Ιωαννίνων δεν πρέπει να κλείσει, ούτε να υποβαθμιστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως είναι το μοναδικό κολυμβητήριο της Ηπείρου και πρόκειται να φιλοξενήσει σειρά αγώνων και πρωταθλημάτων της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι οι αγώνες στην Πτολεμαΐδα, το μοναδικό άλλο κλειστό κολυμβητήριο προδιαγραφών στην περιοχή της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, που υπάρχει ως εναλλακτική.

Ο κ. Σπυριούνης χαρακτήρισε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης ως «γεφύρι της Άρτας», που διατηρεί σε «ομηρία» αθλητές και σωματεία, ενώ τόνισε πως δεν πρέπει να χαθεί μια προσπάθεια ετών για την ανάδειξη του αθλήματος και τα οφέλη που προκύπτουν από τη διοργάνωση αγώνων.

 

Κλειστά χαρτιά από τη ΓΓΑ

Η κατάσταση «ομηρίας» ενισχύεται, πάντως, και από τη στάση της πολιτικής ηγεσίας, καθώς παρατηρείται μια ανεξήγητη κωλυσιεργία στη λήψη αποφάσεων, είτε στην κατεύθυνση ικανοποίησης των οικονομικών απαιτήσεων του αναδόχου, είτε στην ακύρωση του διαγωνισμού και στην επαναπροκήρυξή του.

Και μάλιστα σε μια περίοδο που το ενεργειακό κόστος είναι αυξημένο, κάτι που σημαίνει πως αν δεν ξεκινήσει άμεσα το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης, θα πρέπει να δαπανηθεί για τη νέα χρονιά ένα ποσό τουλάχιστον 250.000 ευρώ για πετρέλαιο για τις ανάγκες του κολυμβητηρίου. Όσα ακριβώς ζητά το ΠΕΑΚΙ από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να συνεισφέρει, καθώς εμφανίζεται διατεθειμένο να βάλει από τον προϋπολογισμό τους το υπόλοιπο ποσό (150.000 ευρώ περίπου). Προϋπολογισμός, που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει εκταμιευθεί ακόμη.

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, έχει καλλιεργηθεί μια έντονη φημολογία ότι ο ανάδοχος δε θέλει να εκτελέσει το έργο, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την εκτόξευση του κόστους των υλικών, κάτι στο οποίο συντείνει και το γεγονός της μη εγκατάστασής του τον Σεπτέμβριο, όταν ακόμη δεν είχε προκύψει το πρόβλημα των ανατιμήσεων στον βαθμό που παρουσιάζεται σήμερα.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Γιάννενα, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ρωτήθηκε σχετικά με την τύχη του έργου, ωστόσο, περιορίστηκε να πει «κάθε πράγμα στην ώρα του…». Βέβαια, η ώρα του κλειστού κολυμβητηρίου Ιωαννίνων έχει ήδη καθυστερήσει, με τη φράση του κ. Αυγενάκη να ακούγεται τουλάχιστον ως εμπαιγμός, όταν την ίδια ώρα παρουσιάζει μετά βαΐων και κλάδων τις μελέτες των έργων για την πλήρη «Αναβάθμιση του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων – Κολυμβητηρίου Νέας Χώρας» προϋπολογισμού 7,52 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

 

Ανάγκη για δεύτερο δημόσιο κολυμβητήριο

Αίτημα που αρχίζει να ωριμάζει τα τελευταία χρόνια, αποτελεί η ανέγερση νέου Κολυμβητηρίου, διεθνών προδιαγραφών, που θα μπορεί να προσελκύσει και μεγάλες διοργανώσεις, αφού είναι πασιφανές πως μια πόλη σαν τα Γιάννενα δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από ένα μόνο δημόσιο κολυμβητήριο.

Σε κάθε περίπτωση και για όλα τα θέματα που αφορούν την κολύμβηση, η Κολυμβητική Ομοσπονδία, μέσω της «αποκέντρωσης» που ξεκίνησε με στόχο την ανάπτυξη του αθλήματος, βρίσκεται κοντά στους φορείς προκειμένου να εκφράσει τη θέση τους. Παράλληλα, ενισχύει δράσεις για την επιμόρφωση προπονητών και την παρακολούθηση των ταλέντων που υπάρχουν ώστε όλοι οι αθλητές να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, με τις υποδομές βέβαια να παίζουν πρωταρχικό ρόλο.

Σχετικά άρθρα

Ημερίδα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις

Αγρότες από επιλογή ο στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Στα Γιάννενα αύριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκης