ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εν αναμονή του νέου «χάρτη» των ΑΕΙ και του αριθμού των εισακτέων

Αμέσως μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα στις 5 Μαΐου πρόκειται να βρεθεί στα Γιάννενα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να παραστεί στις εργασίες της Συνόδου των Πρυτάνεων, που θα διεξαχθούν στην πόλη, σε μια κομβική περίοδο για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Δεν αποκλείεται η κ. Κεραμέως να παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο της αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ αλλά και τις διατάξεις του νέου νόμου πλαισίου, με τις προτάσεις πάντως από την πλευρά των ιδρυμάτων για καταργήσεις ή και συγχωνεύσεις τμημάτων να έχουν κατατεθεί στης Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Χρονοδιάγραμμα μέχρι στιγμής για τον νέο «χάρτη» δεν υπάρχει, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν διαρροές από την πλευρά του Υπουργείου για ενίσχυση του αριθμού των εισακτέων στα περιφερειακά ΑΕΙ, έναντι των κεντρικών, δηλαδή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Η εκτίμηση πάντως του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη είναι ότι ούτε αυτή τη φορά το υπουργείο Παιδείας θα ακολουθήσει τις προτάσεις των ιδρυμάτων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων, όπως «είθισται» εδώ και δεκαετίες. Οι προτάσεις, πάντως, των Ιδρυμάτων θα κατατεθούν τη Μεγάλη Τετάρτη στο υπουργείο.
«Τα τελευταία 20 χρόνια, ποτέ δεν ακολουθήθηκαν οι προτάσεις των ΑΕΙ, το υπουργείο ακολουθεί άλλη πολιτική. Αυτό δημιουργεί προβλήματα και εντάσεις, γιατί ο αριθμός των φοιτητών σε τμήματα με ελάχιστο προσωπικό, είναι δυσανάλογα μεγάλος. Πρόβλημα υπήρχε και με τις μεταγραφές, που διπλασίαζε τον αριθμό, ειδικά στα κεντρικά πανεπιστήμια. Αυτά όλα πρέπει να μπουν σε μια τάξη», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.
Αναφορικά με τις διαρροές για αύξηση των εισακτέων στα περιφερειακά ΑΕΙ, εκτίμησε ότι και πάλι δε θα ακολουθηθούν οι προτάσεις των Τμημάτων, αλλά το υπουργείο θα ακολουθήσει μια άλλη πολιτική, προσπαθώντας να θεραπεύσει προβλήματα που δημιουργεί η Ειδική Βάση Εισαγωγής.

Σχετικά άρθρα

Τρ. Αλμπάνης: «Συνεχίζουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή για την κοινωνία»

Προγραμματικές δεσμεύσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ηπειρωτικός Αγών

Τρ. Αλμπάνης: «Μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να φέρει κοινωνική δικαιοσύνη»