Επικαιρότητα

Αμηχανία και αναζήτηση διεξόδου

Έκδηλη αμηχανία έχει δημιουργήσει στα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία η ξεκάθαρη αλλοίωση του αποτελέσματος για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από την Ήπειρο, με τον επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργο Ζάψα να μένει εκτός, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει μια έστω λογικοφανής εξήγηση, που να μπορεί να διασκεδάσει τη γενικότερη αίσθηση περί άνωθεν επιλογής.

Οι παρασκηνιακές μεθοδεύσεις δεν είναι κάτι άγνωστο στα κόμματα, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε μια τόσο άγαρμπη παρέμβαση, που όσο κι αν επιχειρείται από ορισμένους να εξηγηθεί, αυτό μάλλον εκθέτει τους ίδιους ακόμη περισσότερο.

Η ανακοίνωση του αριθμού των ψήφων το βράδυ της Τετάρτης επιβεβαίωσε ότι ο Γιώργος Ζάψας προηγείται του Χρήστου Μαντά, άρα δεν επρόκειτο περί λανθασμένων πληροφοριών ως προς τη σταυροδοσία που είχε κυκλοφορήσει. Συνεπώς, επιβεβαιώθηκε και το σενάριο ότι ο Γ. Ζάψας «βαφτίστηκε» εκ των υστέρων μέλος της «Προοδευτικής Συμμαχίας», προκειμένου να αλλάξει η εξίσωση. Βέβαια, σε μία τέτοια περίπτωση, θα έπρεπε και πάλι ο Γ. Ζάψας να εξασφαλίζει την εκλογή του, καθώς μετά τον Χρήστο Γρίβα με 226 ψήφους είναι ο ίδιος με 225 και ο Θανάσης Οικονόμου, που εκλέγεται τελικά, έχει μόλις 76 ψήφους. Με απλά λόγια, και στη μία περίπτωση και στην άλλη θα έπρεπε ο Γ. Ζάψας να εκλεγεί.

Βέβαια, το ζήτημα είναι πως ποτέ μέχρι το πρωί της Τετάρτης, όταν αι άρχισαν να φτάνουν οι πρώτες πληροφορίες στα δημοσιογραφικά γραφεία, κανείς δεν είχε χρεώσει τον Γ. Ζάψα στην «Προοδευτική Συμμαχία». Από την ημέρα της κατάθεσης των υποψηφιοτήτων έως και την Τρίτη, όταν γραφόταν ότι υπάρχει ντέρμπι Ζάψα – Μαντά για μία θέση, κανείς δεν είπε ότι οι υπολογισμοί είναι λάθος και κακώς κατατάσσεται ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» στη γενική λίστα.

Μετά τα όσα έχουν συμβεί, από χθες ξεκίνησε μια προσπάθεια απόσεισης των ευθυνών, με στελέχη κοντά στον Χρ. Μαντά να προσπαθούν να πείσουν ότι κακώς χρεώνεται στον ίδιο η «εκπαραθύρωση» του Γ. Ζάψα από την Κεντρική Επιτροπή και όχι στον Θ. Οικονόμου. Ο οποίος, ωστόσο, δεν προκύπτει να μετρούσε ως «αντίπαλό» του τον Γ. Ζάψα και γι’ αυτό κινήθηκε μάλλον χαλαρά, γνωρίζοντας ότι έχει την εκλογή στο… τσεπάκι του.

Ο Γ. Ζάψας είναι πολύ πιθανό να υποβάλει ένσταση και δεν αποκλείεται και να δικαιωθεί, καθώς είναι μάλλον αδύνατον η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή να καταφέρει να ανακαλύψει έναν τρόπο, που να μπορεί να δικαιολογήσει πώς το 215 και το 76 είναι μεγαλύτερα του 225. Το ερώτημα είναι ποιος θα μείνει εκτός, αλλά και πώς θα δικαιολογηθεί αυτή η βάναυση αλλοίωση της βούλησης του εκλογικού σώματος.

Σχετικά άρθρα

Μ. Τζούφη – Σε… άλλον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δέσμευση

Είπε όσα δεν μπόρεσε στο περιφερειακό συμβούλιο

Γεωργία Χαλάτση

ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.: Σε δέκα εκλογικά κέντρα η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο

Αποστόλης Τζελέτας