ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανατροπή στις… καθυστερήσεις με παρασκηνιακές διαδικασίες

Με μία ανατροπή σε σχέση με το αποτέλεσμα που προέκυπτε από τον αριθμό των ψήφων των υποψηφίων από την Ήπειρο για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, συνοδεύτηκε η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σήμερα το απόγευμα.

Αν και οι πληροφορίες ήθελαν τον επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργο Ζάψα να εκλέγεται και τον πρώην βουλευτή Χρήστο Μαντά να μένει εκτός, τελικά συνέβη το αντίθετο. Το πώς και το γιατί, βέβαια, είναι κάτι που μένει να απαντηθεί, με δεδομένο πως ο Γ. Ζάψας φέρεται να έχει περισσότερους σταυρούς από τον Χρ. Μαντά, χωρίς κάποιος από τους δύο να ανήκει στις κατηγορίες για τις οποίες υπήρχε ποσόστωση, άρα να δικαιολογείται η ανατροπή.
Μάλιστα, ο Γιώργος Ζάψας είχε σπεύσει να ανακοινώσει ο ίδιος την εκλογή του από  νωρίς το μεσημέρι, έξι περίπου ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, γράφοντας χαρακτηριστικά σε σχετική ανάρτησή του στο facebook: «Ευχαριστώ τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, που με την ψήφο τους με εμπιστεύτηκαν να τους εκπροσωπήσω στο κορυφαίο συλλογικό καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, την Κεντρική Επιτροπή. Η δική μου εκλογή αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στην αυτοδιοίκηση. Οι 225 σφοι-σσες, από τους τέσσερις νομούς (ΠΕ), που με τίμησαν με την ψήφο τους επαναβεβαίωσαν την Κυριακή και την στήριξη τους στην περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», στα στελέχη και στους ανθρώπους της, την οποία συγκροτήσαμε το 2019 και έχω την τιμή να υπηρετώ ως επικεφαλής στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου».
Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρεται ότι η εκλογή των μελών έγινε «μετά την πλήρη ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων όλων των εκλογικών τμημάτων ανά την επικράτεια, με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα που έχει στη διάθεση της η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και εφαρμόζοντας τις ποσοστώσεις, που προβλέπει ο εκλογικός κανονισμός που εγκρίθηκε στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Μια αποδεκτή εξήγηση είναι ότι ο Γιώργος Ζάψας είχε λανθασμένες πληροφορίες ως προς τον αριθμό των δικών του ψήφων ή των ψήφων του Χρήστου Μαντά, κάτι, όμως, που στην παρούσα φάση δεν μπορεί να διασαφηνιστεί.
Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο σενάριο, που, αν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για μια καραμπινάτη αλλοίωση της βούλησης του εκλογικού σώματος και μάλιστα με τρόπο, που δε θα έχει προηγούμενο στα χρονικά της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανατροπή δεν προέρχεται από τον αριθμό των ψήφων, που συγκέντρωσε ο κάθε υποψήφιος, αλλά από το ότι –άγνωστο πώς- ο Γιώργος Ζάψας βαφτίστηκε υποψήφιος της «Προοδευτικής Συμμαχίας». Και αφού συνέβη αυτό, τον βγάζουν από τη γενική λίστα, τον εντάσσουν στο 20% και στη συνέχεια χρεώνουν στην «Προοδευτική Συμμαχία» το ότι επέλεξε άλλον υποψήφιο με μικρότερο αριθμό ψήφων από τον ίδιο και εν προκειμένω τον Θανάση Οικονόμου.
Το… μαγείρεμα των αποτελεσμάτων και το σχέδιο παράκαμψής του φαίνεται, πάντως, ότι ήταν σε γνώση του και για τον λόγο αυτό πληροφορίες τον θέλουν να είχε ήδη απευθυνθεί στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή λίγες ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ανήκει στην «Προοδευτική Συμμαχία». Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες τον θέλουν να προειδοποιεί ακόμη και με μηνύσεις οποιονδήποτε συνεχίζει αυτή τη συζήτηση και να μιλά εξ ονόματός του.
Η ανατροπή αυτή στα αποτελέσματα της Ηπείρου, η τριήμερη καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων και ο μη σαφής τρόπος για το πώς λειτούργησε τελικά η ποσόστωση του 20% για την Προοδευτική Συμμαχία έχουν δημιουργήσει, πάντως, μια γενική αίσθηση για «μαγείρεμα» της όλης διαδικασίας.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, από την Ήπειρο εκλέγονται οι βουλευτές Άρτας Όλγα Γεροβασίλη και Μερόπη Τζούφη, οι πρώην βουλευτές Βασίλης Τσίρκας, Γιάννης Στέφος, Χρήστος Μαντάς και Θανάσης Οικονόμου, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας και οι Αθηνά Ιωάννου, Λίλα- Αγλαΐα Σουλελέ και Αγλαϊα Νάτσικα.. Χρήστος Γρίβας και Θανάσης Οικονόμου προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία, χωρίς, ωστόσο, να είναι σαφές, αν αμφότεροι περιλαμβάνονται στο ποσοστό του 20%, με δεδομένο πως ο Χρ. Γρίβας ήταν στις πρώτες θέσεις της σταυροδοσίας.
Τυχόν ενστάσεις επί του εκλογικού αποτελέσματος μπορούν να κατατεθούν μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ώστε να μπορούν να συζητηθούν εντός δεκαήμερης προθεσμίας όπως ορίζεται από την Εγκύκλιο.

Σχετικά άρθρα

Μ. Τζούφη – Σε… άλλον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δέσμευση

Είπε όσα δεν μπόρεσε στο περιφερειακό συμβούλιο

Γεωργία Χαλάτση

ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.: Σε δέκα εκλογικά κέντρα η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο

Αποστόλης Τζελέτας