ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ενισχύεται το αίτημα για βάση ορεινής διάσωσης

Το… ταρακούνημα που χρειάζεται το ελληνικό κράτος για να κάνει ακόμη και πράγματα που φαντάζουν αυτονόητα και θα έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν, φαίνεται πως θα αποτελέσει ο θάνατος του Ερμή Θεοχαρόπουλου στα Τζουμέρκα, πριν δέκα περίπου μέρες.

Η διαπίστωση πως η ζωή του 21χρονου ορειβάτη θα μπορούσε να είχε σωθεί, αν μεταφερόταν άμεσα στο νοσοκομείο και δε χρειαζόταν να παραμείνει για σχεδόν πέντε ώρες σοβαρά τραυματισμένος στη χιονισμένη ορθοπλαγιά, έχει μετατρέψει το αίτημα για σύσταση μιας ομάδας ορεινής διάσωσης σε παλλαϊκό. Καθημερινά προστίθενται περισσότερες φωνές, που επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα που θέλει να παρουσιάζεται και ως χειμερινός τουριστικός προορισμός, να μην υπάρχει άμεση δυνατότητα επιχείρησης από αέρος και να χρειάζεται μισή μέρα για να απογειωθεί ένα ελικόπτερο από την Αθήνα και να επιχειρήσει εκεί που υπάρχει ανάγκη. Όπως και ότι δεν είναι δυνατόν να στηρίζεσαι αποκλειστικά και μόνο στο προσωπικό των Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών, που δεν μπορεί να έχει εξειδίκευση σε όλα τα αντικείμενα που καλείται να αντιμετωπίσει, από τη στιγμή που οι ίδιοι άνθρωποι που θα κληθούν να κάνουν μια ορεινή διάσωση, θα κληθούν να επέμβουν και σε ένα τροχαίο, σε έναν σεισμό ή σε μια χημική απειλή.
Σε όλες αυτές τις φωνές, πιο δυνατά ακούγεται αυτή του Γιάννη Θεοχαρόπουλου, πατέρα του Ερμή. «Για να ξέρω ότι ο Ερμούλης μου δεν πήγε άδικα και θα σωθούν άλλοι άνθρωποι, που πάνε στο βουνό και τους έτυχε ατύχημα», αναφέρει σε ένα βίντεο, που ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα, ζητώντας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να μεριμνήσει για να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ορεινής διάσωσης στη χώρα.
«Θέλω να φτιαχτεί ομάδα ορεινής διάσωσης στην Ελλάδα με ελβετικά στάνταρ, με κανονική και εφεδρική ομάδα, με κανονικό και εφεδρικό ελικόπτερο για την κάθε Περιφέρεια. Θέλω το τμήμα που θα είναι στην Περιφέρεια Ηπείρου, ένα μέρος που είναι όλο βουνά, να φέρει το όνομα του, “Θεοφάνης- Ερμής”», αναφέρει και καλεί τον πρωθυπουργό να ορίσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Το αίτημα φαίνεται ότι θα βρει ανταπόκριση. Σύμφωνα με πληροφορίες από δημοσιογράφους που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ, στις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη με αντικείμενο τη διάσωση στα βουνά. Και ίσως και να είχε ήδη πραγματοποιηθεί, αν δεν προέκυπτε η δολοφονία του φιλάθλου του Άρη στη Θεσσαλονίκη, που έφερε στο προσκήνιο το θέμα της οπαδικής βίας, μετατοπίζοντας την ατζέντα της επικαιρότητας.

