ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

8,8 εκ. ευρώ για ηλιακή ξήρανση της λυματολάσπης διεκδικεί η ΔΕΥΑΙ

Μια νέα πρόταση, με στόχο την αξιοποίηση της παραγόμενης λυματολάσπης, κατέθεσε στο Ταμείο Ανάκαμψης η ΔΕΥΑΙ, μετά την αποδοχή του αιτήματος υποβολής από το διοικητικό συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Πρόκειται για μια πρόταση ύψους 8,8 εκατ. ευρώ, η οποία θεωρείται ώριμη, καθώς διαθέτει τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και, ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, στόχος είναι να γίνεται ηλιακή ξήρανση της λυματολάσπης σε μια ειδική γυάλινη κατασκευή, σαν θερμοκήπιο, που θα κατασκευαστεί στους χώρους του βιολογικού καθαρισμού. Μάλιστα, θα απαιτείται η ελάχιστη εμπλοκή των υπαλλήλων, καθώς θα είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα, με το τελικό προϊόν να είναι εδαφοβελτιωτικό, εντάσσεται δηλαδή σε όλους τους «κανόνες» της κυκλικής οικονομίας, και υπάρχουν σκέψεις για διάθεσή του είτε δωρεάν είτε έναντι πολύ μικρού αντιτίμου στους καλλιεργητές της περιοχή, εφόσον κριθεί κατάλληλο για τις επιμέρους καλλιέργειες.
«Στόχος είναι να δημιουργήσουμε εγκαταστάσεις τέτοιες, ώστε να μπορούμε μόνοι μας να εκμεταλλευόμαστε τη λυματολάσπη που προκύπτει από την πόλη των Ιωαννίνων. Σήμερα η λυματολάσπη διαχειρίζεται από ανάδοχο, πληρώνουν δηλαδή οι πολίτες για να γίνεται η αποκομιδή. Πρόκειται και για μια ξεπερασμένη πρακτική, τώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση βαδίζουμε σε νέες τεχνολογίες», σημείωσε ο κ. Μπαρτζώκας και πρόσθεσε πως το κόστος, εφόσον υλοποιηθεί η φιλόδοξη αυτή πρόταση, θα είναι πολύ μικρότερο από το κόστος που σήμερα απαιτείται για τη διαχείριση της καθημερινά παραγόμενης λυματολάσπης. «Είναι μια νέα και σύγχρονη πρόταση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα εγκριθεί, θα ανοίξει νέες προοπτικές για τη ΔΕΥΑΙ», τόνισε.

Μισές απαντήσεις για τις υπερωρίες

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ αναφέρθηκε και στο θέμα της πρόβλεψη ποσού ύψους άνω των 400.000 ευρώ για υπερωριακή αποζημίωση στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΙ, που ήρθε ως υπηρεσιακή εισήγηση στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκα, κατά τη συνεδρίαση διαπιστώθηκε πως χρειάζεται βελτίωση η εισήγηση, καθώς προέβλεπε οριζόντια υπερωριακή απασχόληση, ανεξαρτήτως ειδικότητας του υπαλλήλου. Όπως υποστήριξε, ο ίδιος ζήτησε να εξεταστεί κατ’ άτομο, ανάλογα με τις αρμοδιότητες του κάθε εργαζόμενου. Εξήγησε, ωστόσο, ότι τα ποσά αυτά δεν είναι υποχρεωτικό να καταβληθούν, παρά μόνο αν υπάρξει ανάγκη υπερωριακής απασχόλησης, ωστόσο παραμένουν δεσμευμένα για τον σκοπό αυτό.
Πάντως το θέμα θα επανέλθει, μετά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αφού ουσιαστικά επαναφέρει πλαγίως τις αποδοχές των εργαζομένων της δημοτικής επιχείρησης, στα επίπεδα προ της μείωσης που συντελέστηκε έπειτα από δικαστική απόφαση, ώστε να εναρμονιστούν στο ενιαίο μισθολόγιο.

Δεν πέρασαν οι υπερωρίες «δωράκια» στη ΔΕΥΑΙ

Σχετικά άρθρα

Σε πλήρη λειτουργία από τον Ιούνιο ο νέος βιολογικός

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων