ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

TrackMyHealth – Επόμενο βήμα η εμπορική αξιοποίηση

Με μια ημερίδα ενημέρωσης ολοκληρώθηκε το ερευνητικό έργο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποστήριξης ηλικιωμένων, ατόμων με προβλήματα υγείας και μοναχικών εργαζομένων με την αξιοποίηση Φορέσιμων Συσκευών και Αλγορίθμων Μηχανικής Μάθησης TrackMyHealth», το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Στο εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχουν το Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η εταιρεία πληροφορικής Terracom Α.Ε. και η εταιρεία PLAN Α.Ε., αμφότερες από τα Γιάννενα.
Στο πλαίσιο του έργου TrackMyHealth, πραγματοποιήθηκε έρευνα και ανάπτυξη προηγμένων μεθοδολογιών για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης ηλικιωμένων με τη χρήση κινητών συσκευών. Σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε μια προηγμένη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία αξιοποιεί σήματα από αισθητήρες και πραγματοποιεί αυτοματοποιημένα αισθητηριακό/κινητικό έλεγχο, προκειμένου να ανιχνεύσει κινδύνους και κρίσιμες καταστάσεις για την υγεία όσων παρακολουθεί. Επιπρόσθετα, παρέχει αποτελεσματική υποστήριξη σε πραγματικό χρόνο μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας.
Με την ολοκλήρωση του TrackMyHealth, επιτεύχθηκαν οι στόχοι του έργου, που ήταν η έρευνα, σχεδίαση, ανάπτυξη και δημιουργία μιας ολοκληρωμένης μεθοδολογίας και της αντίστοιχης πλατφόρμας, που παρέχει υποστήριξη και παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο σχετικά με την υγεία τους, είτε γιατί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είτε λόγω του απομακρυσμένου περιβάλλοντος εργασίας τους. Μέσω της παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης και αναγνώρισης της δραστηριότητας ενός ατόμου με τη χρήση κινητού τηλεφώνου και ειδικά σχεδιασμένων φορέσιμων συσκευών, πραγματοποιείται αυτοματοποιημένη αξιολόγηση και ενημερώνει αυτοματοποιημένα κατάλληλο ιατρικό προσωπικό για θέματα ιατρικής παρέμβασης.
Μια σύντομη εισαγωγή στη φιλοσοφία του έργου και τη χρησιμότητά του, λαμβάνοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ηπείρου, έκανε ο καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Χρυσόστομος Στύλιος, ενώ ο συνιδρυτής της εταιρείας Terracom Α.Ε. Στέλιος Γκούσκος εστίασε στις προοπτικές απασχόλησης που ανοίγονται για τους αποφοίτους του τμήματος.
Εκ μέρους της Terracom Α.Ε., ο Δημήτρης Μότσιος πραγματοποίησε επίδειξη της εφαρμογής κινητού τηλεφώνου που αναπτύχθηκε, ο Γεράσιμος Παπαϊωάννου περιέγραψε τη διαδικασία της τελικής επιλογής των αισθητήρων που χρησιμοποιήθηκαν και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, και η Θεοδώρα Ζούμπου, εκπροσωπώντας την εταιρεία Plan Α.Ε., παρουσίασε τα αποτελέσματα της πιλοτικής δράσης του έργου, όπου η εφαρμογή δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες.
Ο επίκουρος καθηγητής Πέτρος Καρβέλης, εκπροσωπώντας την ομάδα έρευνας και ανάπτυξης του ΕΓΕΠ, παρουσίασε διεξοδικά την πορεία υλοποίησης του μοντέλου μηχανικής μάθησης, ενώ, τέλος, η επίκουρη καθηγήτρια Βασιλική Λιάγκου επεσήμανε την σημασία της ασφάλειας σε ένα σύστημα δραστηριότητας χρήστη και των ζητημάτων ιδιωτικότητας, δεδομένης της διακίνησης προσωπικών δεδομένων και πώς αυτά έχουν αντιμετωπιστεί.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση, όπου το κοινό εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για το ίδιο το έργο, όσο και για τις δυνατότητες αξιοποίησης του παραγόμενου αποτελέσματος στο μέλλον.