ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Έργα εκατομμυρίων ευρώ χωρίς σχεδιασμό, διαβούλευση και μελέτες»

Απουσία σχεδιασμού, διαβούλευσης και μελετών για έργα εκατομμυρίων ευρώ διαπιστώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στην υπόθεση του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και του πρώην κλειστού ξιφασκίας, κάνοντας λόγο για μια προχειρότητα άνευ προηγουμένου από την πλευρά της περιφερειακής αρχής.

Σχετικά με το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, η Ν.Ε. Ιωαννίνων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία δημόσια διαβούλευση και δεν υπήρξε η επιστημονική προσέγγιση που απαιτεί ένα τόσο σημαντικό έργο για τον τόπο και τους νέους ανθρώπους. «Το πάρκο, σύμφωνα με την περιφερειακή αρχή, σχεδιάζεται για δύο μεγάλες εταιρίες. Αυτό από μόνο του θέτει περιορισμούς στην πρόσβαση άλλων επιχειρήσεων και συνεργατικών σχημάτων. Φαίνεται ότι απουσιάζουν από τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της περιφερειακής αρχής οι έννοιες της ισότιμης πρόσβασης των τοπικών επιχειρήσεων και συνεργατικών ομάδων σε ένα δημόσιο τεχνολογικό πάρκο», επισημαίνει.
Σε ό,τι αφορά το πρώην κλειστό ξιφασκίας, τονίζει ότι η περιφερειακή αρχή έχει ξεπεράσει κάθε όριο προχειρότητας, καθώς πληρώνονται ήδη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τα υλικά της σιδηροκατασκευής χωρίς καμία μελέτη, χωρίς κανέναν προϋπολογισμό και συζήτηση-έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται από το διοικητικό συμβούλιο του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ηπείρου. «Επιπλέον είναι αδιευκρίνιστο ακόμη το τελικό κόστος και το τι θα προκύψει ως τελική κατασκευή μιας και δεν είναι αποτυπωμένο σε επίσημα έγγραφα και σχέδια. Πιθανότατα το συνολικό κόστος να είναι αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και να πλησιάζει το κόστος της κατασκευής ενός νέου και σύγχρονου κλειστού, του οποίου η κατασκευή είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει, δηλώνοντας ότι παραμένει σταθερή η θέση για τη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου μεγάλου κλειστού γυμναστηρίου, για την εξυπηρέτηση των αναγκών όλων των ατομικών και ομαδικών αθλημάτων κλειστού χώρου, αλλά και μικρών κλειστών αθλητικών χώρων, καθώς και η βελτίωση-δημιουργία νέων σχολικών γυμναστηρίων.
«Και για τα δύο παραπάνω έργα όχι μόνο αγνοούνται επιδεικτικά και δεν λαμβάνονται υπόψιν οι βασικές αρχές του σχεδιασμού, της εκπόνησης μελετών και προϋπολογισμού, που πρέπει να διέπουν την υλοποίηση έργων δημοσίου συμφέροντος, αλλά επιπλέον δε λαμβάνονται υπόψιν οι σύγχρονες ανάγκες για αθλητικές και ανοιχτές τεχνολογικές υποδομές στον τόπο μας. Και πώς να ληφθούν ,αφού δεν έχουν συζητηθεί και αποτυπωθεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο και μεθοδολογία», συνεχίζει η Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών και την κυβέρνηση, τους αρμόδιους υπουργούς και τους τοπικούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στους οποίους χρεώνει ότι αγνοούν τον ρόλο και την ευθύνη τους στα τοπικά ζητήματα.

Σχετικά άρθρα

«Show me the money» λέει η Περιφέρεια στη «ΓΕΡΑΞ ΙΚΕ»

Υπηρεσιακή διαβεβαίωση χωρίς πολιτική ισχυροποίηση

Αποστόλης Τζελέτας

Πάρκο Τεχνολογίας: Από το Ταμείο Ανάκαμψης σε αναζήτηση ιδιώτη