Πίεση και από τους φορείς του τουρισμού

Το αίτημα της εγκατάστασης βάσης ελικοπτέρου διάσωσης στην Ήπειρο και ειδικότερα στα Γιάννενα θέτουν και οι φορείς του τουρισμού, μετά το δυστύχημα του νεαρού ορειβάτη στα Τζουμέρκα.
Και αυτό γιατί ο νομός Ιωαννίνων, όπως και ευρύτερα η ορεινή Ήπειρος, αποτελούν ανερχόμενο προορισμό εναλλακτικού τουρισμού, με τα ατυχήματα αλλά και δυστυχήματα αυτού του είδους, να έχουν συμβεί και στο παρελθόν και δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δε θα συμβούν ξανά.
Οι ξενοδόχοι, ειδικά σε περιοχές όπως το Ζαγόρι, ανησυχούν, γνωρίζοντας πως χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, είτε έχουν εξειδικευμένες γνώσεις είτε όχι, ξεκινούν για ορειβασία ή περιπάτους εντός του εθνικού δρυμούς και σε δύσβατες κάποιες φορές περιοχές, με τον κίνδυνο να συμβεί το οτιδήποτε να παραμονεύει.
Ξεκινώντας από το προφανές, οι φορείς του τουρισμού ζητούν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό διάσωσης με τη διαθεσιμότητα ειδικά εξοπλισμένου αλλά και επανδρωμένου πτητικού μέσου, που θα μπορεί να παρέμβει σε περίπτωση που χρειαστεί, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Καταλυμάτων Ηπείρου Λευτέρης Ζαρκάδας.
Ταυτόχρονα με την ύπαρξη ενός μηχανισμού από την πολιτεία, απαιτείται πληροφόρηση όλων αλλά και η συνοδεία επαγγελματιών. Να μπουν δηλαδή κανόνες που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια όσων κινούνται στα βουνά, τους εθνικούς δρυμούς, μονοπάτια κ.α.
«Δεν είναι στο αντικείμενό του ξενοδόχου να ενημερώνει για τις διαδρομές, τις καιρικές συνθήκες, τη δυσκολία, αλλά δεν υπάρχει επαγγελματίας στην περιοχή, που, όταν κάποιος ξεκινάει να κάνει μια πορεία, να μην τον ενημερώσει για τον βαθμό δυσκολίας, τα προβλήματα που τυχόν συναντήσει. Βέβαια, δεν μπορούμε να αποτρέψουμε κάποιον αν θέλει να πάει», σημείωσε, προσθέτοντας πως υπάρχει ένα έλλειμμα στην πληροφόρηση. «Θα μπορούσε να υπάρχει μια ψηφιοποίηση των διαδρομών ενδεχομένως ή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα και φυσικά συνοδεία επαγγελματιών», πρόσθεσε.
Στην ίδια κατεύθυνση και ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου Γιώργος Κωστάκης, τόνισε πως το Ζαγόρι δέχεται πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο και αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να ανησυχούν οι επαγγελματίες για τη μη ύπαρξη διασωστικών μέσων σε κοντινή απόσταση. «Μιλάμε για ορειβατικό τουρισμό όλους τους μήνες του χρόνου και δεν είναι όλοι όσοι κάνουν αυτά τα σπορ επαγγελματίες και πιστοποιημένοι ορειβάτες», σημείωσε, προσθέτοντας πως στην περιοχή υπάρχουν εταιρίες με πιστοποιημένους συνοδούς βουνού, στις οποίες θα πρέπει να απευθύνονται οι επισκέπτες.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος

Την υπόσχεση να αγωνιστεί για να αποκτήσει η Ήπειρος διασωστικό ελικόπτερο, δίνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων, επισημαίνοντας ότι θα είναι χρήσιμο και για τις ορεινές αλλά και για τις παράκτιες περιοχές της Ηπείρου.
«Οι συνορειβάτες, οι σύντροφοι χιονοδρόμοι και οι σχοινο-σύντροφοι μας δεν είναι αριθμοί», αναφέρει, σημειώνοντας ότι τα μέλη του είναι συντετριμμένα από τον χαμό του Ερμή Θεοχαρόπουλου.

Σχετικά άρθρα

Εσπερίδα για την εναέρια διάσωση στη μνήμη του Ερμή Θεοχαρόπουλου

Έτρεξαν για τον Ερμή

Ηπειρωτικός Αγών

«5hours» στη μνήμη του Ερμή Θεοχαρόπουλου