ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κατέβαλαν κόπο και χρόνο χωρίς αντίκρισμα

Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να προσληφθούν ως γεωπόνοι, αλλά ούτε να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα, βρίσκονται 55 περίπου απόφοιτοι της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι ξεκίνησαν τις σπουδές τους στο αντίστοιχο τμήμα του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου.

Με επιστολή τους προς το υπουργείο Παιδείας αλλά και τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου, οι απόφοιτοι ζητούν να ληφθεί μέριμνα για την επίλυση του προβλήματος και την άρση της αδικίας αυτής.
Το 2018, με την «ανωτατοποίηση» του ΤΕΙ, δημιουργήθηκε η Γεωπονική Σχολή, με τμήματα Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής κ.λπ. Οι εγγραμμένοι φοιτητές του τμήματος του ΤΕΙ είχαν τη δυνατότητα είτε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στα τέσσερα έτη σπουδών και να λάβουν το πτυχίο του πρώην Α.Τ.Ε.Ι., με τα περιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους για ένα επιπλέον έτος, με 30 επιπλέον μαθήματα, θεωρητικά και εργαστηριακά, ώστε να αποκτήσουν το επίπεδο προσόντων που απαιτεί η Γεωπονική Επιστήμη πενταετούς Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι.).
Όσοι κατέβαλαν κόπο και χρόνο προκειμένου να λάβουν πτυχίο ΑΕΙ, ωστόσο, «με λύπη, αγανάκτηση και απογοήτευση», όπως αναφέρουν, διαπίστωσαν πως δεν έχουν οριστεί νομοθετικά τα πλήρη και ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα, που δικαιούνται ως απόφοιτοι Α.Ε.Ι. της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από το οποίο ήδη κάποιοι έχουμε καταστεί πτυχιούχοι.
«Συνιστά δε τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι δεν έχουμε ούτε τα δικαιώματα του Α.Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, αφού είχαμε προτιμήσει να μην περατώσουμε τις σπουδές μας στα τέσσερα χρόνια και να λάβουμε πτυχίο Α.Τ.Ε.Ι., αλλά επιλέξαμε ενθουσιωδώς και φιλοτίμως να συνεχίσουμε την επίπονη, απαιτητική και εντατική μελέτη του πέμπτου έτους, ώστε επιτέλους να λάβουμε ένα ισότιμο των άλλων Σχολών πανεπιστημιακό πτυχίο (Π.Ε.), όπως υπαγορεύει η κοινή λογική και ορίζει η γενικώς κρατούσα σχετική νομοθεσία, η οποία, μεταξύ άλλων, ακολουθεί κυρίως τις θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές, της ισότητας, της χρηστής διοίκησης, της αναλογικότητας και της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη διοίκηση και το κράτος, το οποίο εν προκειμένω δεν δικαιούται να φενακίζει, ούτε να αδιαφορεί, αλλά, καλύπτοντας κάθε τυχόν νομικό κενό, οφείλει, ως ευνομούμενο κράτος δικαίου, να εκχωρήσει και να κατοχυρώσει αυτοβούλως και αμέσως τα πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία δικαιούμαστε ως ήδη πτυχιούχοι της Γεωπονικής Σχολής Ιωαννίνων», σημειώνουν και καλούν για μια διάταξη νόμου, που θα απαλλάξει τους ίδιους από έξοδα και χρόνο για προσφυγές στα δικαστήρια, όπου εκφράζουν τη βεβαιότητα πως θα δικαιωθούν.
«Άλλωστε, δεν περιποιεί τιμή στην ελληνική πολιτεία να διστάζει, ενώπιον οιωνδήποτε σκοπιμοτήτων ή να παλινωδεί και να ολιγωρεί απέναντι σε ένα ζήτημα, το οποίο αυτονόητα θα έπρεπε ήδη να έχει λυθεί, αφού δεν νοούνται πανεπιστημιακοί τίτλοι, του ιδίου χρόνου σπουδών, με την ίδια ακριβώς ειδικότητα, εν προκειμένω του Γεωπόνου (Π.Ε.), να μην έχουν ισοτίμως πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα», τονίζουν στην επιστολή τους.

Σχετικά άρθρα

Έφερε αποτέλεσμα η συντονισμένη πίεση

Πίεση στην κυβέρνηση για επαγγελματικά δικαιώματα της Γεωπονικής

Λαμβάνουν πτυχία χωρίς αντίκρισμα

Γεωργία Χαλάτση