ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«ΔΙΠΛΑ» σε αυτούς που το έχουν ανάγκη

Η ομάδα με τίτλο «ΔΙΠΛΑ» από το Γενικό Λύκειο Ελεούσας Ιωαννίνων «Κωνσταντίνος Ασώπιος» κατέλαβε την πρώτη θέση στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ιδεών Κοινωνικής Καινοτομίας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του British Council, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, με τίτλο «Skills Clubs: Δεξιότητες νέων για τον 21ο αιώνα».

Σχολικές ομάδες από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών, καταθέτοντας ευφάνταστες προτάσεις δράσεων, που στόχο τους έχουν να απαντήσουν σε ένα κοινωνικό ή περιβαλλοντικό πρόβλημα που απασχολεί την κοινότητά τους, εντός ή εκτός σχολείου. Πέντε από αυτές τις ομάδες προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού, διεκδικώντας το πολυπόθητο έπαθλο μπροστά από μία τριμελή κριτική επιτροπή που αξιολόγησε τις προτάσεις των μαθητών, με βάση τον ξεχωριστό κοινωνικό τους αντίκτυπο και την καινοτομία του πλάνου τους, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την περασμένη Δευτέρα.
Με ιδιαίτερο κέφι και ενθουσιασμό οι ομάδες παρουσίασαν τις ιδέες τους, και συνομίλησαν με την κριτική επιτροπή και τους προσκεκλημένους ομιλητές οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας τις δικές τους ιστορίες κοινωνικής καινοτομίας μέσα από τις δράσεις και τη δουλειά τους. Στο τέλος της βραδιάς, η κριτική επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, δίνοντας το πρώτο βραβείο στο ΓΕΛ Ελεούσας και στην ομάδα «ΔΙΠΛΑ», που προέκυψε από τα αρχικά των λέξεων Διεκδικούμε Ίση Πρόσβαση Λειτουργικότητα και Ασφάλεια.
Οι μαθητές του σχολείου Ιωάννης- Ελευθέριος Παπαγεωργίου, Σπυρίδων Παπαντωνίου, Δημοσθένης Σιέμος, Φίλιππος Τάσσης και Άγγελος Φάκας, με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον Δημήτρη Κονετά, παρουσίασαν την ιδέα τους για μία πόλη που θα είναι περισσότερο προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρία, υπογραμμίζοντας το μεγάλο πρόβλημα που επικρατεί γύρω τους και θέλοντας να ευαισθητοποιήσουν τις δημόσιες αρχές και τους συμπολίτες τους. Στην ουσία η ιδέα τους αφορά μία εφαρμογή, διαθέσιμη στα κινητά τηλέφωνα, που θα δίνει στους χρήστες –άτομα με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης- πληροφορίες σχετικά με την προσβασιμότητα των διαδρομών που επιλέγουν.
«Νιώσαμε ότι εκτός από την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει, μας άγγιξε το ότι αντιλήφθηκαν ότι αυτό που θέλουν να κάνουν, δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς την ωφελούμενη ομάδα. Νιώθουμε ότι αυτό το application μπορεί να υλοποιηθεί σε μικρή κλίμακα, στα Γιάννενα, από εσάς τους ίδιους, αύριο το πρωί. Και ελπίζουμε αυτή η νίκη σας να είναι το έναυσμα να καθίσετε και μαζί με τον Δήμο, με τους φίλους σας, με μια εταιρεία, να ξεκινήσετε να χαρτογραφείτε την πόλη σας και να γίνετε αυτό το παράδειγμα που θα θέλαμε να βλέπουμε γύρω μας από παιδιά της ηλικίας σας», τόνισε εκ μέρους της κριτικής επιτροπής η υπεύθυνη τομέα Youth, Skills and Communities του British Council Μαρία Νομικού.

Το βίντεο της εκδήλωσης καθώς και οι παρουσιάσεις των πέντε φιναλίστ είναι διαθέσιμα στη σελίδα του British Council στο facebook.